Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Tukiviidakko, perustulo ja byrokratia

Olen sitä mieltä, että ihmisen pitää tehdä töitä oman elantonsa eteen omien mahdollisuuksiensa ja rajoitteidensa puitteissa. Samojen rajojen puitteissa pitää voida vaatia, että ihminen ottaa vastuun itsestään eikä oleta, että ulkopuoliset sen tekevät, yhteiskunnasta puhumattakaan. Esim. minulta voi vaatia enemmän kuin vaikkapa pyörätuolissa istuvalta tai masennuksen takia pitkällä sairaslomalla olleelta ihmiseltä. Tarkoituksellinen tukien varaan heittäytyminen ei mielestäni ole ollenkaan hyvä juttu, koska joku muu tekee silloin sen työn niiden tukien eteen, joista tämä ihminen tarkoituksellisesti nauttii. Enkä ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että valtio maksaa automaattisesti joka kuukausi tietyn summan rahaa täysin vastikkeetta ihmisten tileille. Sitten valtio vieläpä verottaa sen toista kautta pois niiltä, jotka eivät tulojensa perusteella sitä ansainneetkaan. Valtio on näin keksinyt byrokratian ikiliikkujan, kun itse aiheuttaa itselleen lisää byrokratiaa.

 

Minulla on omaa kokemusta tukiviidakosta, ei paljoa mutta jonkin verran kuitenkin. Jo n. vuosikymmen sitten ihmettelin, miksi Suomessa on niin monta eri virastoa, joihin ilmoittautua työttömäksi jäädessään. Samoin ihmettelin, miten huonosti tiedot siirtyvät näiden virastojen välillä ja miksi ihmisen pitää itse tietää, mihin tukiin mistäkin virastosta hän on mahdollisesti oikeutettu. Tämän kaiken kun voisi hoitaa yhdessä paikassa yhdellä hakemuksella.

 

Toimeentulotuki on nyt siirretty Kelaan, mikä on pelkästään positiivinen asia. Ennen piti ensin mennä TE-toimistoon ilmoittautumaan työttömäksi, sen jälkeen osata hakea kaikki mahdolliset tuet Kelasta ja sen jälkeen sitten mahdollisesti hakea toimeentulotukea kunnalta. Ja joka paikkaan piti viedä samoja lippuja ja lappuja kuten työtodistuksia ja palkkalaskelmia, kun virastot eivät jostain syystä osaa kommunikoida kunnolla keskenään ja ilmoittaa toiselle virastolle, että todistukset on jo näytetty täällä ja ne ovat ok.

 

TE-toimisto pitäisi yhdistää Kelaan ihan kokonaisuudessaan. Nykyään onneksi sentään perustoimeentulotuen hakeminen tapahtuu Kelan kautta, että yksi virastokäynti on työttömän osalta historiaa. Mutta edelleen ihmisen pitää itse ensin selvittää kaikki muut mahdolliset tuet. Kelan omilla sivuilla toimeentulotuen hakemisen ohjeissa sanotaan seuraavaa: ”Ennen perustoimeentulotuen hakemista sinun pitää selvittää, voitko saada muita etuuksia tai tuloja.” Kuka sitten oikein maksaa ne muut mahdolliset etuudet? No Kelahan se. Eli ihmisen pitää itse ensin selvittää, mitä tukia hän mahdollisesti voisi saada Kelalta, sen jälkeen hakea niitä Kelalta, jotta hän voi hakea toimeentulotukea. Kelalta.

 

Missä järki? Eikö nyt mitenkään olisi mahdollista, että ihminen veisi nivaskan niitä erilaisia todistuksia ja muita sinne Kelaan. Tämän jälkeen setvittäisiin kerralla koko homma kuntoon. Nykyään pitäisi itse tietää, mitä hakea, jotta osaisi edes hakea. Minulla on visio tulevaisuudesta, jossa ei ole olemassa kuin yksi tuki. Nimellä ei ole väliä, mutta käytetään siitä nyt vaikka nimitystä perustuki. Eli ihminen menee Kelan toimistoon, lyö laput pöytään ja virkailijat laskevat, mihin kaikkeen hän on oikeutettu. Ihan päästä heitettyjen lukujen avulla pari esimerkkiä, miten homma toimisi ja sovitaan että ihmiselle pitäisi jäädä käteen 500 €/kk. Alaikäisistä lapsista 100 €/kk lisää per lapsi tuohon summaan. Lääkekorvaukset yms. samaan syssyyn lisien muodossa, mutta niiden summia en osaa arvioida joten sitä en tässä nyt tee.

 

Olli Opiskelija menee Kelaan. Ei tuloja, puolisoa, lapsia. Vuokra 300 €/kk. Hän saa perustukea tämän ansiosta opiskelujen loppuun asti 800 €/kk.

 

Pinja Pienpalkkainen menee Kelaan. Kolme alaikäistä lasta, ei puolisoa. Käy töissä, tienaa nettona 1050 €/kk. Vuokra 800 €/kk. Hän saa perustukea 550 €/kk, koska 1050-800-100-100-100= -50.

 

Jonne Johtaja menee Kelaan. 5 alaikäistä lasta, puoliso joka ei käy töissä. Jonne tienaa nettona 4000 €/kk, vuokra on 1500 €/kk. Jonne ei saa mitään tukia, koska 4000-1500-100-100-100-100-100=2000 €.

 

Jonnen vaimo menee Kelaan. Ei tienaa mitään ja lasten mukaan määräytyvät tuet lasketaan varakkaamman puolison mukaan joten niitä ei oteta huomioon. Vaimo saa perustukea 500 €/kk.

 

Elli Eläkeläinen menee Kelaan. Lapset ovat jo aikuisia, vuokra on 450 €/kk. Hän saa eläkettä nettona 750 €/kk. Elli saa perustukea 200 €/kk, koska 750-450=300.

 

Tämä esittämäni malli poistaisi kokonaan erilliset asumistuet ja lisät, Kelan maksamat työttömyystuet, opintotuet, perustoimeentulotuen ja lapsilisät. Siinä samalla poistuisi luonnollisin keinoin lapsilisät varakkailta ihmisiltä, jotka eivät niitä edes tarvitse. Ja ennen kaikkea, ihmisen ei enää itse tarvitsisi selvitellä tukiviidakkoa, vaan se kaikki hoituisi yhdellä kerralla yhdessä virastossa. Kelalle pitää myös ilmoittaa nykyään moneen eri paikkaan, jos saa työtä eikä tuelle ole enää tarvetta, uskokaa tai älkää. Esim. jos olet työttömänä ja saat peruspäivärahaa sekä asumistukea, niin töihin päästessäsi sinun pitää erikseen ilmoittaa kummankin tuen tarpeettomuudesta, sillä vaikka ilmoitat töihin menemisestä niin se ei jostain syystä välity Kelan sisällä asumistukea maksavaan yksikköön samalla kertaa. Se pitää tehdä erikseen. Kokemusta on. Tässä mallissa kun ei ole kuin yksi tuki, niin ei ole myöskään kuin yksi tuki, jonka lopettaa.

 

Yllä oleva toimii tietenkin valtion tasolla ja takaa kaikille Suomen kansalaisille samat lähtökohdat. Ei alueellisia painotuksia valtion taholta, mutta tottakai vuokrakatto pitää asettaa johonkin jottei tukea käytetä väärin. Tämän lisäksi kunnat voivat ihan vapaasti antaa lisätukia omasta pussistaan, jos niin haluavat. Ja tottakai kunnan tehtäväksi jää kriisiapu ja muu sellainen, jos vaikka talo palaa ja ihmisen omaisuus meni siinä samalla.

 

Nythän joku sitten sanoo, että kokeilussa oleva perustulo on juuri tuollainen. Ei ole. Perustulo kun ei korvaa eikä poista yhtäkään tukea. Perustulo ei tee mitään muuta kuin lisää byrokratiaa. Perustulon lisäksi ihminen voi edelleen hakea kaikkia mahdollisia tukia. Jos vain osaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kansan sosiaaliturva=Kelasta saatavat kaikki etuudet ja tuet.Kansan omista verovaroista.Perustuslaki.
Työttömyysturva= Turvaaman työttömyyden aikana perheen elantoa.
(johon ennen irtisanomista maksanut joka kuukausi veroja,omaan ja muiden Kelan tukiin.Lapsilisistä ,kotihoidon ym.lähtien
Teppä jakolasku:
TEM-17

Avoimia työpaikkoja 62 000
Työnhakijoita 734 000
Työttömiä 326 000
Työharjoitteluissa 114 000 Sosiaaliturvaa vastaan
Lomautettuja 36 000

Luopumistuki keskm. 1 100e/kk entis. 56v-65v elkeikään asti.Nyt 59v-65v
Tehokasta työikää jäljellä vielä?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Tiedän kyllä, että kaikille ei ole työtä eikä tule koskaan olemaankaan. Se on asia, jolle yksikään poliitikko tai sellaiseksi aikova ei voi mitään, vaikka väittäisi mitä tahansa. Täystyöllisyys ei ole mahdollista. Ei, vaikka minä kyllä niin haluaisin olevan.

Työpaikkoja kyllä olisi paljon enemmän kuin nykyään, mutta koska elämme markkinataloudessa (toinen asia, jota on mahdoton muuttaa), niin kaikki pitää tehdä mahdollisimman halvalla. Se tarkoittaa samaa, kuin mahdollisimman vähillä työntekijöillä. Se taas tarkoittaa kärjistetysti sitä, että ne ihmiset, jotka ovat töissä, tekevät niitä töitä ns. kahden ihmisen edestä burn outin partaalla. Lomia ei voi pitää silloin kuin haluaisi tai olisi tarvetta, kertyneitä pekkasia ei voi pitää, koska ei ole ketään kuka tuuraisi. Eikä kyse ole siitä, etteikö olisi halukkaita tuuraajia. Ja niillä, kenellä ei ole töitä, ei ole mitään töitä. Mutta raha on se, joka merkitsee. Se on ainoa asia, joka merkitsee, valitettavasti. Vieläpä niin, että se raha pitää tehdä nyt ja heti. Sillä ei ole väliä, vaikka paremmilla työoloilla ja ehdoilla tulos paranisi 5 vuoden kuluttua, koska se tulos pitää markkinataloudessa tehdä NYT, jotta kvartaalit näyttävät hyvältä.

Nykyään tehdään pitkälti kahdenlaisia työsopimuksia. Kokoaikaisia täysillä tunneilla ja sitten 0-sopimuksia, eli tarvittaessa töihin kutsuttava. Näin ollen toinen tekee niin paljon kuin pystyy ja jaksaa ja tämä toinen sitten tekee ne sairaslomat, kun eka ei enää jaksa. Jostain syystä näille kahdelle ei voi tehdä työsopimuksia, joissa molemmat tekisivät puolet töistä ja molemmat olisivat vieläpä tyytyväisiä.

Toki on myös sitten aloja, joissa ei saa täysiä tunteja millään, vaan kaikki tekevät osa-aikaisena töitä. Kaupan alalla tämä on käsittääkseni hyvin yleistä, korjatkaa jos olen väärässä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Mutta asiaa ei auta myös sekään että vähillä verovaroilla teetetään työttömillä ilman palkkaa yrityksille töitä.
Nekin palkkaverot on pois kirstusta ja kulutuksesta.
Ennen pitkään on kaikki tuet lopetettava ja ajettava sosiaaliturvakin alas ,takuueläkkeitä myöten .
Niitähän saa pääasiassa ne kellä ei ole työeläkettä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #3

Tuo ilmaistyön teettäminen on kyllä väärin niin monin eri tavoin. Siihen palaan myöhemmin tässä blogissa ihan omalla postauksella, mutta ihan lyhyesti sanon vaan sen, että minkä takia valtio maksaa vapaan kilpailun piirissä olevien, yksityisten yritysten työntekijöiden palkkoja yhtään senttiä? Se ei ole perusteltua miltään kantilta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #4

On minunkin mielestä.Työtähän tehdään siksi että itse hankkii elannon itselle ja perheelle.Ilman verovaroista tukia. Joiden tarkoitus on auttaa ja tukea sairaita,vammaisia tai muuten taloudelliseen vaikeuksiin joutuvia,niitäkin hetkellisesti.

Yksi on vielä outo juttu.Vedetään ne keillä on töitä täysin piippuun ja ennenaikaisille sairas ja työkyvyttömyyseläkkeille:

-Vaikka laki määrää maksamaan korotettua ylityökorvausta kahdeksan tunnin vuorokautisen työajan jälkeen, monella työpaikalla korvausten korotukset jätetään maksamatta. Tai menetetty aika korvataan samanpituisena vapaana.

– Valitettavan usein korvaus on vain yksi yhteen, Löfgren sanoo.

Yritykset säästävät Löfgrenin mukaan huimia summia. Helsingin Sanomien mukaan työnantajat säästävät yli 253 miljoonaa euroa vuodessa.

Kun työtä ei riitä kaikkille työajan lyhentäminen jakaisi työtä useammalla ja verotuloja tulisi palkoista valtion kirstuun.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Mutta hiukan eri mieltä. Pitemmässä sairaslomassa osan maksaa Kela.
Näin ollen toinen tekee niin paljon kuin pystyy ja jaksaa ja tämä toinen sitten tekee ne sairaslomat, kun eka ei enää jaksa.
Joku malli tähän olisi löydettävä. Toinen tekee "älyttömästi". Toiselle maksetaan palkka kotiin, vaikka työhaluja olisi. Joku "sekamalli" tähän olisi löydettävä!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #6

Lainaus:
Toiselle maksetaan palkka kotiin, vaikka työhaluja olisi.

Kuka sille palkan maksaa? Siis irtisanottu työtön saa yhä samaa palkkaa kuin työssäollessakin ?

Vai saako hän työttömyysturvaa jota maksoi joka tilistä työssä ollessa?
Ansiosidonnaistapäivärahaa,joka lasketaan palkan ja alalla olon mukaan?
Valtio maksaa työmarkkinatuen verran (saman kuin niille jotka ei ole liitossa)
Työnantaja maksaa osan,liitto osan.

Muut saa peruspäivärahan/minimi toimeentulotuen ,elantoon ,koska tuloja ei ole.Sosiaaliturvasta.

Mutta siinä olet oikeassa että töihin lähtijöitä löytyisi heti tilalle .Ei kai kukaan notkuisi alle 500e/kk jos saisi palkkaa työstä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Olen kirjoittanut samasta aiheesta jo vuosia sitten sekä kansaedustajille että näille foorumeille. Lähes samoin sanoin ikiliikkujaan vertaamalla.
Vuosien saatossa rakennettu virka-, ja virastobyrokratia työllistää puolueuskollisia byrokraatteja ja estää tehokkaasti suomalaisen saamasta ehkä oikeutettujakin tukia! Tästä saamme kiittää
Punamulta yhteistyötä, jonka hedelmät ovat kasvaneet ja kypsyneet näin.
Ei ole kauankaan kun viimeksi esitin että "perustulo" olisi ihanteellinen ratkaisu. Näin ihminen joutuisi itse ottamaan vastuuta asunto-, ym. kustannuksiinsa, yhteiskunnan byrokratiakustannustaakka pienenisi ja asiointi helpottuisi. Kaikki voittaisivat!

Aina on etsitty, ja nytkin etsitään, vain uusia tulonlähteitä valtiolle ja aiheutetaan meille veronmaksajille kustannuksia ja koko kansantalouden kuihtumista!
Olisi jo aika suitsia turhia kustannuksia! Siksi olen perustulon kannattaja. Nyt sitä onneksi kokeillaan, mutta tulos jäänee laihaksi koska se vesitettiin pienuudellaan ja kaikkien vanhojen tukien ja byrokratian suojatyöpaikkojen säilyttämisellä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Minä olen perustuloa vastaan, mutta sitä vastaan minulla ei ole mitään, että asiaa selvitetään kokeilemalla kuten nyt. Mutta tämän kokeilun lopputulos on jo valitettavasti ennalta selvä: se ei toimi. Yksikään tuki ei poistu kokeilussa olevilta, joten byrokratia ei vähene ollenkaan. Tämän lisäksi kaikki 2000 kokeiluun valittua olivat valintahetkellä työttömiä. Mutta kun sitä perustuloahan ei ole tarkoitus maksaa vain työttömille, niin miksi mukana nyt ei ole sitten kovapalkkaisia johtajia, pienituloisia työntekijöitä, tavallisia työntekijöitä, eläkeläisiä, opiskelijoita, jne. Miksi heidät rajattiin suoraan pois kokeilusta? Eihän tästä tulla saamaan juuri minkäänlaista kuvaa perustulon vaikutuksista kokonaisuudessaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset