Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Imatran viimeinen farssi

Imatran uuden kaupunginjohtajan valinta on edennyt sellaiseen vaiheeseen, että viidestä haastatteluun valitusta jäljellä on enää kolme. Alun perin hakijoita oli ensimmäisellä hakukierroksella 11. Tuo joukko oli ilmeisesti liian pieni tai huono, koska järjestettiin uusi hakukierros, jonka jälkeen hakijoita oli yhteensä 17. Tässä vaiheessa yksi aiemmista hakijoista oli vetäytynyt leikistä. Tehdäänpä nopea katsaus, keitä nuo viisi olivat.

 

Alina Kujansivu, II kaupunginsihteeri/ viestintäjohtaja/ kaupunginjohtajan varahenkilö, Lappeenranta

Rami Hasu, senior advisor, Hamina

Matias Hildén, Puumalan kunnanjohtaja, Puumala

Antti Vuolanne, valtiotieteiden maisteri, Pori

Vesa Huuskonen, yleisesikuntaupseeri, Parikkalan kunnanjohtaja, Imatra

 

Tittelit on otettu Etelä-Saimaan uutisesta. Kolme ylintä olivat mukana jo ensimmäisellä hakukierroksella, kaksi jälkimmäistä tulivat mukaan toisella hakukierroksella. Kaikilla on vaadittava koulutus. Kujansivu ja Huuskonen eivät omista puoluekirjoja, Hasu on kokoomuksen jäsen, Hildén keskustan ja Vuolanne demarien. Tarkempaa tietoa hakijoista löytyy kyllä jos vähän käyttää googlea, joten en näe järkeväksi tähän sen enempää siitä kirjoittaa.

 

Kun toinen hakukierros oli järjestetty, oli täysin selvää että Vuolanne tullaan valitsemaan kaupunginjohtajaksi. Imatralla on ollut aina tasan yksi ja vain yksi kriteeri kaupunginjohtajalle. Se on demarien puoluekirja tai muuten aktiivisuus kyseisessä puolueessa. Nykyisessä valinnassa tämä vain korostuu. Vuolanteen kohdalla piti enää keksiä julkisuuteen annettavat perustelut, miksi hänet valitaan. Niitä todennäköisesti mietitään vielä tälläkin hetkellä.

 

Imatralla olisi ollut mahdollista valita Kujansivu, joka on niin korkealla Lappeenrannan hierarkiassa, että tietää varmasti, mitä Lappeenrannassa tapahtuu ja on tapahtumassa tulevaisuudessa ja mihin suuntaan isompi naapurimme on menossa. Hänellä olisi ollut tietoa Lappeenrannan suunnitelmista ja hänellä olisi ollut positiivisia suhteita Lappeenrannan päättäjiin, joka olisi ollut todella arvokasta Imatralle.

 

Täällä olisi ollut mahdollista valita Hildén, joka on tehnyt aivan loistavaa työtä Puumalassa. Kysykää vaikka puumalalaisilta itseltään. Näytöt olivat siis annettu. Ikä ei tietysti saa olla mikään este kenenkään valinnalle, mutta Hildénin kohdalla se olisi ollut pelkästään positiivinen asia, että Imatra olisi saanut sekä nuoren että kokeneen johtajan samassa paketissa.

 

Kukaan noista kolmesta jäljelle jääneestä ei ole millään muotoa katastrofivalinta. Kukaan heistä ei saa Imatraa vietyä yksinään perikatoon. Minulla ei ole mitään Huuskosta vastaan. Hän on vieläpä ainoa hakija, joka asuu Imatralla ja sehän on hienoa. Minulla ei ole mitään Hasua vastaan. Hän on käsittääkseni käynyt koulut Imatralla, joten sikäli on ”oman kylän poikia”. Minulla ei ole mitään myöskään Vuolannetta vastaan henkilökohtaisesti. Mutta Imatran kaupunginjohtajan hakutilanne on seuraavanlainen sivullisen tarkkailijan silmin:

  1. Ensimmäisellä kierroksella ei ollut tarpeeksi sopivaa demarihakijaa. Demareista siellä oli Simo Pokki, jolle hänen omien sanojensa mukaan oli demarien taholta Pietarin reissulla kaupunginjohtajan paikka jo luvattukin. Tässä linkki ko. kirjoitukseen. Mutta sitten demarit täällä Imatralla tajusivat, että Pokillahan ei ole vaadittavaa koulutusta eivätkä he voi laillisesti kiertää omia sääntöjään. Jouduttiin siis järjestämään uusi hakukierros sopivan hakijan löytämiseksi, päteviähän oli jo olemassa.
  2. Vinkattiinko Vuolanteelle jonkun täysin ulkopuolisen demarin toimesta, että paikka on sinun jos haet (tähän vähän viittasi hänen oma radiohaastattelunsa tänään) vai kysyikö Imatran demarit häntä tehtävään ja samalla lupasivat hoitaa muodollisuudet, on lopulta täysin toisarvoinen asia. Mutta tosiasia on, että itse hän ei ollut ensimmäisellä kierroksella hakenut eikä (hänen oman radiohaastattelunsa perusteella) olisi itse hakenut toisellakaan kierroksella ilman neuvon antamista. Edelleen saman radiohaastattelun mukaan hän oli hakenut muita työpaikkoja, mutta perunut ne kaikki, kun Imatran kaupunginjohtajan paikka tuli tarjolle. Tällä hetkellähän hän on työtön.
  3. Sekä Hildén että Kujansivu olivat parhaat vaihtoehdot Imatran kaupunginjohtajaksi. Siispä heidät pelattiin tylysti ulos jo tässä vaiheessa. Miten, sitä voi vain arvailla. Joka tapauksessa nyt on täysin mahdollista sanoa, että Vuolanne on paras jäljelle jääneistä ja siksi tämä liike oli järkevää (jos ei peräti käytännön pakko) tehdä.
  4. Kaupunginjohtajan valintaryhmässä on myös muita kuin demareita eikä demareilla ole (käsittääkseni) ylivaltaa. Siitä huolimatta he sanelevat päätöksen. Miten se on mahdollista, on täysin käsittämätöntä. Ennen heillä oli yksinvalta näissä asioissa, vielä tuossa 2000-luvun alussakin, mutta enää ei ole. Siitä huolimatta sama meno jatkuu.
  5. Tällä hetkellä kyse ei ole siitä, että kuka valitaan. Ei ole ollut kyse siitä lähtien, kun toinen hakukierros oli käyty. Tällä hetkellä kyse on siitä, että pitää miettiä pitävät perustelut sille valinnalle. En usko, että tämän ensimmäisen tiputuksen kriteerejä julkaistaan koskaan, koska mitään pitävää syytä tälle farssille ei ole. Käsittääkseni kuitenkin varsinaisen valinnan perustelut on pakko julkaista ja niitä odotan todella mielenkiinnolla. Ennen kaikkea odotan mielenkiinnolla niitä haastatteluita ja kommentteja, että tiukka oli taisto, viime hetkille mietittiin, kuka vaan olisi voinut voittaa mutta kyllä me sitten ihan kalkkiviivoilla Vuolanteeseen päädyttiin. Ja kuka nuo laitetaan demarien porukasta kertomaan julki.

 

Otsikko muuten tarkoittaa sitä, että tämä menee nyt näin. Tähän ei voi vaikuttaa. Mutta toivoisin, että tämä on viimeinen tällainen poliittinen farssi. Ei tällaisella ole mitään tekemistä politiikan kanssa, ainoastaan poliittisen vallanhimon ja yhteisestä hyvästä välinpitämättömän ylimielisyyden kanssa. Tämä on oppikirjaesimerkki siitä, kun puolueen etu ja oma etu menee yhteisen edun edelle. Kuitenkin minä uskon (ehkä naiivina, myönnän sen) että vielä on mahdollisuutta muuttaa tämä suuntaus. Siispä seuraavissa vaaleissa olisi jo aika murtaa demarien valta Imatralla, jotta vältyttäisiin näiltä naurettavilta, ennakkoon sovituilta ja huonosti läpinäytellyiltä poliittisilta farsseilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onkohan kuitenkaan viimeinen? Ehkä paremmikin toistaiseksi viimeisin.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Pakko yrittää ajatella positiivisesti. Luotan siihen, että ihmiset vihdoin viimein täällä Imatralla näkisivät tämän pelin oikeat kasvot. Silloin on mahdollista saada muutos aikaan. Jos eivät, niin sitten tämä ei ole lähellekään viimeisin farssi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Eli, luotat siihen, "että ihmiset vihdoin viimein täällä Imatralla näkisivät tämän pelin oikeat kasvot"? Ihmiset näkevät, mutta mitäs sitten? Muutoksen saamiseen ei riitä sitä, että "ihmiset näkevät", täytyy olla rohkeutta nousta barrikadeille taistelemaan vääryyttä vastaan oikeudenmukaisuuden puolesta.
Äänestys on nyt se barrikadi!

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #3

Kun ihmiset näkevät tämän pelin taakse ja millä perustein Imatralla on päätöksiä tähän asti tehty, niin silloin he myös ilmaisevat sen äänestyskopissa. Tähän minä luotan, koska muutakaan en voi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #4

Ihmiset olivat jo huomanneet. Kiitos kun kirjoitit siitä blogin ja toit enemmän julkisuutta asialle! Äänestäjät eivät ole tyhmiä! Luotamme siihen!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset