Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Kotouttamisohjelmat ovat positiivista syrjintää virallisessa muodossa

Suomessa on viime vuosina puhuttu kiihtyvään sävyyn syrjimisestä. Monesti se keskustelu on mennyt korkealta yli. On närkästytty täysin aiheetta, kun on nähty piruja joka nurkalla ja kaikki on ollut syrjintää, mikä ei ole mennyt juuri oman mielen mukaan. Sitten kuitenkaan positiivisesta syrjinnästä ei keskustella ollenkaan. Ikään kuin positiivinen syrjintä ei olisi syrjintää tai sitä ei olisi olemassakaan. Kyllä se on ja kyllä sitä on olemassa.

 

Imatran istuva valtuusto on toimikaudellaan tehnyt päätöksen, että Imatra tarjoaa kuntapaikkoja myönteisen turvapaikan saaneille pakolaisille. Nyt tätä päätöstä ollaan laittamassa käytäntöön. Päätös on järjetön. Olemme siis ottamassa Imatralle 60 myönteisen turvapaikan saanutta pakolaista puhtaasti meidän elätettäviksemme. Olemme antamassa heille ohituskaistan kaikkiin mahdollisiin tukiin ja palveluihin nykyisiin Imatralla asuviin ja oleviin nähden. Samalla karsien täällä jo asuvien palveluja ja esim. koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia.

 

Jokaisella kuntapaikkoja pakolaisille tarjoavalla kunnalla pitäisi olla voimassa oleva kotouttamisohjelma. Missä on nähtävillä Imatran kaupungin tekemä ja hyväksymä ja voimassa oleva kotouttamisohjelma? Kaupungin sivuilta en löytänyt, mutta voi toki olla etten osannut etsiä ”oikeilla” sanoilla. Eksoten sivuilta löytyi koko Etelä-Karjalaa koskeva kotouttamisohjelma. Harmi vaan, että se on vanha, koska se on tehty vuosille 2013-2016. Jos tuo nyt on se suunnitelma, mitä Imatra tällä hetkellä noudattaa, niin edessämme on todella vaikeita aikoja. Mutta kun muutakaan ei ole tarjolla, niin mennään sillä. (edit. 25.3./ Tuo sama ohjelma löytyy toki Imatran sivuilta, mutta siis se on vanha ja koskee koko Etelä-Karjalaa, ei vain Imatraa)

 

Puhutaanpa suoraan. Tuo koko kotouttamisohjelma on ihan hirveää paskaa. Sen ovat selkeästi tehneet ihmiset, joiden ei tarvitse sitä olla itse toteuttamassa. Siellä on kohtia, joita ei edes voi toteuttaa. Varsinkaan Imatralla. Jos ei jo yksinkertaisesti käytännön realismit tule vastaan toteutuksessa, niin viimeistään talouden raamit. Joitain sinänsä mahdollisia kohtia taas jos oikeasti meinataan toteuttaa, niin silloin täällä jo asuvia syrjitään tänne pakolaisina tulevien kustannuksella.

 

Miksi tuollainen ohjelma on tehty? Siellä puhutaan monenlaisista pakolaisille erikseen järjestettävistä palveluista mm. kielen oppimisen, kouluttautumisen ja työllistymisen helpottamiseksi.  Hienoja sekä yleviä sanoja. Samaan aikaan TE-keskusten rahoitusta leikataan koko maassa ja he itse irtisanovat ihmisiä, työvoimakoulutuksien rahoituksesta leikataan koko maassa ja esim. Imatran Sampossa on jo käyty YT-neuvotteluja ja opetusta karsitaan. Suomen (ja Imatran) työttömyysluvuista voi kuka tahansa päätellä, että ei täällä työllisty edes jo täällä asuvat, kieltä osaavat ja koulutetut ihmisetkään. Imatran koulut ovat homeessa ja lapset ovat parakeissa. Ketä ne leikkaukset siis konkreettisesti koskettavat ja miksi, kun kotoutumisohjelman mukaan palveluja ja koulutusta ja TE-keskusten ohjausta samaan aikaan lisätään pakolaisille?

 

Täällä jo asuvilta ihmisiltä se karsinta ja palvelujen heikennys tehdään. Niin Imatralla kuin muuallakin maassa. Ja sitten toivotaan ymmärrystä ihmisiltä? Vieläpä lähestulkoon auotaan päätä jo täällä oleville ihmisille laadukkaista palveluista. Kuten suora lainaus tuolta kotouttamisohjelmasta kertoo:

 

”Kotoutumisen tulevaisuudenkuvana on monikulttuurinen, kansainvälinen Etelä-Karjala, jossa maahanmuuttajan kotoutuminen on aktiivista ja jokaisen omiin voimavaroihin perustuvaa. Kotoutuminen toteutuu myönteisessä vuorovaikutuksessa ja suvaitsevassa ilmapiirissä laadukkaiden palveluiden tukemana.”

 

Laadukkaat palvelut pakolaisille? Vaikka täällä jo asuvien palveluja ei voi hyvällä tahdollakaan kehua laadukkaiksi?

 

Ylläolevan lisäksi kaksi asiaa pistää silmään tuosta kotouttamisohjelmasta. Ensinnäkin vastuu. Vastuu kotoutumisesta on ohjelman mukaan mm. kunnalla, TE-toimistolla, palvelujen tuottajilla ja täällä asuvilla. Ironisesti voisi sanoa, että mitenpä muutenkaan. Mutta mites ne tänne pakolaisina tulevat itse? Mikä on heidän vastuunsa kotoutumisesta? Siitä vastuusta ei sanota jostain syystä sanaakaan. Eikö heillä siis sellaista ole ja jos ei, niin miksi ei? Toinen asia on suvaitseminen ja ymmärtäminen. Jälleen kerran, meidän pitää suvaita ja ymmärtää pakolaisten kulttuuri, heidän tapansa olla ja elää, heidän kielensä, heidän uskontonsa. Mites heidän suvaitsemisensa ja ymmärtämisensä meidän vastaavien asioiden kanssa? Sitä ei vaadita ohjelmassa missään kohtaa.

 

Mitäs jos tehtäisiin hyvin yksinkertainen kotouttamisohjelma koskemaan koko maata? Tervetuloa, mutta ehdot on samat kuin jo täällä olevilla. Tulijat sopeutuvat tämän maan tapoihin ja ymmärtävät lait ja käytännöt. Vastuu siitä on valtaosin heillä itsellään. Siinä sivussa voivat toki ylläpitää omaa kulttuuriaan, mutta tämän maan lakien ja käytäntöjen puitteissa. Jos ei sovi, niin aina voi lähteä muualle. Ok?

 

ps. Tehdäänpä vielä ajatusleikki. Jos joku jaksaa lukea tuon linkittämäni kotouttamisohjelman tai minkä tahansa muun vastaavan läpi, niin laittakaapa sanojen ”maahanmuuttaja” ja ”pakolainen” tilalle mikä tahansa seuraavista termeistä: suomalainen työtön, suomalainen syrjäytynyt, suomalainen köyhä. Miltäpä kuulostaa? Tietenkin kieli- ja kulttuuripalveluja he eivät lähtökohtaisesti tarvitse, mutta tekeekö Suomi kaiken muun saman heille kuin on nyt tekemässä näiden pakolaisten kanssa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset