Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Kuntavaaliehdokkaiden keskimääräiset bruttotulot 38 080 € vuodessa

Yle kertoo uutisessaan, että nyt käytävissä vaaleissa ehdokkaan keskimääräiset tulot bruttona ovat 38 080 € vuodessa. Hurja luku. En tiedä, miten tilasto on kerätty, mutta jos tosiaan kyseessä on kaikkien ehdolla olevien 33 618 ehdokkaan ihan oikeat keskitulot, niin me olemme kusessa demokratiamme kanssa.

 

Väitteeni on kova, mutta perusteltavissa. Kuntavaalien ehdokkaiden pitäisi edustaa koko kansaa, niiden pitäisi olla läpileikkaus kansasta. Samoin tietenkin eduskuntavaaleissa ja europarlamenttivaaleissa, mutta niissä ei ilman rahaa ole ollut mahdollisuutta päästä läpi enää pitkiin aikoihin. Viime eduskuntavaaleissa jäi ehdokkaita rannalle yli 50 000 € budjeteista huolimatta ja ilman nelinumeroista budjettia oli käytännössä järjetöntä lähteä edes ehdolle. Tai sitten tunnettavuutta pitää olla jo runsaasti entuudestaan. Valitettavasti sama suuntaus on saavuttanut myös kuntavaalit, pienemmässä mittakaavassa tosin.

 

Jos kuntavaaleissakin läpi menneet alkavat olla reilusti kovatuloisempia kuin "tavallinen" kansa, niin miten he voisivat edustaa tavallista kansaa? Jos valtuutetuissa ei ole sen tavallisen kansan edustajia tarpeeksi, niin päätökset ovat sen mukaisia. Tietenkin jokainen tekee päätöksiä kuten parhaaksi näkee ja äänestäjäthän ne valtuutetut sinne valitsevat päätöksiä tekemään. Mutta jos ihmisen ei tarvitse käyttää vaikkapa julkisia terveyspalveluja eikä viedä lastaan kunnalliseen päivähoitoon vaan voi molemmissa valita yksityisen, niin miten hän tietää yhtään mitään noiden kunnallisten palvelujen toiminnasta tai kehitystarpeesta? Jos valtuutettu ei ole vuosikausiin asunut vuokra-asunnossa tai koskaan vähän rauhattomammalla asuinalueella, jos hän tai hänen lapsensa ei ole julkisen liikenteen käyttäjä ja jos hänen ei ole eläessään tarvinnut hakea muita tukia tai avustuksia kuin opintotukea, niin miten hän voisi noista asioista mitään tietää? Tai ainakaan tietää tarpeeksi?

 

Kyllähän hyvätuloisillakin pitää olla edustajansa. Tietenkin pitää ja kaikkia näkökantoja tarvitaan, eikä minulla ole mitään kateutta ihmisten isoja tienestejä vastaan. Mutta jos niitä näkökantoja on enemmän kuin kunnan palveluja ihan oikeasti tarvitsevien, niin tilanne on hälyttävä.

 

Itse en ole noihin keskimääräisiin tuloihin päässyt yhtenäkään vuonna. Kerran oli lähellä kun ajoin bussia kehä kolmosen sisällä ja toisena vuonna jäin tuosta rajasta muutamia tonneja. Muuten ollaan oltu aika kaukana. Eikä pidä ymmärtää väärin, en minä omia tulojani tässä valita. Tietenkin jokainen ottaisi mielihyvin vastaan moninkertaiset tulot, mutta en minä ole koskaan palkkakuopassa ammattiini tai työtilanteeseeni nähden ollut. Ja jos kunnanvaltuustopaikka olisi mahdollista "ostaa" isolla vaalibudjetilla, niin kyllä minä sen varmaankin tekisin. Että en minä edes moralisoi ketään muuta ehdokasta tässä. Ainoastaan demokratian ja sen toteutumisen kannalta tätä asiaa mietin.

 

ps. Tietenkin pitää muistaa, että tilastot ovat tilastoja. Yksi kun tienaa miljoonan ja 25 ihmistä ei tienaa sentin senttiä, niin itse asiassa tilaston mukaan nuo 26 ihmistä tienaavat kaikki keskimäärin sen n. 38 000 €. Vaikka siis 25 niistä 26:sta ei tosiasiassa tienaa yhtään mitään. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän tuo ole suomalaisen työssäkäyvän keskiansiota aika likellä. En ensin tiennyt piditkö sitä hurjana lukemana sen alhaisuuden vai korkeuden takia.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Suomalaisen työssäkäyvän keskiansiona se on hurja, jos ei oteta huomioon, mitä tilastot tarkoittavat ja miten niitä luetaan. Se keskiansio kun ei oikeastaan tarkoita yhtään mitään. Kuten jo kirjoitinkin yllä. Mediaani olisi tässä(kin) tapauksessa se, joka merkitsee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mediaanipalkka Suomessa on melko tarkkaan 3000 euroa kuussa, mikä tekee vuositasolla lomarahat ja jotkut satunnaiset pienet lisät mukaaanlukien juurikin tuon 38.000 euroa.

Mikä siinä siis ihmetyttää? Minua ihmettyttää se, että aktiiviset ja keskimääräistä valveutuneemmat sekä koulutetummat vaaliehdokkaat eivät tienaa mediaania enempää keskimäärin.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #3

Uutisessa puhutaan tienesteistä. Jos se tarkoittaa kaikkia veronalaisia tuloja (kuten peruspäivärahaa), niin luku on hurja.

Jos taas kyseessä on puhtaasti työstä saadut ansiotulot, niin tulos ei ole hurja. Se on silloin järjetön.

Tuosta mediaanipalkasta, niin koska haluan aina oppia lisää tästä maailmasta, niin voitko ystävällisesti laittaa jonkun linkin sellaiseen tietoon, jossa suomalaisen mediaanipalkka on noin 3000 euroa?

Ihan sivuhuomautuksena vielä, niin ehdokkaiden isoja palkkoja minä en kritisoi. Enkä kadehdi. Mutta jos isopalkkaisia tulee valtuustoihin oikeaa keskimääräistä määräänsä enempää, niin se vääristää päätöksentekoa todella pahasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Tuossa linkki viime vuoden tilanteesta:
http://www.talouselama.fi/uutiset/tienasitko-enemm...

Peruspäivärahalla eläviä tuskin on paljon ehdokkaisen joukossa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #5

Tutustun tuohon linkkiin kohta. Nopea kommentti muuten, niin pelkästään peruspäivärahan varassa elävän bruttotulot ovat n. 8400 € vuodessa. Jos siis ne lasketaan tuloiksi.

Puhtaasti työstä=esim. 3 kk pienellä palkalla ja 9 kk peruspäivärahalla=3 kk bruttotulot.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

#4

Hetkinen siis, linkin takaa eka lause:

"Kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli 2 963 euroa kuukaudessa vuonna 2015, kertoi Tilastokeskus torstaina."

Kokoaikaisten. Ei siis kaikkien. Vaan kokoaikaisten. Kuinkahan iso prosentti Suomen kaikista palkansaajista on kokoaikaisia? Puhumattakaan kaikista työikäisistä, jotka sisältää myös ne työttömät?

Pahoittelen, mutta puhe siitä, että suomalaisten mediaanipalkka on 3000 €/kk, on tuolla perusteella ihan paskapuhetta.

Jos jossain on tilasto kaikkien palkansaajien mediaanista, niin se varmasti olisi mielenkiintoinen tilasto. Kuten myös kaikkien työikäisten mediaanista. Onko niitä?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Tätä asiaa kun nyt olen pintapuolisesti netistä tutkaillut, niin Tilastokeskuksen mukaan (http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.html) suomalaisen tulonsaajan keskimääräiset tulot vuonna 2015 olivat 28 750 €/vuosi. Tästä saadaan suomalaisen tulonsaajan keskituloksi n. 2395 €/kk.

Suomalaisen tulonsaajan kesimääräinen kuukausitulo on siis 2395 €/kk. Mediaania en vielä ole löytänyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset