Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Bussikuski sai potkut, koska teki työtään?

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Nobina Finland on erottanut kuljettajansa Gleb Simanovin sopimattoman ja rasistisen käytöksen vuoksi. Tämän jälkeen olemme kuulleet ja nähneet julkisuudessa erilaisia versioita siitä, mitä on tapahtunut. Itse irtisanomista on hyvin vaikea ymmärtää, jos se todella on tapahtunut niiden videoiden takia, joita Gleb itse on kuvannut ja julkaissut. Varsinkin jos koko prosessi on viety läpi ilman yhtäkään varoitusta.

 

Vaikea on myös ymmärtää sitten näitä erilaisia kampanjoita, joita netissä järjestetään Nobinaa vastaan. Siis siltä kantilta, että mitä niillä yritetään saavuttaa? Otan esimerkiksi Facebookissa olevan ”Pummilla Hesassa Kampanjan”. Siinä kehotetaan ihmisiä matkustamaan pummilla Nobinan busseissa seuraavan viikon ajan. Voin kertoa, ettei tällä eikä muillakaan vastaavilla tempauksilla ole mitään vaikutusta Nobinan liiketoimintaan. Se johtuu siitä, että Nobina (kuten kaikki muutkin pääkaupunkiseudun paikallisliikennettä ajavat bussifirmat) eivät saa senttiäkään lipputuloista. Heille on sinänsä ihan sama, maksaako kukaan matkustaja lippuaan. HSL ne kaikki rahat saa. Näin ollen kuskeillekin on periaatteessa ihan sama, päästävätkö he kaikki sisään ilmaiseksi vai eivät. Lipuntarkastajat sitten tulevat ja sakottavat pummilla matkustajat. Myös tämän kampanjan aikana pummilla matkustavat.

 

Ihmisiltä tuntuu myös unohtuvan, mitä ne bussikuskit siellä Helsingissä ja muuallakin Suomessa tekevät. Bussikuskit myyvät lippuja. Bussikuskit tarkastavat ennakkoon ostettuja lippuja matkustajan sisään tullessa. Bussikuskit pitävät yllä järjestystä linja-autossa. Bussikuskit pitävät auton matkustajaystävällisenä (lämmitys, ilmastointi, jne.). Bussikuskit opastavat matkustajia lipuista, reiteistä, vaihtoyhteyksistä jne. Bussikuskit ajavat sitä autoa. Ja tämän kaiken he tekevät tietenkin hymyillen, asiakasystävällisesti ja aikataulussa pysyen.

 

Yllä oleva siis ihannemaailmassa ja jos kuski haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Harva haluaa, koska ei sitä yksinkertaisesti jaksa. Helpommalla pääsee, kun ajaa vaan ja myy lippuja, jos matkustaja haluaa ostaa. Olen siis itse ajanut linja-autoa myös siellä Helsingissä ja kyllä, Nobinalla. Vuonna 2014 irtisanouduin heiltä ja muutin Imatralle. Tiedän siis hyvin, mitä se työ siellä on. Nobinasta minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa, sillä ei se itse bussikuskin työ Kehä Kolmosen sisäpuolella muutu mihinkään firmaa vaihtamalla. Linjat muuttuvat, itse työ ja kaikki siihen liittyvät ongelmat pysyvät samoina.

 

Ymmärrän hyvin sen, miksi kuskit leipiintyvät työhönsä. Jotkut nopeammin, jotkut vähän hitaammin. Ymmärrän hyvin myös sen, miksi jotkut kuskit päästävät ihmiset sisään myös ilman lippua. Ei kukaan jaksa kuunnella loputtomiin sitä pään aukomista työtä tehdessään tai niitä moninaisia selityksiä, missä ja miksi se juuri ostettu lippu sattuu juuri nyt olemaan. Ja tilannehan on se, että jos ihminen tulee kyytiin eikä suostu sitä lippua ostamaan vaan kävelee kylmästi istumaan, niin mitäs se kuski sitten tekee? Ok, kuskilla on täysi oikeus poistaa tarvittavia voimakeinoja käyttäen se liputta matkustava pois kyydistä (samoin kuin vaikkapa humalaiset, narkit, riehujat ja muut) mutta kuka haluaa sitä jatkuvasti tehdä? Kuka haluaa riskeerata päivästä toiseen oman turvallisuutensa? Koskaan et nimittäin tiedä, mikä puukko sieltä taskusta yllättäen löytyykin tai kuinka paljon joutuisi poistettavan kanssa painimaan. Kuka haluaa riskeerata sen, että vaikka voimakeinoja onkin oikeus käyttää, niin siitä huolimatta sinut voidaan haastaa oikeuteen sen takia, että teit työtäsi? Kaupan päälle leimataan vielä rasistiksi, jos se linja-autosta poistettu ihminen ei ole kantasuomalainen. Ja sitten jos vain annat sen pummin olla siellä kyydissä, niin muut matkustajat valittavat (ihan aiheesta toki), että miksi heidän täytyy maksaa mutta tuon pummin ei? Toki voi soittaa poliisin paikalle, mutta ensinnäkin jos se ainoa häiriö on liputta matkustaminen, niin ei poliisi tule paikalle. Miksi tulisi? Toisekseen vaikka tulisikin, niin linja-autohan käytännössä seisoo sitten sen odotteluajan paikallaan ja siitäkös se riemu sitten vasta repeääkin.

 

Minun kaikki sympatiani ovat Gleb Simanovin puolella. Ne parit videot, joita häneltä olen netissä nähnyt, olivat ihan päivittäistä rutiinia bussikuskille Helsingissä jo vuosia sitten. Enkä usko että meno on siitä ainakaan parempaan suuntaan muuttunut. Ääneenhän sitä ei tietenkään saisi sanoa, mutta valitettavasti tiettyjen etnisten ryhmien kohdalla ongelmat ja häiriökäyttäytyminen korostuvat. Ihan samoin kuin humalaisesta kantasuomalaisesta on paljon useammin harmia bussikuskille kuin selvin päin olevasta kantasuomalaisesta. Ero tulee siinä, että kantasuomalaiset eivät voi vetäistä rasistikorttia esiin, kun ensin itse ovat hölmöilleet ja sitten pitäisi sen hölmöilyn seuraukset kestää. Ja nyt, jos siis julkisuudessa olevat tiedot pitävät paikkansa, tämän rasistikortin seurauksena aletaan jo jakamaan potkuja? Haluaisin tietää, että jos Glebin kuvaamissa videoissa olisi ollut kantasuomalaisia, niin olisiko potkut tulleet silti ja jos olisivat, niin millä perusteella? Edelleen rasismin perusteella?

 

ps. Yllä olevasta tekstistä huolimatta tai itse asiassa juuri sen takia, en kannata kaikille maksutonta joukkoliikennettä missään päin Suomea. Miettikääpä sitä, kun kaikki kynnelle kykenevät saavat tulla jokaiseen kulkuvälineeseen milloin tahansa ja olla siellä kuinka kauan tahansa. Miettikää sitä matkustusmukavuuden kannalta ja miettikää sitä kuskin työn kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Bussikuskin tehtävä on ajaa bussia, ei kuvata matkustajia.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Toki. Paikallisliikenteen bussi on kuitenkin julkinen paikka ja julkisella paikalla saa lain mukaan kuvata kuka vaan. Materiaalin julkaiseminen ja jakaminen on eri juttu ja mahdolliset työnantajan omat ohjeistukset, mutta suorat potkut ilman varoitusta vieläpä rasismin nojalla?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Bussikuskin tehtävä on ajaa bussia, ei kuvata matkustajia."

Totta, mutta jos jotkut ovat päättäneet valehdella, huijata ja ajella muiden kustannuksella (koska aina joku maksaa niidenkin matkat, jotka eivät maksa), bussikuskin velvollisuus yhteiskuntaa kohtaan on torpata nämä yritykset. (Tässä tapauksessa työnantaja näyttää hiljaisesti hyväksyvän että katsotaan tiettyjä lusmuilijoita "sormien lävitse".) Jos työnantajalla on asenne, että vain pottunokat maksavat, kuskilta on rohkea liike kuvata ja julkaista video.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No mutta mistä se tiesi että pojat jotka eivät edes olleet tulossa bussiin olivat valehtelijoita ja huijareita?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #7

Jos viittaat siihen videoon, jossa pojilla oli akku puhelimesta loppu eivätkä siksi voineet kännykkälippua näyttää, niin silloin heillä ei ole lippua. Lippu pitää näyttää ja se pitää olla luettavissa. Ihan sama jos se lippu on paperinen mutta rutattu/kasteltu/revitty eli lukukelvoton, niin silloin ostetaan uusi lippu jos meinaa kyytiin tulla. Tai jos matkakortti, jossa on vaikka puoli vuotta matkustusaikaa ostettuna, on jäänyt kotiin. Silloin kättä taskuun ja ostetaan kertalippu. Jostain syystä ne videon pojat eivät halunneet lippua ostaa.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #7

"No mutta mistä se tiesi että pojat jotka eivät edes olleet tulossa bussiin olivat valehtelijoita ja huijareita?"

Miksi pojat, jotka "eivät edes olleet tulossa bussiin" roikuivat videon mukaan bussin ovella? Onko se jokin uusi harrastus Itä-Helsingissä? Nousta bussiin, kettuilla kuskille ja lähteä sitten ulos?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Joka tapauksessa bussikuskin työnä on ajaminen, ei kuvaaminen saati nettiin jakaminen.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #12

#12

Oliko potkut sinun mielestäsi oikea toimenpide?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

En tiedä. Se on työnantajan ja työntekijän välinen asia. Mutta ainakaan luvatta kuvaaminen & nettiin jakaminen ei ole oikea toimenpide.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #16

Luvatta kuvaaminen? Mitä tarkoitat? Paikallisliikenteen bussi on julkinen paikka.

Materiaalin jakaminen nettiin tuollaisena kuin kuski sen jakoi on toki vähintäänkin kyseenalaista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #20

Jos se kuski olisi ollut sivistynyt ihminen, se olisi tietenkin kysynyt luvan niin kuvaamiseen kuin jakamiseenkin. Niin minulla ainakin on aina ollut tapana tehdä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #21

Jos sivistymättömyyden takia aletaan (mielipide)tuomioita jakamaan, niin hävetä saamme kaikki. Varsinkin he, jotka kuvittelevat olevansa muita sivistyneempiä ja näin ollen parempia ihmisiä.

Imatran ajojen aikaan viikko sitten kuvailin n. 5 lyhyttä videota tapahtumasta. Ajajista ja yleisöstä. Enkä kysynyt keneltäkään mitään. Ei sen puoleen kysyneet ne tuhannet muutkaan, jotka kuvasivat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #20

Kuski toimii asiakaspalvelutilanteessa yhtiön edustajana.Hän ei voi kuvata ilman lupaa työaikana.Kaikki jatko-olettamukset ovat saivartelua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

"Ymmärrän, että nuoret voivat kaikenlaista yrittää, mutta mielestäni kuskin tehtävä on vain varmistaa, että kaikki maksavat eikä haukkua matkustajaa koko bussin nähden ja kuullen. Kiinnostavampi on kuitenkin toinen video, jossa esiintyy kaksi nuorta miestä. Siellä tallentaminen pyörähtää käyntiin selvästi ennen kuin itse tilanne alkaa: alussa nuoria miehiä ei edes näy astuvan bussiin. Tämän voin selittää ainoastaan sillä, että kuski alkoi kuvata tummaihoisia matkustajia ainoastaan heidän ihonvärinsä takia ja siinä odotuksessa, että jotain tapahtuu. Eli — montako kerta mitään ei sittenkaan tapahtunut, mutta matkustajien kasvot jäivät yksityisen ihmisen tallenteisiin vain sen takia, että iho oli tumma? Jostain syystä tämä ajatus tuntuu minusta kuvottavalta."

http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240...

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #13

Asian oikean tolan tietää tietenkin vain kuski itse. Mutta mitä tulee lainaamaasi kohtaan, jossa kirjoittaja epäilee kuskin alkaneen kuvata niitä nuoria miehiä koska oletti jotain tapahtuvan, niin oikeassahan kuski silloin taisi olla. Vai kuinka? Joten mikä meni pieleen siinä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #17

Tästä samaa mieltä sen suhteen, että videoilla olleet ihmiset olisi pitänyt muokata tunnistamattomiksi ennen jakamista. Varsinkin jos olivat alaikäisiä. Kuskin julkituoma ongelma ei ole yksittäisistä tai edes tunnistettavista henkilöistä riippuvainen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Kuskin julkituoma ongelma on hänen oma asenevammansa. Ei tämä ole ensimmäinen duuni josta hän on hankkinut näyttävät potkut ja jolla hän on pyrkinyt venäläisen valemedian suosikkipojaksi. Mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun temppu tiettävästi onnistui. Juttua levitti muun muassa des... anteeksi, dosentti Bäckmann.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #23

Yleensä ihmiset, joilla on mielipiteitä ja jotka tuovat niitä julki, joutuvat hankaluuksiin. Ja hankalista ihmisistä on tapana hankkiutua eroon. Ko. kuskin pyrkimyksistä en tiedä mitään enkä muutenkaan muuta kuin mitä tämä erottamisepisodi on julkisuudessa ollut. Eikä ne minua oikeastaan kiinnostakaan, koska niillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mistä blogini kirjoitin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Itse asiassa kuskin pyrkimykset ovat tässä se varsinainen pointti, vaikka blogisi meneekin sen vierestä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #36

No sille minä en voi mitään, jos ko. kuskilla on omat pyrkimykset. Ei ne kuitenkaan tämän blogin pointtia vesitä, koska eivät tähän blogiin liity millään tavalla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Eivät varmaan, koska tämä blogi ei liity oikein mihinkään.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #39

Se varmasti tuntuu siltä, jos ei bussikuskin työarjesta mitään tiedä. Enkä toki oleta, että iso osa ihmisistä tajuaisikaan, mitä se duuni on varsinkaan tuolla Etelä-Suomessa.

Sekään ei toki ole estänyt sinua kommentoimasta tähän blogiin yli 10 kertaa, vaikka mielestäsi tässä ei mitään asiaa olekaan. En minä kyllä jaksaisi aikaani kuluttaa turhanpäiväisiä blogeja kommentoimalla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

Tiedän minä sen verran bussikuskin työarjesta, että ei siihen asiakkaiden kuvaaminen kuulu. Näyttää siltä että olet nielaissut tämän entisen bussikuskin heittämän syötin koukkuineen päivineen.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #42

Ja sen syötin tarkoitus on mikä? Mitä hän saavuttaisi sillä väittämälläsi syötillä? Miten hän edistäisi agendaansa?

Sinä taasen et ymmärrä sitä, että nuo tilanteet, mistä kuski on videoita ladannut, ovat ihan jokapäiväistä jokaiselle kuskille. Ei niissä ole mitään poikkeuksellista, ihan päinvastoin. Enkä tarkoita vain maahanmuuttajien osalta vaan myös kantasuomalaisten.

Sinä takerrut nyt siihen, että koska tuo kuski on mielestäsi huono ihminen, niin sen takia kaikki hänen kokemansa ja välittämänsä asiat pitää vähätellä hiljaiseksi. Ei se mene niin, sillä kaikki videoidut tapahtumat ovat tapahtuneet siitä huolimatta, että sinä et niitä haluaisi myöntää eikä ne poistu sillä mihinkään, että sinä et kuvaajasta pidä. Se on toki peruskauraa edustamassasi viitekehyksessä (perustuen käyttäjätietoihisi) että vaikeat asiat halutaan vaientaa ja vähätellä kuoliaaksi. Ei ne sillä mihinkään katoa vaikka sinullakin ilmeisesti sellainen toivo on.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #47

Tässä vastauksia kysymyksiisi.

"Viraaliksi mennyt sekä Adressi.comiin ja Iltalehteen asti edennyt venäläistaustaisen Nobinan bussikuski Gleb Simanovin tapaus nostattaa monenlaisia tunteita — ja syystä, tai pikemminkin monista syistä. Ensiksi, Simanov pyrkii esiintymään rehtinä miehenä joka puolustaa koko yhteiskunnan etua pummimatkustajien kieroudelta — tämä herättää myötätuntoa. Toiseksi, Simanov on itse vähemmistön edustaja, eli venäläistaustainen, joka erotettiin pikaisesti työstä viitaten hänen asenteisiinsa — eli somalien rasistiseen kohteluun. Venäläisten, ainakin joidenkin, on sitä vaikea nielaista. Kolmanneksi, Simanov on kunnallispoliitikko, jolla on entisestään kertynyt julkisuutta mm. vuoden 2014 Venäjä -illan osallistujana."

http://anttirautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/commen...

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #50

Ei tästä nyt mitään tule. Ei sinulta saa vastauksia mihinkään ja tuokin ylläoleva "vastaus" on ilmeisesti lainaus jostain, mutta et viitsi kertoa että mistä? Jos nyt kuitenkin yrität sanoa, että Gleb teki tämän kaiken vain ja ainoastaan julkisuuden takia, niin aika kova hinta hänelle olisi moisella tempulla. Toisaalta meneehän ne jotkut BB-taloonkin, että sikäli ei täysin mahdoton ajatus.

Tapasi "keskustella" on hyvin vaikea, joten enpä tässä asiassa taida kanssasi enää jatkaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #52

Anteeksi, tuli väärä linkki. Tässä se juttu mistä tuo oli lainattu:

http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #53
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Joo, sitähän tuon kuskin puolustelu on.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #14

Suurimat Somalialaispopulaatiot EU:ssa 1 Britannia 2 Alankomaat 3 Suomi.
Muualla kun Suomessa ne muodostavat pienen vähemmistön suurempien vähemmistön joukossa.

MM alankomaista, marokkolaiset jengiläiset pitävät suurimat reviirit, somalilaisilla ei ole niille nokan koputtamista.

Suomessa ne ovat toistaiseksi suurin ryhmä, ehkä tilanne muuttuu tämän Irakilaisinvaasion jälkeen, kenties he ottavat valan nykyisissä Somalialaisten hallitsemilla alueella.

Julkisen liikenteen kuljettajat jotka joutuvat ajamaan niiden hallitsemien alueella, ovat yleensä kusessa.

Monissa kaupungissa kuljettajat ovat lakoilleet nimenomaan matkustajien aggression takia, jotkut on hakattu sairaalakuntoon ja jopa saaneet surmaan noiden etnisten jengien hyökkäysten takia.

Minusta tuntuu, että tämä videointi oli lähinnä kuskin hätähuuto, koska nämä velihousuesimiehet +johtajat eivät piittaa työntekijöidensä ilmoituksista häiriöistä ja heidän turvallisuudesta rasismisyytösten pelossa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Mitä ihmettä sinä horiset? Mitä somalien määrä Suomessa ja Euroopassa tähän liittyy? Mainittakoon, että Suomessa venäläiset ja virolaiset ovat ne kaksi suurinta ulkomaalaisryhmää. En nyt kuitenkaan väitä että kaikki venäläiset ovat juntteja kusettavia rasisteja, vaikka tämä kyseinen bussikuski ilmeisesti onkin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #19

Virolaiset ja Venäläiset eivät ole uskonnollisia jatkuvasti rasismikorttia vetäviä fanaatikkoja.

Eri sortin muslimit sen sijaan ovat usein kansallismielisiä fanaatikkoja, etenkin toisiaan kohtaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

Niin, tämä ex-kuski on rasistinen kansallismielinen fanaatikko. Ilmankos tunnet häntä kohtaan sympatiaa. Senkö takia on noin vaikea pysyä aiheessa?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #37

Niin eikös aihe olekaan huonosti käyttäytyvät, rasistiset ja kansallismieliset Somalit.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #40

Ei Freddy. Ei ole. Jos siis puhut blogini aiheesta. En minä ole somaleista puhunut sanaakaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #43

Korjaan huonosti käyttäytyvät kantasuomalaiset ongelma ja rasistikortin vetävät muunmaalaiset ongelma asiakkaat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #40

Somalit on kivoja. Sinä olet rasistinen, huonosti käyttäytyvä ja kansallismielinen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #44

Ihmettelen kyllä tapojasi. Jatkuvasti tyhjänpäiväistä kinaamista ja ihmisten solvaamista. Kykenee kai sitä paremminkin palautetta antamaan.

Blogihan oli ihan ok. Ongelma on olemassa ja siihen olisi hyviä teknisiä ratkaisuja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Bussikuskin työtä on ajaminen, ei kuvaaminen saati materiaalin nettiin jakaminen. Ongelma on jo ratkaistu, kuski sai potkut.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #51

Aina oppi, eiköhän jatkossa tehdään sitten piilokamerajuttuja ja julkaistaan ne jutut vaikkapa bussifirman johtajan valeprofiililla nimellä, rehellisyydestä saa potkut, joten ruvetaan kieroksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #57

Ei se tyyppi rehellisyydestä potkuja saanut, ei kukaan saa. Yritä olla asiallinen.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #63

Sen verran myönnän, että kuski ei ole suvaitsevainen, muuten hän olisi sietänyt, että tietyn kansanryhmän yksilöt täytyy kohdella eri tavalla kun normikansalaiset, eikä olisi tuonut asian julkisuuteen.
Suvaitseminen ja sietämistä on sama asia ja ainoastaan epämiellyttävät asiat pitää suvaita tai sietää.
Miellyttävät tai neutraalit asiat hyväksytään sellaisenaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #65

Yrität nyt vääntää suvaitsevaisuutta joksikin ihan muuksi kuin mitä se on. Se on kyky sietää asioita, joista ei pidä; ei suinkaan kykyä pidättäytyä sanomasta asioita, joista muut eivät pidä. Keskittyminen syrjintään ja loukkaantumiseen käänsi tämän demokratian ja sananvapauden kannalta tärkeän periaatteen lähes vastakohdakseen.

http://ihmisluonto.blogspot.fi/2017/06/islam-sanan...

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #66

Suvaitseminen ja sietämistä on sama asia ja ainoastaan epämiellyttävät asiat pitää suvaita tai sietää.

Se on kyky sietää asioita, joista ei pidä;

Olen edes jostain sama mieltä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #67

Joo, minä en pidä esimerkiksi Jussi Halla-ahon mielipiteistä. Mutta pakkohan minun on niitä suvaita.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #68

Aina voi sulkea radio tai telkkari eikä ole pakko lukea JHA:n tekstejä, se on helppo ratkaisua.

Sen sijaan en voi sulkea korvaani, jos kantasuomalainen naapuri huudata illalla kännissä stereot täysillä, enkä myöskään muslimi naapurin meteliltä, kun kurittaa kova äänisesti vaimonsa ja lapsiaan selvin päin klo 22.00 jälkeen.
Taloyhtiön puheenjohtajana annan huomatukseen, jos jatkuu varoituksen ja jos ei vieläkään tokene molemmille häädön.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #71

Tuohan on itsestään selvää.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #44

Ei liittyy aiheeseen ”Somalialaiset ovat kivoja”
Olen myös tavannut kivoja ja vähemmän kivoja somalialaisia, ei saa leimata koko kansanryhmä pahaksi mutta ei tarvitse liioitella sanomalla, että koko kansanryhmä on kiva.

Vai tarkoititko kenties somali kissarotu?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tulihan sitä itsekin 15-vuotiaana matkustettua vaikka millaisilla 'lipuilla', enkä usko että viiteihonvärini siitä olisi muuttunut hurskaammaksi. Vähän haiskahtaa rasismi tuossa tempauksessa, mutta suora irtisanominen oli kyllä tekoon nähden omituinen ja poliittiselta korrektiudelta vaikuttava veto.

Hannu Töyri

Tuollaiset erottamiset ovat käänteistä rasismia. Ruotsin esimerkki on varoittava ja siitä kannataisi ottaa oppia ajoissa.
Sitä saat mitä tilaat!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Joissain takseissa on valvontakamerat. Samanlaiset kaikkiin busseihin kuvaamaan sisään tulevat ja busseista poistuvat matkustajat niin ei tule jatkossa ongelmia.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

On joissain busseissakin valvontakamerat. Saisi kyllä olla kaikissa ja kaikkiin ne tulee heti, kun HSL pääkaupunkiseudulla ja yksittäiset kaupungit muualla Suomessa niitä alkavat kilpailutuksissaan paikallisliikenteeseensä vaatia. Eli siis käytännössä ne busseihin maksavat. Eihän bussifirmat niitä itse ala omista rahapusseistaan vapaaehtoisesti kustantamaan. Sama kaikkien muiden lisälaitteiden kanssa. Raha määrää.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Valvontakamerat on hyvä idea. Lisäksi pitää olla henkilökuntaa katsomaan ne videot ja lähettämään jälkilaskut maksun laiminlyönneille. Yksi ongelma on tässäkin. Toistaiseksi ei ole olemassa tunnistusrekisteriä, josta voisi tarkistaa kyytiin nousevan henkilöllisyyden. Siispä tänä väliaikana, kun rekisteriä ei ole, busseihin pitää saada riittävästi turvahenkilöitä, joiden työnä on tarkistaa maksamattomien henkilöllisyys ja antaa heille saman tien rikesakkomääräys. Nykyisellään tarkastajia on aivan liian vähän.

Tunnistustrekisterin voisi tehdä luontevasti siten, että lipun voisi ostaa vasta sen jälkeen, kun on antanut järjestelmälle henkilötietonsa, passikuvansa ja sormenjälkensä. Sitä vataan saisi itselleen tunnistuskortin, jolla pääsisi matkustamaan vilauttamalla tunnistuskorttia bussissa olevalle kortin lukulaitteelle, joka saman tien rahastaisi matkan hinnan.

Lukulaitteelle toki kelpaisi kausikortti ja muualla ostetun matkalipun jatko-osan kanta, joka voisi olla myös puhelinkäyttöinen. Tekniikkaa kyllä löytyy, jos vain on todellista halua ongelman ratkasuun.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Kaupan päälle leimataan vielä rasistiksi, jos se linja-autosta poistettu ihminen ei ole kantasuomalainen."
.....................

Jos kuvaa ja levittää julkisesti vain tiettyä ihmisryhmää rasistisessa tarkoituksessa on rasisti ja potkunsa ansainnut.

Itse asiassa jo hänen törkeä ja provosoiva käytöksensä pitäisi riittää potkuihin kun kerran asiakaspalvelussa on.

Jos kyseinen bussikuski olisi kuvannut suomalaisia pummeja ja pistänyt ne nettiin, täällä tuskin olisi kirjoitettu blogia jossa moitittaisiin kaikkia suomalaisia kusip*iksi ja saanut asialleen vieläpä laajaa kannatusta, vai mitä luulette?

Timo Heikkila
Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Jos kuski olisi kuvannut suomalaisia pummeja tai vaikka päihdeongelmaisten touhuja bussissa ja saanut sen takia potkut, niin olisin kirjoittanut samantyylisen blogin. Yhdellä erolla tosin. Kuski ei olisi tuolloin saanut potkuja rasismin nojalla, joten luonnollisesti blogi olisi niiltä osin ollut erilainen. Vaikka itse tapahtunut olisi ollut täysin sama niin lopputulos olisi ollut jo lähtökohtaisesti eri. Minkä jo itsessään pitäisi huolettaa ihmisten epätasa-arvoisuudesta ja rasismista huolestuneita ihmisiä.

Väitätkö muuten, että minä olen moittinut joitakin kusipäiksi vai mitä blogia tarkoitat?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Sanoit blogissasi näin:

Ääneenhän sitä ei tietenkään saisi sanoa, mutta valitettavasti tiettyjen etnisten ryhmien kohdalla ongelmat ja häiriökäyttäytyminen korostuvat.
...................................

Riittääkö mielestäsi kaksi videopätkää todisteeksi siitä että ongelma korostuu juuri somaleilla, vai mihin perustat näkemyksesi?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #59

Jos olisit lukenut koko blogin, sinulle olisi selvinnyt, että olen itse ollut bussikuski pääkaupunkiseudulla. Perustan siis näkemykseni omiin kokemuksiini kuskina ja jutteluihin kollegoiden kanssa esim. taukohuoneissa.

Lisäksi minä en ole blogissa väittänyt, että ongelma korostuu juuri nimenomaan somaleilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #60

Se on totta. Nuo somalit näkyvät kiihottavan lähinnä Freddyä. Ehkä se on jokin niiden geneettinen erityispiirre.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #64

Ja sitten jatkossa ei enää solvauksia kanssakirjoittajia kohtaan, kiitos.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #69

Enhän minä sellaisia harrasta. Olet sinäkin huomannut, että oli puhe mistä tahansa, Freddy rupeaa puhumaan somaleista. Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tekniikka mahdollistaisi portin asentamisen, joka aukeaa vain voimassa olevaa lippua näyttämällä. Ehkä tuo hieman hidastaisi ja maksaisi jonkin verran.

Maksuton julkinen liikenne vain maksatetaan niillä muilla, jotka eivät sitä pysty käyttämään, joten jotain kannattaisi tehdä.

Miten lienee käyvän oikeudessa, jos kuski haluaa korvauksia laittomasta irtisanomisestaan. Uskon hänen saavan sellaisia. Varoitus ja keskustelu lienisi oikea menettely.

Muut kuskit varmaan oppivat tavoille kyllä. Ei kannata välittää. Antaa mennä vaan. Kyllä veronmaksajan taskussa riittää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Silloin kun yksittäistä irtisanomistapausta aletaan puimaan täällä puheenvuorossa, niin ollaan jo pitkälti metsässä.

Kukaan ei tiedä millainen työntekijä on, ja onko hän ehkä saanut jo varoituksia.

Viisauksia satelee, ja älyttömiä ''tietoja'' miten muka ei ole tehty mitään väärää.

Suomessa on ihan hyvät irtisanomissuojat, ja oikeudessa asia sitten ratkaistaan, jos hän kokee, että on kohdannut vääryttä.

Kaikki muu älytön spekulointi ja paskanjauhaminen on turhaa.

Sitä vaan ihmettelen, että joka päivä joku saa potkut epäasiallisen käytöksen takia, mutta tästä eräät tahot riemastuivat heti, kun kokivat kuskia kohdellun väärin, ja kun vastapuolella oli vielä tummaa väriä :)

Timo Heikkila

Jos tää jätti Valtterin pysäkille...? Eikös sitä spekuloitu myös..? ;)

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

#29

Voi olla että tapauksesta paljastuu vielä jotain ja siinä toki riskin otin blogia kirjoittaessani. Mutta jos sinä nyt tuon kirjoittamani tekstin luit kokonaan, niin varmasti ymmärrät että ko. tapauksen puolustelu ei ollut blogin sisältö.

Mitä tulee viimeiseen kappaleeseesi, niin jos kuvatut kohteet olisivat olleet kantasuomalaisia, ei potkuja olisi annettu rasismin nojalla. Olisikohan ollenkaan? Vaikka muuten koko tapahtumaketju olisi mennyt täsmälleen samoin, niin lopputulos olisi ollut eri. Eli siis tällöin kyse ei ole siitä, MITÄ on tapahtunut vaan KENELLE ja KUKA teki. Oikeudenmukaista se ei ole eikä se sellaiseksi muutu, vaikka miten asioita vääntelisi.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Jostain syystä ihmiset ovat melko samoja silloin kun on kysymys raha asioista.

Valikoiva ymmärrys, eritäin äkkiä opitaan ilmaisu ”sinä saat raha Kelasta” ei hajoa kännykät ei tarvita tulkki ym.

Sen sijaan ”sinun täyttyy maksaa niin monta Euroa” sen ymmärtämin tuottaa vaikeuksia jopa joillekin syntyperäisille suomalaisille.
Vierasmaalainen menee samassa tilanteissa usein täysin lukkoon, kaikki kielikursseilta opitut ilmaisut menevät järkytyksestä johonkin umpinaiseen aivolokeroon, hän tarvitse yhtäkkiä tulkkia ja kännykkä hajoa siihen paikaan, joten ei saa translator päällä.

Linja-autonkuljettaja on vaikea ymmärtää, että bussin matkalipun hinnan on usein matkustajan entisen kotimaan kuukausiansio, ja rupea videomaan järkyttyneitä ihmispoloisia.

Kenties ennen työhönotto olisi bussifirma kustantava rekrytoituvalla kuukauden kulttuurin tutustumismatka Somaliaan.

Käyttäjän TomiKauppi kuva
Tomi Kauppi

Somalit vääntää joka asiassa ja kun eivät saa tahtoaan läpi alkaa rasistiksi huutelu. He ei ikinä ole väärässä. Työt ei kiinnosta ja erotaan muijasta paperilla niin saadaan kaksi sosun kämppää ja isommat tuet. Olemme hölmöläisiä kun elätämme loisia veijareita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin voisi luulla. "Maahanmuuttokritiikin" parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne tekevät sen itse, kuten Haavikko sanoisi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Täältä löytyy ex bussikuskin haastattelu. Suomi ensin ryhmä ratsastaa tälläkin asialla.

Perussuomalainen ex bussikuski olisi kenties voinut asian hoitaa fiksumminkin, kuin jakaa somessa tilanteen.

https://www.youtube.com/watch?v=uTjuacrmNWk

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Tilanteen olisi voinut hoitaa fiksummin, se on selvä. Katsoin tuon videon ja kun siitä jätetään pois haastattelijoiden omat agendat ja johdattelut, niin Gleb puhuu ihan asiaa. Joskin leimaa turhan painokkaasti nimenomaan somalit, mutta jos se hänen kokemuksensa asiasta on, niin sitten on.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Sama mieltä, haastattelijoiden oma agenda paistaa läpi, mutta ilmeisesti niin on aina.
Silti ammattitoimittaja olisi saanut tuosta tehtyä selkeämpi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset