Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Onneksi on suomalainen taksikuski

Onneksi on suomalainen taksikuski. Tällaisen tekstin sisältävän tarran joutui Vantaalla oleva taksi poistamaan kyytejä välittävän Taksi Helsingin käskystä. Tietämättä asiaa sen tarkemmin kuin mitä uutisessa sanotaan, niin mitä täällä Suomessa oikein tapahtuu? Olemmeko me Suomessa nyt tulleet siihen pisteeseen, että kaikki, jonka joku voi jollain tavalla kokea rasismiksi, on automaattisesti ja itsestäänselvyytenä rasismia? Vai harrastammeko me suomalaiset itsesensuuria jo sen perusteella, ettei vaan kukaan nyt vahingossakaan voi pöyristyä?

 

Tuo poistettu teksti ei ole ulkomaalaisvastainen. Omasta itsestään, omasta kansallisuudestaan ja omasta kotimaastaan ylpeänä oleminen ei tarkoita sitä, että vastustaa kaikkia ja kaikkea muuta. Tai että ne muut olisivat vähempiarvoisia. Tämän voi esittää myös toisella, helpommalla tavalla, jotta asia varmasti aukeaisi. Minä olen kotoisin Rautjärveltä. Onneksi, sillä se oli erinomainen paikka viettää lapsuus ja nuoruus. Muut voivat pitää sitä takapajulana ja kuolevana kuntana, mitä se saattaa myös ollakin, mutta minä olen silti ylpeästi sieltä kotoisin. Sieltä muutin Etelä-Suomeen ja asuin niin Kauniaisissa, Espoossa, Helsingissä kuin Kirkkonummellakin. Mikään noista paikoista ei vedä vertoja Rautjärvelle eikä mikään mahti maailmassa saa minua väkisin unohtamaan tai häpeämään juuriani. Väittelyissä voin helposti ja perustellusti luetella useita syitä, joiden vuoksi Rautjärvi voittaa kuntana ylläolevat paikat.

 

Nyt asun Imatralla, joka on Rautjärven jälkeen toiseksi paras kunta. Tarkoittaako tämä sitä, että mielestäni nuo aiemmin mainitut 4 kuntaa puhumattakaan kaikista muista Suomen kunnista olisivat vähempiarvoisia tai lähtökohtaisesti huonoja paikkoja elää ja olla, koska minä en niissä halua enää koskaan asua? Tarkoittaako se sitä, että minä vihaan noita paikkoja? Tarkoittaako se sitä, että minä vihaan noissa paikoissa asuvia ihmisiä? Ei todellakaan tarkoita. Niissä on mukavia ihmisiä, niissä on paljon tekemistä ja nähtävää, niissä on elämää ympäri kellon. Niissä on toisin sanoen paljon hyvää. Mutta minusta parempiakin paikkoja on olemassa enkä todellakaan suosittele, että ihmisten pitäisi noista paikoista muuttaa hetimmiten pois Rautjärvelle, jotta heistä ”tulisi parempia ihmisiä”. Enkä myöskään tarkoita, etteikö sieltä yhtään kukaan saisi muuttaa Rautjärvelle jos niin haluaisi. Siitä vaan.

 

Asuinpaikka ei sinänsä määrittele ihmisen hyvyyttä tai pahuutta. Siitä huolimatta omasta itsestään ja juuristaan on syytä olla ylpeä. Harvoin nimittäin kukaan muu niistä ylpeilee tai niitä pitää minään, jos ihminen itsekään ei pidä. Jos lähdemme nöyristelyn ja itsensä vähättelyn tielle, niin se tie on pitkä ja leveä. Nimittäin kukaan ei tule meitä siltä tieltä ojaan työntämään eikä päämäärää näy horisontissa, vaan saamme ihan rauhassa tallata sitä tietä niin pitkään ja niin leveällä askeleella kuin itse haluamme. Eikä omasta itsestään, kansallisuudestaan, kotimaastaan ja kotipaikastaan ylpeänä oleminen tarkoita sitä, että sen seurauksena kaikkia muita pitäisi väheksyä tai vihata tai tuomita. Ei nämä kaksi asiaa kulje automaattisesti käsi kädessä.

 

Tämä kaikki koskee toki myös suomalaisia symboleja. Leijonakorut, siniristiliput, termit kuten sisu ja kansallispäivän juhlimiset ovat kuulemma nykyään rasistisia asioita. Jotkut väittävät, että ”natsit” ovat ne varastaneet omiin tarkoituksiinsa. Miten se olisi edes mahdollista? Se olisi mahdollista ainoastaan niin, että kukaan muu kuin natsit eivät niitä käyttäisi ja että natsit myös sitä vahtisivat, että kukaan muu ei niitä käyttäisi. En minä ole huomannut tällaista. Symbolit luovutetaan jonkun toisen käyttöön vain siinä tapauksessa, että me itse lopetamme niiden käytön. Minulla itselläni on yksi vyö, jossa on Suomen leijona. Samoin minusta itsenäisyyspäivä on mukava juhla ja olen ylpeä ja kiitollinen sotiemme veteraanien uhrauksista. Suomen lipun liehuminen on minusta hieno näky ja suomalaisen ihmisen suorittama Suomen lipun tarkoituksellinen häpäiseminen tekee minut hieman surulliseksi, koska en ymmärrä moista. Tekeekö tämä kaikki minusta natsin? Tai huonomman ihmisen?

 

Otsikon teksti on toki rasistinen, jos sen sellaisena haluaa nähdä. Kuten kaikki muutkin vastaavat kirjoitukset ja asiat. Kysymys kuuluu, että miksi ne pitäisi sellaisina nähdä? Keneltä suomalaisuudella ylpeily on pois? Miten asia muuttuu, jos turkkilainen kebab-yrittäjä laittaa ikkunaansa tekstin ”Onneksi on turkkilainen kokki”? Tai thaimaalainen marjanmyyjä kojuunsa tekstin ”Onneksi on thaimaalainen marjanpoimija”? Tai nigerialainen siivooja kärryynsä tekstin ”Onneksi on nigerialainen siivooja”? Rasistisia tekstejäkö nekin sitten on? Vai ylpeyttä itsestään, juuristaan ja siitä, mitä tekee oman elantonsa eteen? Vai pitäisikö heidän hävetä jotain, jonka johdosta he itsestäänselvyytenä eivät moisia tekstejä mihinkään julkisesti esille laittaisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Mahdollinen kommentointi sitten itsestäänselvyytenä asiallista. Ei haukuta ketään eikä yritetä saada mahdollisia kanssakeskustelijoita menettämään hermojaan. Puhutaan asioista, ei asioiden vierestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itsenäisyyden aikana Suomea ja suomalaisuutta sai kehua ja olla jopa ylpeä. EU:n aikana suomalaisuudesta on tullut häpeä ja rasite koska se häiritsee liittovaltiokehitystä eikä EU:n sovi minkään itsenäisen maan suojeleminenkaan. "Ikävää että kansallisvaltioita on vielä olemassa" sanoi Aleksandr Stubb eräässä puheessaan.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Aivan ja puheissa kuitenkin kehotetaan suosimaan suomalaista. Siis suomalaista ruokaa, suomalaista teollisuutta, suomalaista taidetta, suomalaista rakentamista jne. On jopa olemassa joutsenlippumerkillä varustettuja tuotteita ja muita vastaavia kotimaisuutta korostavia tuotteita ja merkkejä.

Mutta siitä huolimatta suomalaisuudesta ja suomalaisista ei saisi olla ylpeä. Eikä suomalaisuutta saisi tuoda esille, mutta silti sitä olisi syytä suosia. Mitenhän tämän yhtälön pitäisi oikein toimia?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 3

Kuka on kieltänyt olematta suomalaisuudesta ylpeä ja miksi sellaisten ohjeita pitäisi noudattaa. Mehän voimme päättää asioistamme itse.

Tuotteita tai palveluita ei myöskään ole pakko valita alkuperän tai kansallisuuden perusteella vaan siitäkin voi halutessaan itse.

Tosin tuntuu siltä että nämä suomalaisuudellaan möykkääjät laittavat väkisinkin miettimään kannaattaako sitä sittenkään väkisin suosia. Varsinkin jos se suomalaisuus alkaa näyttäytyä pelkästään öyhöttävänä ja poissulkevana, muita huonompina pitävänä sulkeutuneisuutena. Siitä päätän itse. Sitä ei valtio tai ns kansan tahto pääse puolestani tekemään.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Tuon olen aina kokenut pelkkänä propagandana ja lobbarien puheina enkä ole siitä sen kummemmin perustanut.Kyllä meilläkin 70-luvulla ihmeteltiin että kuinka ihmiset muissa maissa pystyvät elämään koska vain Suomessa oli puhtaat ja parhaat, no, kaikki! Onneksi on maailma hieman avautunut sen jälkeen ja toivottavasti ymmärrys siitäkin, että miksi olla ylpeä sellaisista asioista mihin et ole voinut vaikuttaa millään tavalla? Pakkoveroja en laske vaikuttamiseksi.Olkaa vaan ylpeitä mistä haluatte, ei haittaa.Itse olen ylpeä ainoastaan omista tekemisistäni, jos niistäkään.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #22

"Miksi olla ylpeä sellaisista asioista mihin et ole voinut vaikuttaa millään tavalla."

Suomessa on monia asioita, joista voi olla ylpeä vaikkei niihin ole itse voinut vaikuttaakaan. Kuten vaikkapa naisten ja miesten tasa-arvoisuus, puhdas hanavesi, vehreä luonto, puhdas ilma, mielipiteenvapaus, demokratia, puolustamalla saavutettu itsenäisyys. Ja noita asioita voi ylpeydellä itse ylläpitää ja koittaa edesauttaa sitä, että asiat olisivat yhtä hyvin tulevaisuudessakin. Se on tietysti jokaisen oma asia, pitääkö noitakaan mainitsemiani asioita yhtään minään. Itse kyllä pidän niitä arvossa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Itselläni on sellainen periaate etten huutele turuilla ja toreilla sellaisia asioita mitä en kehtaisi sanoa toiselle myös kasvotusten.

Kuinkas sinun periaatteiden laita on?

Voisitko sanoa taksissa mitä ajaa maahanmuuttaja että "onneksi on myös suomalaisia taksikuskeja"?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Minun periaatteiden? Ne eivät ole kiveen hakattuja mutta ne ovat parhaat mahdolliset niin kauan kunnes joku pystyy osoittamaan, että niissä on jotain vikaa. Pystytkö sinä siihen?

Maahamuuttajako ei siis mielestäsi voi olla koskaan suomalainen? Vaikka olisi kielitaito ja/tai kansalaisuus? Vai mitä tarkoitat?

Kyllä voisin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Voisitko sanoa taksissa mitä ajaa maahanmuuttaja että "onneksi on myös suomalaisia taksikuskeja"?"

Antti rautio:

"Kyllä voisin."
.............................

Loppumatka voisi olla aika hiljaista taksissa, vai mitä luulet :)

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #7

En minä sitä kiellä. Ja se, että voisin sanoa niin, ei tarkoita sitä että lähtökohtaisesti tai automaattisesti sanoisin niin. Riippuu tilanteesta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä tuo teksti oli erittäin selkeä kannanotto maahanmuuttsjakuskeja vastaan.
Ja törkeä sellainen.
Jos sitä pitää " kansallismielisyyden" ilmentymänä, kansallismielisyyden tulkinta on tosiaan liukunut juuri sinne, minne sen on jo jonkin aikaa väitettykin liukuneen.
Valitettava ja ruma kehitys.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

En ala väittelämään mielipidettä vastaan. Mutta mites tuo viimeinen kappale blogissani? Kaikki yhtä törkeitä ja muita kansallisuuksia vastaan? Jos ei, niin miksi ei?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Mikä hinku sinulla on eriyttää meitä ihmisiä kansallisuuden mukaan?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #10

Mitähän sinä nyt tarkoitat? Luitko ollenkaan, mitä blogissani kirjoitin? Jos luit, miten ihmeessä päädyit tuollaiseen pääteĺään?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #11

Voisitko kertoa mitenkä se yhdistää teitä jos sanot mamu taksikuskille että "onneksi on suomalaisiakin taksikuskeja?"

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #12

Yhdistää meitä? Keitä meitä?

Nyt pitäisi löytyä sinulta vähän lihaa luiden ympärille eli alkaa löytyä vastauksia sinulle esitettyihin kysymyksiin. Kiertely ja kaartelu sinun taholtasi ei edistä yhtään mitään ja perusteltua keskustelua ja mielipiteitä minä kyllä haluaisin, mutta harvoin niitä saan.

Pystytkö sinä keskusteluun vai oletko sinäkin niitä, jotka skippaavat kaikki itselleen vaikeat kysymykset ja koittavat päteä ohittamalla kaikki itsellesi vaikeat asiat ohjaamalla puheen ihan muualle kuin on tarkoitus?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #13

Minähän tässä olen ollut se kysyvä osapuoli ja odottanut sinulta vastauksia jotta ideologiasi, se mitä haluat blogillasi meille kertoa, avautuisi meille muillekin.

Mutta jos vastaat kysymyksiini pelkästään vastakysymyksillä niin ajatuksen juoksusi ei lukijoille aukene ja blogisi idea jää hämärän peittoon.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #14

Sinun kysymykset eivät edistä keskustelua. Olen niihin vastannut, vaikka sinä et sitä ymmärräkään.

Minun blogini pontti, idea ja tarkoitus on varmasti avautunut kaikille niille, jotka osaavat ajatella omaa kuplaansa pidemmälle.

Jos sinun kysymyksesi ovat jo lähtökohtaisesti pielessä blogini tekstin kanssa, niin miten ihmeessä voisin niihin edes vastata?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"Minun blogini pontti, idea ja tarkoitus on varmasti avautunut kaikille niille, jotka osaavat ajatella omaa kuplaansa pidemmälle."
..............................

Voisitko tiivistää blogisi sanoman yhdellä lauseella jossa on pää-argumentti mukana jotta minäkin ymmärtäisin?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #17

Jos sinä et ymmärrä blogini sanomaa, niin en minä sille mitään voi. Se on sinun ongelmasi, ei minun.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Jos et kykene tiivistämään blogisi ydinsanomaa ymmärrettävästi vika ei ole lukijoissa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #19

Blogini ydinsanoma on varmasti selvä kaikille niille, jotka sen osaavat ja haluavat ymmärtää. Sinä et ilmeisesti kykene kumpaankaan. Se on sääli, sillä mielelläni vaihtaisin ajatuksia ihmisten kanssa, jotka sìhen kykenevät ja jotka osaavat keskustella ja ymmärtävät lukemansa. Sinä et ilmeisesti siihen pysty, joten kiitos tästä ja hyvää jatkoa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #19

Lue jo se blogin viimeinen kappale äläkä jankkaa. Lue ajatuksella. Edes pienellä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Minusta on sääli, että ihmiset eivät halua keskustella asioista vaan yrittävät kääntää puheet epäolennaisuuksiin tai puhuvat ohi itse asiasta. Mikä siinä on niin vaikeaa, että voisi edes yrittää argumentoida sitä, mikä on keskustelun pointti?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos seisoo pitkään pää alaspäin niin järki ei varmasti kulje, Ei taida kulkea kyllä muutenkaan vaikka nimi olisi kuinka fiksu.

Marko Parkkola

Puhuin jo aikapäivää sitten, kuinka epäselvällä lainsäädännöllä ajetaan suomalaisia itsensensuuriin. Aika bipolaarinen fiilis huomata olleensa oikeassa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Valitettavasti tuntuu siltä, että iso osa suomalaisista tosiaan harrastaa rankkaa itsesunsuuria. Ihan varmuuden vuoksi, ettei vaan kukaan pääsisi edes vihjaamaan jostain ikävästä. Ja varsinkin jos kyseessä on jonkun yrityksen julkisuuskuva, niin pitää olla oikein korostetun tiukka ja tuomita kaikki rasismiin edes neljän mutkan kautta etäisesti viittaava etukäteen, ettei vaan kukaan ehdi tuomita ko. yritystä.

Tällä kaikella on sitten se kääntöpuolensa. Jos rasismia nähdään kaikkialla, niin sitten sitä todellakin on kaikkialla ja syrjinnästä syyttäminen kääntyykin itseään vastaan. Jos jokaisesta mahdollisesta asiasta löytää syrjintää ja rasismia, niin se oikea rasismi ja syrjintä jää kaiken sen huutelun alle.

Marko Parkkola

Noissa yritysjutuissa on myös se, että nykyään yritykset pyytävät, että heidän nimeään ei mainita missään, jos vähänkin kansallismieliseltä tuoksahtavakaan järjestö esim. varaa kabinetin. Suvaitsevat vasemmiston kosto on niin voimakasta, että yrittäjät eivät ota mitään riskiä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Silloin kun olen taksikyydissä, lähtökohtana on minullakin se, että hän on suomalainen. Onneksi näin on aina ollut,enkä ole joutunut sen dilemman eteen, että peruisin kyydin kuskin etnisyyden vuoksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset