Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Perusteltu syrjintä on täysin hyväksyttävää

Perusteltu syrjintä on täysin ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Valtiot tekevät sitä jopa rakenteellisesti ja yhteiskunnat omien lakiensa ja tottumustensa perusteella. Vain harva näkee tuollaisissa toiminnoissa mitään väärää. Vai onko joku sitä mieltä, että Suomessa pitäisi olla muitakin virallisia kieliä kuin suomi ja ruotsi? Onko joku sitä mieltä, että myös kaikkien naisten tai Suomessa asuvien parikymppisten ulkomaalaisten miesten pitäisi käydä armeija? Onko joku sitä mieltä, että rikosrekisterillä ei pidä olla mitään merkitystä vaikkapa lasten parissa työskentelevien osalta tai poliisiksi haluavien osalta? Onko joku sitä mieltä, että erinäisiä työtehtäviä haittaavat fyysiset tai henkiset rajoitukset pitäisi kaikki poistaa? Jotkut toki ovat, mutta vain harvat.

 

Syrjinnän vastaisten toimien nimissä tehdyt uudistukset sisältävät suurta ironiaa ja ristiriitaisuutta, sillä osa syrjinnän ehkäisemisen nimissä tehdyistä uudistuksista on itsessään mitä suurinta syrjintää. Esim. sukupuolikiintiöitä ajetaan joka paikkaan, vaikka sukupuolikiintiöt itse asiassa täysin kiistatta syrjivät niitä, jotka sen kiintiön takia pätevimpinä tipahtavat pois. Tämä pätee toki kaikkiin muihinkin mahdollisiin kiintiöihin kuin pelkästään sukupuolikiintiöihin. Ei se ole syrjintää, jos jonkun hallituksen kaikki jäsenet ovat yhtä ja samaa sukupuolta, jos he ovat kiistatta päteviä. Sen sijaan jos jotain pätevää ei voida valita hallitukseen sen takia, että hänellä on väärä sukupuolielin jalkojen välissä ja niiden kiintiö on jo täynnä, niin se nimenomaan on kiistatta syrjintää. Mutta yllättäen se onkin laillista nykyään.

 

Ravintolat saavat valita asiakkaitaan iän perusteella. Jotkut laittavat rajan 22 vuoteen, jotkut jopa 45 vuoteen joinain iltoina. Mutta etnisyyden tai uskonnon tai sukupuolen perusteella ei saa valikoida asiakkaita. Tästä jaksetaan aina pitää meteliä, kun nyt vaikkapa romaniporukalta tai maahanmuuttajaporukalta on evätty pääsy ravintolaan. Sehän on väärin, eikö niin? Sen sijaan vaikkapa kuntosalit saavat valita asiakkaansa myös esimerkiksi sukupuolen perusteella, eikä kukaan näe siinä mitään ongelmaa.

 

Miksi yritys ei saisi valita asiakkaitaan? Jos joku yritys ei halua jotain tiettyä ryhmää asiakkaakseen, niin sen pitäisi olla tämän yrityksen oma asia. Itsehän se mahdollista asiakasryhmäänsä supistaa. Missä muuten sanotaan, että jos ihminen perustaa yrityksen, niin sen pitää ottaa kaikki mahdolliset ihmiset ja ihmisryhmät asiakkaikseen? Ja kohdella heitä tasavertaisesti? Kenellä on oikeus kertoa yrittäjälle, miten hänen pitäisi sitä omaa yritystään johtaa ja vaatia häntä niin toimimaan? Eikö se ole yrittäjän oma oikeus, koska vastuukin on hänellä?

 

Sama pätee työntekijöiden palkkaamiseen. Jos minä hakisin jotain työtä, mutta työnantaja sanoisi minulle, että ”muuten palkkaisin sinut mutta kun olet valkoihoinen lihaa syövä mies”, niin mikäs siinä. Miksi minä edes haluaisin työskennellä hänelle, jos hän ei minua sinne halua? Tai jos nuo määreet olisivat jo työpaikkailmoituksessa, niin eikö se olisi kaikkien ajan ja resurssien säästämistä, että ne tietäisi jo etukäteen? Voisi jättää suoraan hakematta. Ja mikä tärkeintä, jos työnantaja ei halua alaisekseen jotain tiettyä ihmisryhmää edustavaa ihmistä, niin eikö se ole hänen asiansa? Hänen yrityshän se on. Sekä myös hänen tappionsa, jos henkilökohtaiset ominaisuudet menevät pätevyyden edelle.

 

Syrjinnässä on sekin jännä puoli, että sitä (Suomessa) kokevat ja siitä julkisuudessa kovaan ääneen valittavat harvoin itse tekevät mitään konkreettista oman etunsa eteen. Siis muuta kuin valittavat ja mahdollisesti haastavat jonkun oikeuteen. Romanit voisivat perustaa omia baareja, joihin ottaisivat vain romaneja sisään. Somalit voisivat perustaa ruokaravintoloita, joissa saisivat hyvää palvelua toisilta somaleilta. Lähtökohtaisesti mikään ei myöskään estä heitä muutenkaan työllistämästä itse itseään. Mutta mikähän siinä on, että tuollaisia yrityksiä ei taida olla Suomessa ainuttakaan? Kaikki tuo pätee tietysti kaikkiin muihinkin ihmisryhmiin, jotka kovaan ääneen vain valittavat. Sitten taas toiselta kantilta, onko kukaan kuullut esim. turkkilaisten valittavan, ettei heitä palvella baareissa tai ravintoloissa tai päästetä niihin sisään? Onko kukaan myöskään kuullut turkkilaisten tai vaikka venäläisten valittavan, että heidän on vaikea työllistyä? Mistähän johtuu, että aika vähän tuollaista valitusta on kuulunut? Olisivatkohan he itse tehneet asian eteen jotain?

 

------------------------------------------------------------

 

Minuakin on muuten ihan faktisesti syrjitty useastikin, ainakin jos uskomme Wikipediaa. Kun täytin 18, en siltikään päässyt kaikkiin ravintoloihin, koska niissä oli ylempi ikäraja. Sukupuoleni ja kansalaisuuteni takia olen joutunut käymään armeijan. Perhesuhteiden takia (koska ei ole lapsia eikä vaimoa) olen useimmilla työpaikoilla saanut valita lomani viimeisenä tai ne on vain osoitettu minulle. Tietyt työpaikat ovat jo lähtökohtaisesti mahdottomuus pituuteni ja painoni takia. Kun kuuluin ammattiyhdistyksiin, sai sen huomata tietyissä työpaikoissa. Sitten taas kun en ole vuosiin enää kuulunut ammattiyhdistyksiin, on senkin saanut huomata työpaikoilla. Poliittisen toimintani, mielipiteideni ja aiemman kirkkoon kuulumiseni johdosta olen kokenut syrjintää muuallakin elämässä. Kaikkiin ylläoleviin on kuitenkin ollut minun omastakin mielestäni täysin pätevä ja perusteltu syy eikä minun ole niistä mistään tarvinnut sen suuremmin itseeni ottaa. Tai valittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Aika hyviä esimerkkejä! Näinhän tuo on nykyisin, ja pitäisi olla juuri niinkuin sanoit!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En voi allekirjoittaa oikeastaan mitään esittämääsi. Johtuuko tuo sitten siitä, että olen saanut syrjinnästä korvauksia, ja ajattelen laajemmin - en tiedä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Olisi toki avartavaa kuulla, mikä on sellaista syrjintää, josta mihinkään etniseen vähemmistöön kuulumaton (oletan näin olevan) suomalainen Suomessa saa korvauksia.

En muuten ihan ymmärrä, miten näkökantani on kapeampi. Uskaltaisin väittää ihan päinvastaista, mutta näkökantaeroja toki nämä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Mieleni tekisi vastata mutta erinäisistä syistä en nyt niin tee. No sen voin toki todeta, että ihan olen kantasuomalainen, en siis kuulu mihinkään etniseen vähemmistöön, enkä muuhunkaan vähemmistöön.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #4

Ok. Jääköön siis arvoitukseksi.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #5

Palaan asiaan blogissani 14.8. kello 08:08 Suomenaikaa, eli noin 08:17 Puheenvuoron aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset