Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Esimerkki köyhille nauramisesta

Satuin törmäämään netin ihmeellisessä maailmassa tällaiseen tutkivaan journalismiin: Toimittaja eli viikon 50 euron ruokabudjetilla: näin ruokamenoista tinkiminen onnistui (Anna) Päivän pohjat journalismin tasolla. Ellei peräti koko vuoden. 

 

Tietämättä toimittaja Hilppa Alangosta mitään sen enempää, niin ihmettelen mikä tarve mitä ilmeisimmin kultalusikka suussa syntyneillä ihmisillä on vittuilla köyhille? Mitään muutahan tuo teksti ei ole. En tokikaan usko tai oikeammin halua uskoa, että toimittaja on kirjoittanut juttunsa vittuiluna. Tarkoitus on varmasti ollut kokeilla, miltä tuntuu tulla vähällä toimeen. Toteutus vain on ollut surkeudessaan uskomattoman luokaton, koska toimittaja ei selvästikään ole ikinä elämässään kokenut tai nähnyt, mitä vähällä toimeen tuleminen tarkoittaa.

 

Jutun perusteella toimittaja Alangolle tinkimistä elintasosta edustaa se, että lampaanmaidosta tehdyn Pecorino-juuston sijaan joutuu ostamaan halvempaa juustoa. Vähän myöhemmin toki muistetaan sanoa, että tämä on viimeinen kerta kun hän siitä tinkii. Kaupasta ostetaan naudan jauhelihaa sekä tomaattia ja kurkkua, joiden uskon olevan kalleinta mahdollista eli luomua.

 

Toimittaja Alangolle arjen säästöä on myös se, että hän on onnistunut saamaan niin hyvän työpaikan, että siellä tarjoillaan brunssi ilmaiseksi. Samoin poikaystävä maksaa pariinkin otteeseen testiviikolla ruoat ja yhtenä päivänä toimittaja saa syödä kummityttönsä juhlissa koko päivän ja kerran ystäväkin tuo ruokaa tullessaan. Kaiken lisäksi toimittajan kaapista löytyy perusruokatarpeita jo valmiiksi eli koko testin idea oli jo lähtökohtaisesti täysin pielessä.

 

Koko juttu on kuin kafkamainen parodia. 50 € viikossa ruokaan tarkoittaa pyöreästi 200 € kuussa ruokaan. Kun puhutaan yksin asuvasta ihmisestä, niin ei tuo ole mikään köyhäilysumma. Minä en ole rikas mutta en kyllä köyhäkään, enkä muista milloin olisin viimeksi kuussa laittanut 200 € omiin ruokiini. En edes silloin, kun asuin Espoossa tai Helsingissä nykyisen Imatran sijaan. Eikä minun ole sen takia terveellisestä ruoasta tarvinnut tinkiä. Tottakai jos käy ulkona syömässä useamman kerran viikossa, niin se 200 € menee jo yhdessä viikossa.

 

Kaiken lisäksi toimittaja käy tuon viikon aikana elokuvissa, konsertissa, ulkona syömässä kahteen kertaan, ostaa karkkia ja syö joka päivä itsensä kylläiseksi ellei peräti ähkyyn asti. Toimittajalle viikon aikana kiperiä tilanteita on, kun ei voi syödä herkkusalaattia vaan pitää tyytyä nykyään (kyseessä oli kolmas päivä!) pelkkään tomaattiin ja kurkkuun.

 

Toimittajan elintaso vaikuttaa olevan sellainen, että jos hän oikeasti saisi käyttää ruokaan vain 50 € viikossa, niin hän ei siihen mitenkään pystyisi. Puhumattakaan 200 € kuussa, joka mahdottomuudessaan vastaisi hänelle luultavasti samaa kuin minulle maratonin juokseminen.

 

Onko tilanne nyt tosiaan niin, että osalta ihmisistä puuttuu todellakin suhteellisuudentaju ja käsitys ns. tavallisten ihmisten elämästä? Puhumattakaan siitä, mitä se on kun ihminen on oikeasti köyhä? Ei silloin ole varaa ostaa niitä kuivamuoniakaan viikoiksi varastoon, puhumattakaan naudan jauhelihasta tai luomuvihanneksista. Ei silloin käydä ulkona syömässä edes toisten piikkiin tai ilmaiseksi työpaikalla, koska ensinnäkään sellaiset työpaikat ovat harvassa ja toisekseen köyhällä harvoin on edes sitä työpaikkaa. Ei silloin käydä elokuviin mennessä ostamassa karkkia elokuvateatterin sijaan lähikaupasta, koska sinne elokuviin ei ole varaa mennä ylipäätään. Toki jos ei ole edes opiskeluaikoina joutunut tinkimään yhtään mistään (kuten uskon toimittajan kohdalla olevan), niin vaikea sitä käsitystä oikeasta tinkimisestä ja penninvenyttämisestä on saadakaan.

 

Eniten minä ehkä ihmettelen, miten tämä juttu on päässyt päätoimittajan ja muiden julkaisusta vastaavien seulan läpi? Ja miksi?

 

"Ensimmäisen budjettipäivän jälkeen olo on rento, tämähän on helppoa kuin mikä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tommosten hömppäjuttujen takia en juuri naistenlehtiä lue. ET-lehtikin on parempi.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Ei tuollaiset jutut ole naistenlehtien yksinoikeus. Ympäri mediakenttää löytyy vastaavia, joskin tuo on kovin räikeä tapaus.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

ET-lehti muuten on hyvä aviisi. Harva tohtii sanoa sen ääneen, ainakaan jos ei vielä kuulu ensisijaiseen geriatrisen hoidon kohderyhmään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nojaa, ei tämän jutun kontribuutioksi minusta jää "köyhille veetuilu", vaan se kuinka kujalla jutun kirjoittanut toimittaja, ja mahdollisesti myös kyseisen aviisin muu toimitus on.

Juu, varsinaista venyttämistä, kun yksi ihminen käyttää 50 euroa viikossa ruokaan, siten että syö vielä kolme päivää muiden piikkiin, ja puolet aineksista vain sattuu olemaan jo kaapissa valmiina.

Itse testasin jossain vaiheessa, kuinka pieneksi saan perheen ruokalaskun kutistettua, ilman että joudun turvautumaan epäterveellisiin eineksiin tai muuhun. 4 kuukauden testijakso (tai oikeammin 1 kuukausi talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä mahdollisten sesonkivaikutusten poistamiseksi). 3-henkisen ruokakunnan ruokakulut keskimäärin 217,83 €/kk.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Ei se vittuilu ole varmasti tarkoitushakuista, mutta sellainen vaikutelma tuosta tulee.

Einekset ovat muuten mielestäni ihan ok ruokaa ja suurimmaksi osaksi maistuviakin, mutta halvemmaksi ja terveellisemmäksi tulee tehdä itse ruokansa. Itse en eineksiä kotonani juurikaan käytä, mutta en soimaa ketään joka käyttää enkä todellakaan kieltäydy, jos niitä minulle vieraisilla tarjotaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No en minäkään katso asiakseni lähteä nipottamaan siitä mitä muut syövät, saati että lähtisin nirsoilemaan tarjotusta ruoasta, mutta tosiasia lienee kuitenkin se (kuten sinäkin toteat), että terveellisemmin ja halvemmin syö ilman.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei varmaankaan tarkoituksellista vittuilua, hän ei vain todellakaan tiedä mitä tarkoittaa olla persaukinen. Sellaista se on, kun elämässä koskaan ei ole ollut hetkeä, milloin täytyy ihmetellä miten tyhjään ruokakaappiin saisi jotakin sisältöä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #19

Monelle se hetki tulee eteen jossakin vaiheessa jatko-opiskelujen aikana, kun itsenäistä elämää opetellaan opintotuen turvin. Ja ihan hyvä että tulee, se pitäisi tulla silloin kaikille, jotta kohtalaisen nuorena saisi pienen reality checkin elämän lainalaisuuksista. Ei sitten vanhemmiten tulisi kirjoiteltua tuollaisia typeryyksiä ammatikseen kuten tämä toimittaja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Faktaa!
-94-11 hinnat laskettu -94 hintatason mukaan 1kk elantoon yhdelle.-Alv 14%-24%
hinnat samat kuin muillakin-94-17

-94-11 toimeentulotuki 419,11e/kk yhdelle.
https://yle.fi/uutiset/3-5318028

-12 toimeentulotuki 480e/kk yhdelle
-15 toimeentulotuki 487e/kk yhdelle.

Toimeentulotukea vähentävät tulot/tuet:
Huomioon otettavat tulot

palkkatulot (palkkatuloista jätetään tuloina huomioimatta vähintään 20 %, enintään 150 euroa/toimeentulotuensaajataloutta kohden)
yrittäjätulot
eläkkeet
työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki
sairauspäiväraha
lapsilisät
äitiys-, isyys- ja vanhempainraha
lastenhoidon tuki - omaishoidon tuki
elatusapu ja -tuki
opintotuki (myös opintolaina)
asumistuki
kertaluonteiset tulot (esim. veronpalautukset)
säästöt ja omaisuuden tuotto
varallisuus
muut mahdolliset tulot

Eli käteen 487e/kk Pysyt köyhänä ja leipäjonossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiks oo metkaa. Jos et tarvitse toimeentulotukea saat noita etuuksia tulosi päällee kaikkia mihin olet oikeutettu yht aikaakin. Eikä mikään etuus vähennä toista etuutta.
12x vuodessa Nordean seinään.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Toimeentulotuesta sen verran, että jos asuu yksin ja vuokran, sähkön, terveydenhuoltomenojen yms. jälkeen käteen saa vielä n. 500 €, niin en hyvällä tahdollakaan voi kutsua sellaista ihmistä köyhäksi. Tai että sillä rahalla ei kuukautta pärjäisi, eikä silloinkaan tarvitse ns. köyhäillä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Eipä niin, ellei tule yllättäviä menoja sillä pärjää aivan mainiosti. Ikävä kyllä niitä yllättäviä ja pakottavia menoja tulee myös yllättävän usein.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #20

Kun puhutaan yksin asuvasta ihmisestä, jolle ns. pakollisten menojen jälkeen jää käteen se 500 €/kk, niin se on vallan riittävä summa pärjäämiseen. Tietysti jos sillä joutuu elämään vuosia kun työelämästä on syystä tai toisesta tipahtanut pois, niin ei sillä pesukoneita uusita tai autoa hankita. Se on asia erikseen. Samoin jos sillä 500 €/kk elelee vuosia, niin kyllähän se syrjäyttää ja töihin meneminen muuttuu aina vaan vaikeammaksi ihan jo siitä syystä, että töihin meneminen ja työpaikan hankkiminen saattaa maksaa aivan liikaa siihen nähden mihin ihmisellä on varaa. Jos vaikkapa autosta joutuu luopumaan sen kalleuden takia niin milläs sen uudestaan ostaa, jotta töihin voisi mennä?

Mutta ei sillä 500 € kukaan nyt nälkään kuole eikä ryysyissä tarvitse liikkua ja jos Kela maksaa kämpän vuokrankin kokonaisuudessaan, niin en minä millään mittarilla voi sellaista ihmistä köyhäksi kutsua. Suomessa on todellisia köyhiä jonkun verran ja heitä kaikkia kohtaan nuo tuollaiset toimittajien täysin käsittämättömät "kertomukset" ovat ala-arvoisuudessaan käsittämättömiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

Kun puhutaan köyhien tuista sosiaaliturvasta kannattaa muistaa:
Suomen sosiaaliturva Romanian tasoa?
Sunnuntai 15.2.2015
IL
Euroopan neuvoston mukaan Suomessa maksetaan liian pieniä minimitukia.

Omaraha/TS
IS 4.2.2010
Sosiaaliturva ja palvelut.
-Jukka Pekkarisen Finanssip.
- Ilmainen yliopisto, jonka päälle saa opintotuet, on aikamoinen etu, huomauttaa Kiander.
Koulutuspalveluiden lisäksi suurituloiset käyttävät Kianderin mukaan köyhiä enemmän myös terveyspalveluja.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Toimeentulotuesta sen verran, että jos asuu yksin ja vuokran, sähkön, terveydenhuoltomenojen yms. jälkeen käteen saa vielä n. 500 €, niin en hyvällä tahdollakaan voi kutsua sellaista ihmistä köyhäksi. Tai että sillä rahalla ei kuukautta pärjäisi, eikä silloinkaan tarvitse ns. köyhäillä."

Muiden Euroopan maiden työttömien täytyy sitten olla todella rikkaita, koska olemme saaneet Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta useampiakin moitteita liian matalasta perusturvasta.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #22

Paljonko se EU-komitea oikein suosittelee, että Suomessa pitäisi perusturvaa saada?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #24

EU-sovittu minimitaso!

Vähimmäistaso ei saisi missään tapauksessa alittaa 40 % mediaanitulosta
-eli toissa vuonna 776 euroa kuukaudessa.
Sairauspäivä-, äitiyspäivä-, ja kuntoutusraha sekä takuueläke ja työttömyysturvan peruspäiväraha
-rikkoivat 40 prosentin säännöstä.
Työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa
-jäivät selvästi alle 50 prosenttia mediaanitulosta.
YLE-15

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinkö? Kun asuu yksin maksaa myös yksin kaikesta . Ei ole laskujen maksuihin jakajaa toisen tuki tai tulot. 500e miinus ALV 24% .
Entä nousiko hinnat?
Vaatteet+Alv 24%
kengät+Alv 24%
ruoka +Alv 14%
puh.lasku+Alv 24%
puhdistusaineet (Wc-paperit,tiski ja pyykinpesu,shamppoot,hammastahna ym.)+Alv 24%
autolippu +Alv 24%
käsiapteekkilääkkeet+Alv 24%
Nuo on katettava sillä 487e/kk

Nuo kaikki maksaa saman kuin optiomiljonäärille.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #25

Kyllä maksaa. Niin maksaa myös silloin, kun käy töissä.

Minä en tiedä, miten asiat menevät nyt, kun toimeentulotuki siirrettiin Kelaan. Ei ole kokemusta itsellä tai kaverieni kautta siitä. Mutta kyllä aiemmin kaikki käsiapteekkilääkkeet sai toimeentulotuesta, kun ne kävi lääkärissä pyytämässä reseptille. Terveyskeskusmaksunhan toimeentulotukimaksu korvaa myös, joten siitäkään ei tule kuluja.

Muut noista mainitsemistasi, niin paljonko yksi ihminen noista kuluja kerryttää JOKA kuukausi? Monetko kengät, housut, paidat yksi ihminen ostaa JOKA kuukausi? Tiskiainepullo maksaa pari euroa ja tasan varmaan riittää vähintään kuukaudeksi. Shampoot, paperit, hygieniatuotteet, ei ne nyt niin paljoa maksa etteikö niihin olisi toimeentulotuella varaa.

Mitä tarkoittaa autolippu?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #27

lainaus:
Minä en tiedä, miten asiat menevät nyt, kun toimeentulotuki siirrettiin Kelaan.

Mites luulisit sen menevän nyt? Kun kepulla on se ollut jo -56 lähtien kansanedustaja/ex-ministerin eläkepalkkio virkaa varten.

Jos ministerin ohje kuntien sossun tukien käsittelijöille oli:
"Aina tukea laskettaessa lasketaan vähentävästi"!
esim.lykkäämällä työttömälle karenssi ja leikkaamalla 2kk tuista 40%.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #30

En usko siinä olevan muita muutoksia, kuin että nyt sen maksaa Kela ja että nyt se on tasapuolinen kaikille ilman, että joku kunta voi siinä sooloilla suuntaan tai toiseen. Ja kyllä, tarkoitan perustoimeentulotukea ja kyllä, tiedän että harkinnanvaraiset ovat edelleen kuntien vastuulla.

Ei toimeentulotuessa mitään karenssia ole. Sitä joko saa tai ei saa. Joka kuukausi sitä voi hakea niin minä, sinä kuin vaikka Nalle Wahlroos. Vähennyksiä siitä voi toki tehdä erinäisistä syistä, mutta se on ihan eri asia kuin karenssi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #33

Älä edes epäile ett"Nallet" hae kaikkia etuuksia mitä lain mukaan heille kuuluu.
Tuloja saavien tuissa EI ole ehtoja eikä tulorajoja.Kuten on toimeentulotuessa.

Jos ei tarvitse toimeentulotukea tai asumistukea saa Takuueläkkeenkin 100% verovaroista.Omaisuus eikä pääomatulot vähennä edm.eläkettä.

Mutta pientä työeläkettä saavan Takuueläkettä vähentää juuri nuo tuet. Käteen muutama lantti enemmän kuin on ennen saanut.
lähde:
KELA

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #35

#33

Ei asumistuki tai toimeentulotuki vähennä takuueläkettä. Asumistuki ja toimeentulotuki tulee, jos tulee, takuueläkkeen päälle. Nyt tarkkuutta näihin asioihin, mitä väität.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #40

I.-Takuueläkettä eivät pienennä
eläkettä saavan hoitotuki
rintamalisä
eläkkeen lapsikorotus
ansiotulot
pääomatulot
omaisuus
kunnan maksama omaishoidon tuki.

II.-Takuueläke vaikuttaa asumistukeen ja perheen mahdollisesti saamaan toimeentulotukeen samoin kuin muutkin eläkkeet.
Takuueläkkeen vaikutus muihin etuuksiin
Takuueläkkeen määrä otetaan asumistuessa huomioon veroja vähentämättä (brutto).
KELA-17

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #43

#43

Asumistuki ei vaikuta senttiäkään takuueläkkeeseen. Toimeentulotuki ei vaikuta senttiäkään takuueläkkeeseen. Sinä väitit niin kommentissasi #35. Nyt toki korjaat aiemman väittämäsi, kun siitä mainitsin ja hyvä niin.

Mutta Marja-Liisa, nyt ihan ystävällisesti ja viimeisen kerran totean, että tarkkuutta näihin asioihin, mitä väität vallitseviksi tosiasioiksi. Tässä ketjussa vääriä väittämiäsi on ollut useita, enkä niistä jaksaisi koko aikaa huomauttaa. Ok?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #49

Eikö ne vähentäneetkään ? Lueppa uudelleen.

Ja ihan yksinkertainen selitys sille on:
KAIKKI yli toimeentulotuen normin yli menevä osa lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.
Laki -94 /Kepu,kok,rkp,Krst.

Se normi on 487e/kk yhdelle.
Koskee myös takuueläkettä asumistukea jos niitä saa Takuueläkettä saava.

Kelan sivut ei ole raamattu. Täytyy osata itse laista katsoa miten ne vaikuttaa muihin etuuksiin.
Ne lait löytyy myös netistä. Tai Stvm-valiokunnan asiakirjoista .

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #53

#53

Toimeentulotuki ei vähennä takuueläkettä. Takuueläke kyllä mahdollisesti vähentää toimeentulotukea.

Asumistuki ei vähennä takuueläkettä. Takuueläke kyllä mahdollisesti vähentää asumistukea.

Samoin mikä tahansa muu etuus (pl. muut eläkkeet) ei vähennä takuueläkettä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #25

Tämän maan ongelma ei ole se, että toimeentulotuki tai muut tuet olisivat liian pienet. Tämän maan ongelma ei ole myöskään ne jotkut ihmiset, jotka ovat ihan tyytyväisiä toimeentulotukeen ja muihin tukiin ja niillä elämiseen, eivätkä he edes halua mennä töihin.

Tämän maan ongelma on se tilanne, että meillä on ihmisiä, jotka haluaisivat töihin, mutta eivät pääse sinne. Koska ei ole töitä tai koska ei pääse koulutukseen, jotta pääsisi töihin tai koska ei ole yksinkertaisesti varaa mennä sinne töihin. Toinen ongelma on se, että meillä on lukuisia töitä, kokopäiväisiäkin töitä, joiden palkka ei riitä itsensä tai perheensä elättämiseen ilman tukia. Eihän sellaista tilannetta pitäisi olla olemassakaan. Tämä tilanne ei ratkea sillä, että nostamme tukia. Se vain pahentaa sitä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #28

Tyytyväisiä on ne jotka saa sosiaalista-turvaa tulojen päälle.Ilman ehtoja ja velvoitteita.

Onko kaikki 150 000 kotitaloutta työhaluttomia jotka saa toimeentulotukea?

Myös:
Suomeen on syntynyt yrittäjien köyhälistö 2000 -luvulla"!
Toimeentulotuki-luukulle.
YLE-11

Tuota tukea saa:
Eläkeläiset,lapsiperheet,opiskelijat,laitoksissa olevat,mamut,varusmiespalveluksessa olevat,vankilasta vapautuneet,osa-aika ja pätkätyötä tekevät.
Kaikki jolla tulot ei riitä elantoon.Käteen ei jää kk 487e. Vuokran,sähkön jälkeen.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #31

Sinulla taitaa nyt mennä tuet vähän sekaisin. Toimeentulotukea saa kuka tahansa täsmälleen samaan summaan asti. Työtön tai työllinen tai yrittäjä. Muut tuet asia erikseen.

Ei tietenkään ole. Ei lähimainkaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #34

Kyllä .Mutta vain työttömien toimeentulotuen saamisen ehto on työvelvollisuus tukea vastaan.
Laki-08 kiristettiin lisää-16

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #39

Työtön perustulokokeilu 560e/kk!
Perustulo vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:
työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta
Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona. Toimeentulotuki määräytyy perustulokokeilun aikana kuten ennenkin. Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.
Kela-17

Työttömän työmarkkinatuki/toimeentulotuki !

-Työttömien velvollisuutta hakea tarjottua työtä ja velvollisuutta osallistua aktiivitoimenpiteisiin tiukennetaan.

Jos työtön kieltäytyy työstä, johon hänet on valittu, hänelle asetetaan 90 päivän karenssi. Karenssi alkaa 30 päivän päästä työstä kieltäytymisestä.
KELA-16

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #46

Työttömien toimeentulotuki ja toimeentulotuki ylipäätään on täysin eri asia kuin työttömien työmarkkinatuki. Toimeentulotuessa ei todellakaan ole mitään työvelvoitetta työnhakuvelvoitteesta puhumattakaan. Sen saa joka tapauksessa, ei toki täysimääräisenä mutta ei pidäkään saada silloin, jos itse kieltäytyy menemästä töihin tai edes hakemasta töitä.

Karenssi koskee työttömyysturvaa. Ei toimeentulotukea. Toimeentulotuessa ei ole mitään karenssia. Sitä voi hakea joka kuukausi riippumatta aiemmasta päätöksestä.

Perustulo taas on asia ihan erikseen, joka ei liity näihin millään tavalla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuon artikkelin suurin ansio on siinä, että todennäköisesti sen kirjoittajalle on siitä maksettu. Silläkin rahalla voi sitten ostella niitä kalliimpia juustoja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu.Tuskin oli Työtön joka oli palkattu 9e/pv +toimeentulotuella "palkalla" työharjoitteluun.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Kyllä. Toinen suuri ansio on myös se, että meille Anna-lehden välityksellä kerrotaan, että ko. toimittajan kaltaisiakin ihmisiä on ihan oikeasti olemassa, jotka vasta kolmannella yrittämällä pystyvät moisen uroteon suorittamaan. Kaksi aiempaahan ko. toimittaja oli lopettanut jo heti tiistaina, kun ei ollut pystynyt sen pitempään "kituuttamaan".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

perustuslain 19. pykälän toiseen momenttiin,
- joka takaa jokaiselle oikeuden
-perustoimeentuloon työttömyyden,
sairauden, työkyvyttömyyden, vanhuuden, lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella

9e/pv x20pv= 180e/kk ? Työttömän palkka!
Jo Pizzeriankin omistajaa syytettäisiin hyväksikäytöstä ja työentosopimusten rikkomisesta.

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Ymmärrän?

Miksi?

Pahkasika lopetti toimintansa

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

"Konsertin jälkeen jaamme ravintolassa pizzan, jonka poikaystäväni avokätisesti
maksaa. Minä hoidan vastineeksi seuraavan kulttuuririentomme..."

Anteeksi
Menen pois

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Jos on 50 euroa rahaa ruokaan viikossa, niin ei ole köyhä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Oikeat toimittajat ovat nykyisin kovin harvinaisia. Suurin osa jutuista on käännetty suoraan ulkomaisista medioista, osaan on jopa jäänyt translatorin kukkasia. Eniten toimittelijoilta tuntuu kuluvan aikaa mielipidekirjoitusten kirjoittamiseen toisille samanmielisille toimittelijoille.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Uutisten ja "uutisten" lisäksi toimittajat ovat kirjoittaneet pääkirjoituksia, näkökulmia, mielipidekirjoituksia, kolumneja, jne. Nyt viime aikoina (en todellakaan osaa sanoa kauan näitä on harrastettu mutta itse huomasin vasta äsken) olen huomannut toimittajien kirjoittavan tekstejä, jotka nimetään esseeksi.

Ikään kuin se essee olisi jotenkin arvokkaampi tai muuttaisi sitä tosiasiaa, että se kirjoitus on edelleen pelkkä toimittajan mielipide kirjoitettuun asiaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Meinasi kyllä mennä aamukaffet rinnuksille, kun kaverin linkkaamana tuon kirjoituksen lukaisin. Sitten piti varmistaa, ettei kyseessä ole sarkastinen kirjoitus tahi satiiri - ei ollut. Sitten oli pakko vaan pyöritellä päätään.. ;-)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuuluu sarjaan "Ossi" ,Haagan-opiskelijan 1 400e/kk Kelasta tekemättä mitään.

Kun uutisissa revähti keväällä -11 että köyhät ei saa edes lapsilisiä .
Oli IL Juttu toimeentulotuesta 420e/kk.
"Tällä summalla ei voi elää"!
Totesi kansanedustajat. Siihen se sitten jäikin.
Tuo tuki pysyi 20v samana -94 hintojen mukaan laskettuna. Nousiko hinnat ja ALV tuona aikana?
Jopa markoista muutettuna euroiksi tuki pieneni eurolla.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Toimittajien työn laatu ja sitä mukaa arvostus on ihan viime vuosikymmenenä tippunut pohjamutiin - ehkä netillä on jotain asian kanssa tekemistä, kun kansalainen pystyy keskustelemaan ja helpommin huomaamaan sen valtavan ammattitaidon puutteen. (Vaikeampaa nyt, kun lehdet paniikissa sulkivat kommenttiosuuksia pari vuotta sitten.)

Toimittajan työ nykyään näyttää ulospäin lähinnä kenen tahansa satunnaisen jantterin oksennukselta keskustelupalstalle, alustana vaan sattuu olemaan lehti.

Mikä on ihan hemmetin huolestuttavaa, koska valtamedia on useimpien ihmisten sivistyksen mitta.

Näiden toimittajien älynväläysten pohjalta sitten tehdään äänestyspäätöksiä. Soronoo.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikään ei ole huolestuttavampaa kuin osa "kansan" mielipiteistä köyhimpiä kohtaan.
"Yhteiskunnan moraali mitataan sillä miten se kohtelee heikompiosaisia yhteiskunnan jäseniä".
Mihin on hävinnyt ME henki joka ennen yhdisti kansaa vaikeimpinakin aikoina.
Nyt on vain:MINÄ,MINÄ,Minulle kaikki heti ja vain minulle.

Kukaan ei tiedä onko itse seuraavana leipäjonossa nykyään. Siellä on nytkin johtajista,lääkäreistä lähtien kun pohja on yllättäin lähtenyt konkurssin,avioeron,tulipalon,sairastumisen,irtisanomisen jälkeen.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

#32

Minusta on törkeää, että köyhiä ihmisiä syyllistetään omasta tilanteestaan sekä se, että hyväosaiset kertovat "totuuksia" köyhistä, joiden arjesta heillä ei ole sen enempää omakohtaista kuin toisen kädenkään kokemusta.

Mutta minä en Marja-Liisa pidä kyllä siitäkään, että asiaa yritetään kärjistää enempää kuin on pakko. Esim. leipäjonossa ei ole yhtään lääkäriä, sillä kaikki tämän maan pätevät lääkärit ovat joko töissä tai eivät halua mennä töihin syystä tai toisesta. En myöskään pidä siitä, että sellaisista ihmisistä, jotka eivät ole köyhiä, yritetään terminologisesti tehdä sellaisia. Se on minun mielestäni myös kohtalaisen törkeä loukkaus niitä kohtaan, jotka ovat oikeasti köyhiä.

Jos ihminen on mukamas köyhä, kun hänellä on yhteiskunnan maksama oma vuokrayksiö sähköineen ja vesineen ja n. 500 € käteen rahaa, niin mikä on ihminen, jolla ei ole sitä asuntoa? Mikä on ihminen, jolla ei jää sitä 500 € käteen eikä hän ole oikeutettu toimeentulotukeenkaan? Jne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #38

Kuuleppas nyt .Kansan sosiaaliturva kuuluu kaikille ilman ehtoja ja velvoitteita.

Miljonääristä-tulottomaan työttömään.Vauvasta-hautaan asti.
Se kustannetaan kansan omilla varoilla. Jota on verotulot,valtionyhtiöiden tuotot,valtion omaisuuden myynnistä tulevat tulot yms.

Se Kansa on me kaikki jotka olemme "sossupummeina" Kansaneläkelaitos Kelan -etuuksia saavat.

Se luotiin koskemaan kaikkia eri elämäntilanteiden aikana.Tukemaan elantoa.
Perheen kasvaessa
Sairastaessa
Vanhuuden turvaksi kansaneläke
Työttömyyden turvaksi elantoon
jne..

Kuten nyt huomaa on Kelan sosiaaliturva muuttunut -94 jälkeen vain tuloja saavien tukiautomaatiksi.
Ei enää siksi mitä varten se tehtiin.
Multa-kepu,MSP,Sdp,Komm.krst. yhteisestä päätöksestä-50 luulta lähtien.
ME isoikäpolvi maksoimme sen veroillamme.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #47

"Kansan sosiaaliturva kuuluu kaikille ilman ehtoja ja velvoitteita."

Ei kuulu ilman ehtoja ja velvoitteita. Ei ole koskaan kuulunut eikä toivottavasti koskaan kuulukaan.

Niitä ehtoja ja velvoitteita pitäisi kyllä järkiperäistää paljonkin, se on täysin selvä asia. Typerää paperinpyörittämistä puhtaasti paperinpyörittämisen ilosta en ole ikinä ymmärtänyt enkä kannattanut. Enkä ihmisten nöyryyttämistä tai pakottamista työskentelemään ns. orjapalkalla 9 €/päivä. Ei noissa ole mitään hyväksyttävää järkiperustetta.

Mutta että täysin ilman ehtoja ja velvoitteita? Ei ikinä.

Täysin ilman ehtoja tarkoittaa muuten sitä, että tuloilla ei ole mitään väliä tukien saamisen suhteen. Eihän siinä olisi mitään järkeä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #51

Miten saadaan 9e/pv ilmaisia työntekijöitä?
Pistetään "leipäkortti" hyllylle 90 pv karenssilla.Leikataan toimeentulotuesta 40% pois kk elan 3kk aikana.
Alkaa kummasti nälkä ajaa ilmaistöihin ja saamaan toimeentulotukea.Etenkin työttömän jolla on lapsia perheessä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

#29

Kommenttiosioiden sulkeminen ja rajuhko moderointi on kyllä ihan perusteltua monissa tapauksissa, mutta sitten toisaalta se kuvastaa myös sitä, mitä lehdet eivät halua kuultavan: kritiikkiä heidän omista kirjoituksistaan puhumattakaan että joku pystyisi osoittamaan selkeän virheen heidän uutisissaan tai muissa raportoinneissaan.

Nykypäivänä osan toimittajista erottaa keskustelupalstojen pahimmista trolleista vain se, että toimittajat saavat kirjoituksistaan palkkaa valtamedioilta. Osa toimittajista on toki piinkovia ammattilaisia, ei pidä yleistää tässäkään, mutta kun niitä medioita on aivan valtavasti nykypäivänä, niin eihän se ole mahdollista että jokainen toimittajaksi itseään kutsuva olisi millään tavalla pätevä hommaansa. Ja se näkyy.

Valtamedian vaikuttamisen muiden ihmisten suhteen tekee huolestuttavaksi se, että ne ovat juuri ne valtamediat, joiden lööpit ja kannet ovat tavallisissa kaupoissa. Kun ihminen menee kauppaan, se lukee sen lööpin/kannen mutta pieni määrä ostaa koko lehteä. Sama toki netissä olevissa uutisissa, monesti ei lueta otsikkoa pidemmälle. Tämä aiheuttaa sen, että se myyvä otsikko siellä Iltalehdessä/Ilta-Sanomissa/Seiskassa/Annassa on se "totuus", mikä ihmisten mieliin jää. Vaikka koko juttu ei olisi sinne päinkään, mitä otsikossa annetaan ymmärtää.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Liekö tässä se, että köyhät ihmiset helposti tinkivät muun muassa lehtitilauksista. Tästähän seuraa, että lehtien lukijat eivät itse useinkaan edusta tulorekisterin heikointa osaa, joten artikkeli on ehkä ollut kohderyhmälleen sovitettu.

Kovin tyylikkäänä vetona artikkelia en kuitenkaan voi pitää. Ja viidelläkympillähän syö ihan hyvin, jos vähääkään kaupassa käydessään miettii.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tai hakee Hurstin-valinnasta EU-ruoka-apua. 4 milj/kg/vuodessa+ Kauppojen "parasta" ennen-30%.Jo-93 lähtien.
Eikä ole edes ALV 14%.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinpä. Alkoi Ahon hallituksen aikana -93 !

-Suomen leipäjonot pääsivät 1990-luvulla myös ulkomaisen lehdistön suurennuslasin alle. Ainakin brittilehdistössä Suomen yhteiskunnallista kehitystä pidettiin erittäin huolestuttavana.
lähde:
YLE-elävä arkisto

Keskustalainen kävi leipäjonossa: ”Lähinnä hävetti”
US 4.2.2017

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

#45

Varmasti, mutta toisaalta netistä minäkin tuon bongasin. Enkä maksanut siitä mitään. Toki sekin vaatii, että omistaa nettiyhteyden tai käy vaikka kirjaston koneella.

Ei nykymaailmassa mikään artikkeli säily kohdeyleisön sisällä. Kaikki julkaistu on nykyään tavalla tai toisella julkista ja tavalla tai toisella tulee myös ei-kohderyhmän tietoon. Jos jotain julkaistua typeryyttä puolustellaan sillä, että "ei sen teidän tietoonne pitänyt tullakaan", niin ei se sitä typeryyttä kyllä mihinkään poista. Se itse asiassa vain tuplaa sen typeryyden määrän.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Marja-Liisa, nyt olen siimaa antanut jo ihan tarpeeksi. Asioista saa ja pitääkin olla montaa mieltä, mutta se ei tarkoita että hyväksyisin omassa blogissani kommentointia, joka on ihan puutaheinää. Kaikki myös erehtyvät joskus, eikä siinä ole mitään erikoista tai väärää, mutta kun viestitolkulla kirjoitat asioita, jotka eivät pidä paikkaansa ja välillä et ilmeisesti huomaa, että sotket eri tukimuotoja keskenään tai sitten teet sen tarkoituksella, niin lopetetaan se tämän blogitekstin osalta tähän. Katsotaan seuraavassa kirjoituksessani uudestaan.

Keskustelua minä haluan. Siksi tätä blogiakin kirjoitan. Siitä keskustelusta ei vain tule yhtään mitään, jos joutuu koko ajan korjailemaan muiden sanomisia täysin päivänselvissä asioissa tai jos keskustelukumppani vääristelee tai sotkee asioita. Tahallaan tai tahtomattaan.

Käyttäjän HelkaHirvonen kuva
Helka Hirvonen

Pienillä tuloilla elävälle jää korkeintaan 60-80 € ruokaan ja muihin päivittäistavaroihin. Varsinkin, jos on lääkekuluja.
Jos joku todella haluaa tietää MITÄ ON TULLA VÄHÄLLÄ TOIMEEN, TERVETULOA SEURAAMAAN! Viikko 50 €:lla ei ole konstikaan, etenkin jos ei ole ruoka-allergioita.
Köyyhyydessä ei ile nauramista, eikä se ole helppoa. Köyhät ovat SELVIYTYJIÄ, siihen eivät kaikki kykene.
Kyllä joitakin viikkoja selviää syömättäkin, on sekin kokeiltu. Terveellistä se ei kuitenkaan ole.
Leipäjonot ts ruuanjakelutkaan eivät ole kaikkien saatavilla. Jos pystyy kävelemään tai pyöräilemään, voi saada helpotusta. Monille matkaa kertyy senverran että joutuisi käyttämään maksullisia kulkuneuvoja eikä siihen ole varaa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Noihin matkakuluihin muuten julkisessa keskustelussa annetaan aina se viisas vaihtoehto: köyhä on hyvä ja muuttaa lähemmäs palveluita tai sitä leipäjonoa. Sitä minä vaan ihmettelen, että miten se köyhä muuttaa mihinkään? Millä rahalla?

Itselläni ei tokikaan ole moista tilannetta ollut, mutta ulkopuolisena mietin, että jos ei ole rahaa bussilippuun, niin miten joku kuvittelee, että on rahaa muuttoon? Ei sitä rahaa muuttoon nimittäin löydy läheskään aina edes työssäkäyvälle ihmiselle.

Ihmettelen myös, että julkisessa keskustelussa tunnutaan pureuduttavan aina siihen, miten köyhä voisi jatkaa sitä elämistään köyhänä. Siis juurikin että miten hän saisi sen ruokakassin, miten hän pääsisi virastoihin hakemaan tukia, miten hän saisi apua vaikkapa yksinäisyyteensä, jne. Nuokin ovat tietenkin tärkeitä asioita saada hoidettua kuntoon. Mutta eikö se nyt pitäisi olla lähtökohta kaikkeen julkiseen keskusteluun, että miten sen köyhän saisi pois sieltä köyhyysloukusta? Sieltä kun pääsisi pois, niin minun näkemykseni mukaan kaikki muutkin ongelmat ratkeaisivat tai niitä olisi edes mahdollista oikeasti ratkaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset