Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Byrokratia on ihanaa

TE-toimistosta olen aina saanut hyvää palvelua, kun olen siellä henkilökohtaisesti käynyt. Ja samalla pitänyt huolta omista oikeuksistani. Sama pätee mihin tahansa virastoon. Valitettavasti jos asioiden hoitamisen jättää kasvottomien byrokraattien kontolle ja luottaa niiden sujumiseen, niin hommat menevät järjestäen pieleen.

 

Omista lähihoitajan opinnoistani voisin kirjoittaa kirjan, miten hankalaksi voidaan aikuisen ihmisen opiskelu tehdäkään. Sitä faktapohjaista opusta ei vain kukaan faktaksi uskoisi. Fiktioksi sitä luultaisiin tai valehtelusta syytettäisiin. Reilun puolentoista vuoden taistelun jälkeen luovutin sen koulun virallisesti eilen ja erosin. Ihan niin kauan en koulunpenkillä ollut, koska välillä piti käydä töissäkin rahaa tienaamassa. 

 

Viimeisin esimerkki byrokratian ihanuudesta on tältä päivältä. Olen itse pitänyt huolta siitä, että nykyiset ammattipätevyyteni kuljetusalalla pysyvät voimassa käymällä tarvittavia koulutuksia, vaikka lähihoitajaksi aioinkin. Ei ole kenenkään tarvinnut komentaa kursseille. Ollessani vielä opiskelemassa lähihoitajaksi viime kuussa, huomasin että voisin suorittaa työturvallisuuskortin työvoimakoulutuksena. Päivän kurssi ja se sattui sopivasti vapaapäiväksi, 18.10. Hain siihen ja kerroin tilanteeni hakemuksessa. Että olen toisessa koulussa samaan aikaan ja kaiken muun asiaan liittyvän. Minut hyväksyttiin korttikurssille, kävin sen ja nyt on sekin kortti taskussa ja taas saisi seuraavat 5 vuotta ajaa raskasta kalustoa, kun kaikki vaaditut pätevyydet on voimassa.

 

Tänään huomasin, että ansiosidonnaista päivärahaani ei hakemuksesta huolimatta olekaan vielä maksettu. Hakemus on edelleen käsittelyssä. Soitin sitten TE-toimiston neuvovaan puhelimeen, niin minulle sanottiin että täällä tiedoissa lukee, että minulla ei ole uutta lausuntoa lähihoitajan koulutuksen jatkumisesta korttikoulutuksen jälkeen.

 

Korttikoulutukseen mennessäni kaiken piti olla ok eikä kukaan mistään lausunnoista tai koulun jatkumisesta ilmoittamisesta mitään puhunut eikä missään kirjeessä mitään asiasta lukenut. Korttikoulutuksesta on kolme viikkoa aikaa, ei kukaan ole minulta koulun jatkumisesta mitään kysynyt. Oma asiointi-sivustolla netissä, jossa kaikki asiat pitäisi nykyisin hoitaa, ei vaadita minua ottamaan yhteyttä asian tiimoilta yhtään mihinkään tai että minun pitäisi jostain lausunnosta huolehtia. Kysyin sitten puhelimessa virkailijalta, että miksi minulle ei ole kukaan mitään asiasta maininnut ja mistä minun olisi pitänyt nämä tietää? Vastaus: Asiakkaan pitäisi näistä kyllä itse huolehtia.

 

Niin mistä? Mutta minun vika siis. Se on vain ikävä juttu, kun ei tiedä että mitä tässä minä nyt väärin tein? Mitä olisin edes voinut tehdä toisin? Miten voi huolehtia jostain asiasta, jos ei tiedä että siitä pitää huolehtia? Nyt odotan sitten vahvistusta sille, että pitääkö minun tosiaan toimittaa työkkäriin tai liittoon lappu koululta siitä, että olen jatkanut lähihoitajan opintoja 18.10. jälkeen, vaikken itse tai kukaan muukaan ole missään vaiheessa väittänyt niitä opintoja silloin lopettaneenikaan?

 

Olen monesti tälläkin palstalla kirjoittanut blogeja, joissa ihmettelen sitä, miten vähän ihmisen itsensä kannattaa omaa työllistymistään edistää. Paljon taloudellisempaa ja valitettavasti käytännöllisempää olisi itse olla tekemättä yhtään mitään. Odottaa, että joku käskee tai että joku toinen tekee sen puolestasi. Jos itse erehdyt jotain itsesi eteen tekemään, niin jonkun ajan kuluttua huomaat, että eipä olisi kannattanut ja sinulle suurin piirtein sanotaan puhelimessa että oma vika, mitäs yritit.

 

Kaiken huipuksi sitten saa lukea julkisuudessa kaiken maailman älykköjen tekstejä, miten suomalaiset ovat niin laiskoja ettei niitä työtkään kiinnosta. Kysehän ei isossa kuvassa ole ollenkaan siitä. Kyse on siitä, että ihmisiltä loppuu voimat yrittää enää. En puhu firmoista vaan asioiden yrittämisestä. Jos koira tavoittelee luuta ja sitä koko ajan lyödään tassuille, niin kyllä se sen tavoittelemisen jossain vaiheessa lopettaa. Sitten ihmetellään että onpas laiska koira, siinä on varmaan joku vika.

 

-------

 

Mukavintahan näissä tapauksissa on aina se, että vahinko kertautuu. Siis vahinko, jota et itse ole edes tehnyt. Kun rahaa ei tulekaan tilille silloin kun piti, koska joku byrokraatti on mokannut, niin milläs maksat puhelinlaskun tai nettilaskun tai vuokran? Tai tankkaat auton? Kellään ei myös tietenkään ole mitään aavistusta, kuinka kauan tämän asian käsittelyssä nyt sitten kestää. Mietin sitä että jos tällaisessa tapauksessa työttömälle tarjottaisiinkin työhaastattelua vaikka huomiseksi (kun on töitä hakenut), mutta hän ei voisi sinne mennä, koska ei olisi rahaa bensaan sen takia, kun työkkäri on itse mokannut, niin työtönhän siitä varmaan karenssin saisi? Koska selkeästi kieltäytyy töistä?

 

Ja kaikki sen takia, vain ja ainoastaan sen takia, että itse yritti tehdä asioidensa eteen jotain ja pitää omaa ammattitaitoaan yllä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomi muistuttaa jo yllättävän paljon Neuvostoliittoa, joka on nykyisin markkinatalousmaa Venäjä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Neuvostoliitossa laitettiin aina joku virkamies vastuuseen, vaikka virheen olisi tehnyt joku muukin.

Suomessa vastuuta ei ota kukaan edes omista virheistään.

Tämä nähdään vaikka poliitikoissa. Joku poliitikko sanoo aina joskus, kun julkinen paine on tarpeeksi kova, että "kannan vastuuni". Mitä se tarkoittaa? Ei mitään. Ei eroa, ei yleensä edes anteeksipyyntöä.

Mitä isot edellä, sitä jälkeä seuraa pienemmät perässä. Ja kun se paska tunnetusti valuu aina alaspäin...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#3
Julkisen sektorin hälläväliä meininki ihmetyttää.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Jospa Suomessakin muutaman kymmenen vuoden sisällä tapahtuu muutosta neuvostomallista kohti markkinataloutta? Ei ehkä kannata liian omatoiminen olla ennen sitä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Alan olla ihan samaa mieltä. Valitettavasti.

Suomessa ollaan työmarkkinoiden osalta olevinaan markkinataloudessa, mutta käytännössä niiden osalta olemme kommunismissa. Sama palkka samasta työstä työnantajan sekä työntekijäliittojen sanelemilla työehdoilla ja -oloilla työnjäljestä viis. Ja jos et suostu, niin seuraava on tulossa ja molemmat tahot rankaisevat ja siihen päälle vielä virastotkin.

Toisaalta Suomessa ihmiset tuntuvat olevan huolissaan siitä, että muilla ei vaan mene liian hyvin. Tai että muilla ei ole jotain etuja, vaikkei se itseltään olisi mitään pois. Ollaan kateellisia helsinkiläisille, kun he pystyvät käymään vaikka joka päivä Tallinnassa ostamassa halpaa viinaa. Sitten helsinkiläiset ovat kateellisia itärajan bensarallista tai länsirajan nuuskarallista. Rikkaat haluavat kitkeä tuilla elämisen samalla kun itse piilottavat rahojaan paratiisisaariin. Vasemmistoliitto tekee retken rikkaiden alueelle nähdäkseen, miten yhteiskunnan siivellä eletään (?) ja itse nostavat tukia, jotka muiden verovaroista maksetaan. Nalle Wahlroos kritisoi vasemmistonuoria samalla kun itse on käsittääkseni Suomen suurin maataloustukien saaja, vaikka asuu Ruotsissa.

Kaikki kritisoivat toisiaan verokikkailusta tai tuista. Ja kaikki tekevät sitä samaa ihan itse.

George Orwell taisikin olla profeetta. ;)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Siis ainahan on ollut niin, että jos työvoimaviranomainen haistaa jotain outoa tai ei-tavanomaista työttömän toimissa, niin he katkaisevat työttömyysturvan maksatuksen ja pyytävät dokumentoitua selitystä asialle. Tuossa voi vierähtää 2 kuukautta ilman työttömyysturvaa. Siis tuollaiselle toiminnalle ei voi mitään kun pelkkä epäily riittää katkaisemaan työttömyysturvan maksatuksen.

Itse sain kerran karenssin siitä, että peruin työkkärissä viranomaisen kanssa asioidessa työvoimapoliliittiselle kurssille hakuni (itse päätin hakea tälle kurssille) ennen hakuajan päättymistä. Samalla ojensin uuden hakulomakkeen toiselle kurssille (omatoiminen haku taas). Viranomainen kysyi, että olenko todella tuota mieltä, että perut kurssille hakusi. No olin sitä mieltä edelleen ja niinpä täti tulosti minulle lomakkeen, jolla jouduin perustelemaan tekoani etten saisi karenssia.

Karenssi tuli mutta kumoutui kun pääsin paremmalle kurssille minkä avulla myös syntyi hyväpalkkainen työsude 2 vuoden ajaksi.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Ei tämä byrokratia yllätyksenä tullut. Tai se tuli, että kun etukäteen otat kaiken mahdollisen selville, mitä nyt ottaa voi, niin sekään ei riitä. Ja sitten sanotaan, että olisi pitänyt tehdä jotain, mitä

a)kukaan ei kertonut etukäteen, että niin pitää tehdä
b)sitä ei mistään olisi itse saanut selville, että niin olisi pitänyt tehdä
c)kukaan ei missään vaiheessa jälkikäteen kertonut tai muistuttanut, että niin pitäisi tehdä tai että jotain on jäänyt tekemättä
d)kukaan ei edes jälkikäteen osaa kertoa, mitä minun olisi pitänyt tehdä, jotta tämä tilanne olisi vältetty

Mutta minun vikahan se. :)

Toisaalta on vähän raakaa syyttää TE-toimiston virkailijoita, kun hekin ovat ylityöllistettyjä kaikkien leikkausten jälkeen ja inhimillisiä virheitä tapahtuu. Mutta toisaalta, ei se minun vikani ole ja minun niskaani tämäkin tietyllä tavalla kaatui. Eikä saa edes pahoitteluja, anteeksipyynnöstä puhumattakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset