Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Kouluhenkilökunta ahdistelee seksuaalisesti poikia paljon enemmän kuin tyttöjä

Mitenkäs tämä nyt selitetään? https://yle.fi/uutiset/3-9922753

 

Linkin takaa löytyy uutinen, jossa kyselyn mukaan lukioissa poikia häiritään kouluhenkilökunnan taholta seksuaalisesti yli tuplasti enemmän kuin tyttöjä. Ammattikouluissa ja peruskouluissa jopa nelinkertaisesti enemmän.

 

Selityksiä odotellessa. Poikien viaksihan tämä jotenkin varmasti saadaan, mutta miten?

 

#metoo?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Tasa-arvovaltuutetun tiedottaja Päivi Ojanperä jo sanookin, että osa vastauksista on pelleilyvastauksia. Sitä hän ei sano, että tarkoittaako hän poikien vastauksia, tyttöjen vastauksia vai molempien vastauksia. Rivien välistä voi tietysti lukea paljon.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Pojat todellakin pelleilevät aiheella mitä enemmän heillä ikää. Lukiolainen nuori mies ei taatusti yleisesti koe naisen lähentelyä elämäänsä kuohuttavana vakavana asiana. Kunhan ei kyse perheenjäsenistä. Lähentely muutoin on joko miellyttävää, jos lähentelijä miellyttää tai tragikoomista, jollei miellytä.

Eihän nuori mies koe tällaista sen mukaan mitä lakikirja sanoo. Eli muiden odotusten mukaan. Suomessa ei myöskään osata erottaa flirttailua ahdistelusta. Olemme usein seksuaalisesti ahdistuneita tosikkoja.

Koko asiaa liioitellaan varttuneen nuorison osalta. Mutta faktisesti lasten kokemus on hyvinkin traumaattinen. Erityisen epämiellyttävää täytyy olla samaa sukupuolta olevan lähentely. Itse en voinut edes aikuisena sietää homojen lähestymisiä yöelämässä. Tuota ärtymystä on vaikea hallita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Selvästikin on vaikeuksia erottaa flirttailua ahdistelusta! Ensin luulin tämän olevan sellaista ärsyttävää ylhäältä katsomista, mutta väite perustuikin ilmeisesti omaan kokemukseen.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #17

En halunnut korostaa omaa erittäin positiivista kokemusta nuorena harrastetusta seksistä itseäni vanhemman täysi-ikäisen kanssa. Suosittelen lämpimästi.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Juha, varmistan nyt seuraavan, että olen varmasti ymmärtänyt oikein:

Mielestäsi pojat vastaavat näihin läpällä mutta tytöt tosissaan? Mielestäsi poikien kokema lähentely on ok, koska pojat haluavat sitä mutta tyttöjen kokema samanlainen lähentely ei ole ok, koska he eivät halua sitä?

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Juuri näin yleisesti ottaen. Tietenkin. Jokainen ihminen on toki yksilö ja oma tapauksensa. Mutta näin voidaan ihan rauhassa yleistää.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #24

Eihän tuossa nyt ole mitään järkeä.

Miksi muuten tytöt eivät valehtelisi tässä asiassa?

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Kerro nyt jotain esimerkkejä. Onko kouluissa henkilökunnassa homoseksuaaleja, jotka ahdistelevat lukion poikia? Naisopettajat eivät nyt lukiolaispoikia ahdistele, vaikka moni tätä toivoisikin heistä nuoremmista. Tuossa iässä ei terve nuorimies edes muusta haaveile kuin naispuolisesta lähentelystä.

Pikkupojat ovat sitten luku sinällään. Heille tällainen voikin olla epämiellyttävää ja hyvinkin haitallista.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Minä? Esimerkkejä?

Jotenkin minä luulen, että tämä nimenomaan käännetään miesten syyksi. Ensinnäkin "luonnollisesti" pojat nyt ihan vaan pelleillessään vastasivat noin ja tytöt vastaavasti ovat aina tosissaan. Toisekseen juuri kuten sanoit, ne ovat varmasti miehet, jotka poikia ovat ahdistelleet. Koska miehet ovat sikoja, ihan kaikki. Eiväthän nyt naiset voi sellaiseen syyllistyä...

Ihan muutama esimerkki, tosin Yhdysvalloista mutta kuitenkin:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161114200027111...

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170426220011245...

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016060221666780_...

https://www.stara.fi/2012/12/13/naisopettaja-viett...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tästä asiasta on turha odottaa moraalipaniikkia. Juuri ykköskommentin kaltaiset ajatukset kaiketi ovat yleisiä. Korjaan kakkoskommentin.

Juttuhan menee edellee tasa-arvoisessa yhteiskunnassa seuraavasti. Naisella/naisilla ongelma, yhteiskunnallinen patriarkaatin aiheuttama syrjintä, projekti, laki, yhteiskunnan toimia. Pojalla/pojilla ongelmia. Pojat ovat poikia, miehet ovat vastuussa itsestään. Katso peiliin.

Eilen tuli hyvä radiopätkä kehitysavusta. Marin ja Modig toistelivat useaan otteeseen, että erityisesti tyttöjä ja naisia pitää auttaa. Ei puhettakaan, että hyväksikäytettyjä ja huonossa asemassa olevia pitäisi auttaa. Hämmästyttävän sukupuolittuneita ihmisiä ovat kyllä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä naisopettajat ahdistelevat. Tulee mieleen eräs viisikymppinen naisope, joka konekirjoitustuntien yhteydessä halusi hieroa niskoja ja hinkata selkää vasten. Sanoi, että pitää hieroa. Ällöttävä pullukka se oli. Asialle naureskeltiin. Mutta kyllä se häirintää oli. Ylä-aste ikäisiä.

Mutta pojat ovat poikia. Onhan sitä monenlaista häirintää nähnyt. Eikä niitä tilanteita ole aina osannut tunnistaa sellaisiksi. Mutta siitä tämä keskustelu on ollut hyvää, että kannattaa asiaa ainakin ajatella. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kysymyksen sukupuolittaminen toimii lähinnä maalittamisena ja lyömäaseena.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#2

"Kerro nyt jotain esimerkkejä."/Juha Hämäläinen

Minua on ahdisteltu, esimerkiksi.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Sakari, oliko ahdistelija mies vai nainen ja minkä ikäinen? Kärsitkö ahdistelusta?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #12

#12

Minusta on erittäin hyvä, että häirinnästä keskustellaan yleisellä tasolla. Henkilökohtaisesti en halua lähteä avaamaan asiaa yhtään sen enempää, enkä koe sitä tarpeelliseksi.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #14

Keskustelu on hyvä, mutta kouhotus, jota paljon näkee asian ympärillä on toinen juttu. Se on vahvasti liioiteltua. Ja kenenkään ei tarvitse elömäänsä yksityiskohdissaan muille paljastaa. Minä saatan kuitenkin niin tehdä, ei ole ilmeisesti mitään häveliäisyyttä tullut kasvatuksen mukana. Ei häivääkään ja siksi harva asia kykenee ahdistamaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Linkin takaa:

"Päivi Ojanperä haluaa tuoda esiin, että yleisesti ottaen tytöt kokevat enemmän seksuaalista häirintää kuin pojat."

Siis tutkimustuloksen mukaan, pojat kärsivät jopa nelinkertaisesti tyttöjä enemmän seksuaalisesta häirinnästä, mutta siitä huolimatta Tasa-arvovaltuutetun tiedottaja Päivi Ojanperä antaa heti oman, tutkimustuloksen vastaisen mielipiteen.

Tuleekin mieleen että kysely on tehty jotenkin tarkoitushakuisuudella ja kun tulokset eivät ilmiselvästi vastanneet mitä oli haettu, niin annetaan omia tutkimustuloksen vastaisia mielipiteitä ja selitellään poikien vastaukset pilailuvastauksiksi. Eli poikien syyksi koko homma, keinoilla millä tahansa.

Voi kun tässä maassa edes joku asia käsiteltäisiin rehellisesti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tuskimpa sellaista rehellisyyttä on koskaan ollut. Itse kyllä sellaiseen aiemmin uskoin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Siis tutkimustuloksen mukaan, pojat kärsivät jopa nelinkertaisesti tyttöjä enemmän seksuaalisesta häirinnästä"

Sisälukutaidosta voisi olla hyötyä, niin ei menisi kaksi samassa tekstissä ollutta asiaa sekaisin. Tutkimustulosten mukaan tytöt kärsivät enemmän seksuaalista häirintää, mutta pojat kärsivät enemmän (jopa nelinkertaisesti) _henkilökunnan_ häirinnästä.

Ojanperän heitto "pelleilyvastauksista" sen sijaan on törkeä, ja olisi päinvastaisessa yhteydessä saanut jo paskamyrskyn aikaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Sisälukutaidosta todellakin on hyötyä, tutkimuksessahan tutkittiin nimenomaan kouluhenkilökunnan tekemää seksuaalista häirintää ja sen tulokset on tuotu julkisuuteen. Tutkijan väitettä, että tytöt siitä huolimatta kokevat enemmän seksuaalista häirintää, ei tutkimuksessa todettu, kyse oli tutkijan omasta mielipiteestä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #10

https://www.thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/su...

Ja varmuudeksi vielä suora lainaus: "Kouluterveyskyselyn (2017) mukaan 8.– 9.-luokkalaisista tytöistä 30 prosenttia ja pojista 12 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana."

Lopeta jo.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #11

Eli poikien syyksi keinolla millä tahansa, vaikka ottamalla esille joku toinen aiempi tutkimus, jossa tutkitaan jopa eri asiaa. On tää hieno maa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Niin, siis tuo YLE:n juttu perustuu (suora lainaus blogiin linkatusta YLE:n jutusta) "Tiedot ilmenevät Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tämänvuotisen kouluterveyskyselyn tuloksista, joista osa on jo julkistettu aiemmin."

Minä taas linkkasin THL:n vuoden 2017 (tämä vuosi) kouluterveyskyselyyn.

Usko nyt jo huviksesi, että molemmat tulokset ovat peräisin samasta THL:n Kouluterveyskysely 2017:sta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #16

Eli linkkasit aiemmin tehdyn kyselyn tulokset, aivan kuten mainitsin jo aiemmin. Mutta osaisitko kertoa, miksi osa kyselyn tuloksista on julkaistu aikaisemmin, mutta kouluhenkilökunnan poikiin kohdistuvat häirintätapaukset vasta nyt?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #19

Sanon väliin, että siksi, koska tulos oli "väärä". Ei sovi #metoo -henkeen se, että myös naiset ahdistelevat. Varsinkin jos naiset tekevät sitä enemmän kuin miehet.

Olen huomannut, että Suomessa ei yksinkertaisesti voi keskustella kokonaisuudesta. Pitää ottaa aina yksi asia tikunnokkaan ja olla välittämättä kaikesta muusta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #20

Nojaa, eiköhän tuossa paloittain julkaisemisessa ole ennemminkin kyse siitä, että sillä maksimoidaan kunkin tuloksen julkisuus.

Noiden tulosten perusteella ei muuten voi tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä ahdistelijoiden sukupuolijakaumasta.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #21

Pointti ahdistelijoiden sukupuolijakaumasta on kyllä paikallaan. Tosin minun on kyllä hyvin vaikea uskoa, että opettajissa olisi poikkeuksellisen paljon homoja.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #22

Tässä, aivan kuten aika monessa muussakin seksuaalirikoksia käsittelevässä keskustelussa unohtuu, että kysymys on harvinaisesta asiasta (HS:n mukaan alle 1% tytöistä ja 1-2% pojista), joten siihen ei kovin isoa joukkoa tekijöitä tarvita.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #27

Aivan samaa mieltä. Se ei silti poista sitä nelinkertaista eroa, vaikka prosentit pieniä olisivatkin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #21

"Nojaa, eiköhän tuossa paloittain julkaisemisessa ole ennemminkin kyse siitä, että sillä maksimoidaan kunkin tuloksen julkisuus."

Itse en usko tuohon selitykseen. Uskon että tutkimustulokset olivat sen verran vääriä, verrattuna siihen mitä tutkimuksella haettiin, että kouluhenkilökunnan häirintä olisi haluttu kokonaan salata. Mutta koska tutkimus on osa laajempaa tutkimusta, sitä ei voitu salata, koska joku olisi kumminkin huomannut asian.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset