Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

#Metoo ja Jussi-gaala

Tänään jaetaan kotimaisten elokuvien Jussi-palkinnot. Gaalasta on kohistu jo kohta viikko, mutta ei itse elokuvien takia. Medioissa on myös spekuloitu, tuleeko Aku Louhimies paikalle ja jos tulee, buuataanko hänet pihalle. Ja mitä tapahtuu sitten, jos hän jonkun palkinnon voittaa.

 

Tasa-arvo on tärkeä asia. Hyvä käytös on tärkeä asia. #Metoo-kampanjassa ei ole enää pitkiin aikoihin ollut kyse kummastakaan. #Metoo-kampanja on irvikuva siitä, mitä se olisi voinut olla.

 

Tänä iltana elokuvaväki voisi isolla näkyvyydellä ottaa kantaa siihen, että sukupuolen perusteella jaettavat palkinnot lopetettaisiin. Jusseissa on nimittäin neljä seuraavaa palkintokategoriaa: naispääosa, miespääosa, naissivuosa ja miessivuosa. Tänä iltana näemme todennäköisesti kaikissa voittajan pitämän puheen, jossa tasa-arvo nostetaan jalustalle ja sitä ollaan pitävinään tärkeänä. Todennäköisesti myös sovinismista, miesten ja naisten palkka-eroista, miesten ja naisten erilaisesta kohtelusta ja muusta vastaavasta pidetään ääntä.

 

Samaan aikaan voittaja pitää toisessa kädessään palkintoa, joka on jaettu hänelle sukupuolen perusteella eikä hän melkoisella varmuudella kommentoi sitä asiaa mitenkään. Se ei ole hänelle mikään ongelma.

 

Valitettavasti ihmiset ovat kovia arvostelemaan toisia silloinkin, kun se muutos voisi lähteä hänestä itsestään. Itse asiassa muutos ei koskaan voi lähteä kenestäkään muusta kuin ihmisestä itsestään. Jos puhuu toista ja tekee toista, niin mikään ei ainakaan paremmaksi muutu.

 

ps. Minulle on ihan sama, mitä palkintoja ja millä kriteereillä jaetaan. Mutta jos se tasa-arvo kerran on elokuvantekijöillekin niin tärkeää, niin miksi eivät aloita siitä helpoimmasta mahdollisesta tavasta tehdä muutos?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Samanlailla pilaavat täällä jussi-gaalan kuin usassa pilasivat oscar gaalan...

Voi niitä aikoja kun palkinnon saajat vain kiitteli palkinnosta ja lopuksi heittivät sanan peace! Kaikilla oli mukavaa ketään ei syytelty.. keskityttiin siihen mikä on tärkeintä tuona iltana ja miksi ovat tulleet paikalle..

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Miehen ja naisen rooli ja sen ero elokuvassa on sama kuin vaikka Batmanin ja Robinin tai Villen ja Klaaran. Mies ei voisi näytellä naisen roolia ja päinvastoin.Jos ei sitten tasa-arvoideologien mukana sekin ihme joskus nähdä. Joissain TV-tuotannoissa on jo kiintiöhomot.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Ei miehen tarvitse naista näytellä tai naisen miestä. Mutta mikä ero on naisen tekemällä roolisuorituksella tai miehen tekemällä roolisuorituksella, jos niitä ei muka voi vertailla keskenään? Käsikirjoittajia tai ohjaajia tai muita ei myöskään jaotella palkinnoissa sukupuolen mukaan. Ainoastaan näyttelijät jaotellaan.

Mies peittoaa naisen lähtökohtaisesti 99 % urheilulajeista jo pelkän sukupuolensa tuoman, luonnollisen fyysisen eron turvin. Siitä huolimatta vuoden urheilijaksi on viimeiset 10 vuotta osattu valita ihminen sukupuolesta riippumatta.

Ja siitä huolimatta näyttelijäpiirit huutavat nyt olevansa kovin edistyksellisiä, vaikka ovat tässäkin asiassa jo 10 vuotta toisia jäljessä. Eivätkä halua muutosta siihen ilmeisesti tehdäkään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä, mutta kyllä action elokuvissa lihaksikas mies tuo uskottavuutta enemmän kuin nainen... Ellei sitten ole jtn. Supernaisia (Wonderwomen).. Mutta normi toimintaelokvuassa. Vaikka Rambo elokuvassa miehen sijassa olisi nainen.. Ei oikein toimi..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Metoo - kampanja on vuoden vaarallisin ja tuhoisin kampanja. Ja nimenomaan siltä osin miten sujuvasti ja luonnollisesti se edustaa täydellistä kulttuuristalinismia.

Metoo tuottaa heppoisin perustein epäihmisiä, leimallisia konnia ja epäkelpoja bastardeja, jotka suljetaan totaalisesti yhteisön ulkopuolelle, mitättömyyteen ja unohdukseen, vaille vähäisimpiäkään oikeuksia saada asiansa oikeudelliseen käsittelyyn - ja ihan normaaliin kohtuullisuusharkintaan.

Uhrit nuo kollektiivisen tuomion kohteet retusoidaan elokuvista, tajunnasta ja kohtapitäen kai varsinaisesta elämästäkin. Jäljet pelottavat.

Kulttuuri on lähtökohtaisesti viljelyä, muokkausta, ja elokuvatkin luettiin ainakin aikaisemmin kulttuurin piiriin, mikä merkitsi inhimillisten kokemusten ja innoittavien elämysten tavoittelua, mikä ainakin osalta metoo-stalinisteilta näyttää täysin unohtuneen.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Some näyttää vaarallisuutensa ryhtymällä oikeuslaitokseksi oikean oikeuslaitoksen sijaan. Ja mikä käsittämättömintä, media lähtee siihen mukaan.

Sometuomioissa ei voi puolustautua, koska ne tuomitsevat ihmisen heti. Kaikki lähtee siitä olettamuksesta, että somesyyte on totta. Syytetty ei käytännössä voi edes puolustautua, puhumattakaan että voisi valittaa tuomiosta. Oikeastihan oikeusistunto lähtee siitä, että syytetty on syytön, kunnes toisin todistetaan. Syytetyn ei tarvitse todistaa syyttömyyttään, se on lähtökohta. Todistustaakka on sillä, joka syyttää.

Jos en nyt väärin muista, niin metoo-hengessä on maailmalla poistettu taideteoksiakin näkyviltä. Siis sellaisia, jotka on tehty jo ties kuinka kauan sitten ja jotka ovat olleet ok aina siihen asti, kunnes joku on keksinyt lausua #metoo ja saanut aikaan joukkohysterian taideteoksen ympärille.

Parviälyksi sanotaan sitä, kun joukko viisaita pohtii ratkaisua johonkiin ongelmaan. Ajattelevat siis yhdessä ja yhdistävät näin voimansa. Miksi sanotaan sitä, kun ajattelemattomat yhdistävät voimansa eivätkä edes ymmärrä ongelmaa?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

#Metoo -kampanja on tosiaan mennyt överiksi ilmeisen hyvästä tarkoituksesta huolimatta. Ehkä seuraavaksi ruvetaan ihmisiä repimään kappaleiksi #Fucktoo -kampanjan myötä. Siihen voitaisiin kerätä esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat kivunneet tai yrittäneet kivuta urallaan eteenpäin reittä pitkin. Näitäkin tarinoita varmasti riittää.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Katselin eilen sitä Jussi gaalaa !!! Näyettelijät ovat joko sekaisin tai kännissä. Kiitospuheet täynnä sekoilevaa puhetta, huutamista, kiroilua ja älytöntä elehtelemistä.

Gaalakansa riehaantui ja mylvi aina, kun joku lavalta kertoi kokeneensa epäasillista kohtelua näyttelijän työssään ?

Gaalan televisioinnista vastaava ohjaaja oli tietysti aina ajan tasalla. Yleisön hurmaantuneiden alkoholinhuuruisten huutojen kannustamana kuvaaja suuntasi lähikuvan Aku Louhimieheen ! Voi vi**u tätä elokuvataidetta

Eikös se suomalainen elokuva perustu aina kännäämiseen, tappeluun, pettämiseen, kieroiluun, väkivaltaan ja naimiseen.

Nämä kun poistetaan käsikirjoituksesta niin suomalainen elokuva katoaa !

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Suomalaisissa elokuvissa (kuten toki elokuvissa ylipäätään) katsojamäärät eivät kerro elokuvan hyvyydestä tai huonoudesta kovinkaan paljoa. Tosiasia nyt vaan kuitenkin on se, että ilman niitä kassamagneetteja ei tehtäisi myöskään pienempiä katsojamääriä kerääviä elokuvia.

Näille kassamagneeteille ei kuitenkaan haluttaisi antaa niiden ansaitsemaa arvoa. Niistä kassamagneeteista myös joka ikinen julkkisnäyttelijä on pinnalle ponnahtanut, ei indie-leffoista. Niillä kassamagneeteilla se maine ja mammona tehdään, mutta heti perään ollaan valmiita vetämään mattoa muiden alta sekä vähettelemään sitä mistä se oma urakin on lähtöisin. Kunhan oma hyöty on otettu ensin irti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tänä vuonna olisi voitu jättää juhlat pitämättä ja patsaat jakamatta.

Miksi muuten selvästi työpaikkakiusatuista näyttelijöistä kukaan ei nostanut kannetta ohjaajaa vastaan?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

No sitähän voi vain arvailla, mutta oikeudessa omat syytteet toista kohtaan pitäisi todistaa oikeiksi, jotta tuomio tulisi. Someoikeudenkäynnissä taas ei tarvitse. Se on paljon kätevämpää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Näytöstä se on tietysti kiinni, mutta kyseinen ohjaaja on anteeksipyynnöillään jo melkein myöntänyt "syytteet" todeksi. Ei ainakaan kiistänyt. Sai Hilkka Ahdekin tuomioistuimen vakuuttuneeeksi siitä, että kiusaamista oli tapahtunut.

Julkisuus on valitettavasti ainoa keino, joka (oikeuden tuomion ja siitä seuraavan julkisuuden lisäksi) tepsii.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #11

Louhimies on kyllä kiistänyt lähes kaikki julkisuudessa esitetyt syytteet. Hän on toki myöntänyt käytöksessään sekä kommunikoinnissaan ja työmetodeissaan olevan paljon parannettavaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mutta nyt Louhimies kykeni jo myöntämään, että oli käyttänyt valtaansa väärin (”en ole ollut viisas käyttämässäni vallassa”), että oli tehnyt virheitä ja kertoi hakeneensa apua." (HS.fi 24.3.)

Ei vaikuta kiistämiseltä ainakaan HS:ien toimittajan mielestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset