Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Unisex-vessat ovat virhe, nyt myös todistetusti

Maailmassa on asioita, joita ihmiset haluavat välttämättä kokeilla mutta joiden lähes kaikki tietävät olevan virhe jo ennen kokeilua. Unisex-vessoja on haluttu joka paikkaan, vaikka lähes kaikki tietävät niiden ongelman ja sen, että ne eivät toimi isossa kuvassa.

 

Mänttä-Vilppula on ottanut askeleen oikeaan suuntaan ja vaihtanut unisex-vessoja takaisin tavallisiksi vessoiksi, kertoo Yle

 

Tästä tuli mieleen se Rakennuslehden uutinen viime vuodelta, kun Helsingissä oli kokeiltu, voiko puukerrostaloja rakentaa ilman sääsuojaa. No, ei voi. 

 

lisäys klo 11.40:

 

Laitanpa seuraavan tekstinpätkän tähän, niin ei tarvitse jokaiseen kommenttiin sitä erikseen kirjoittaa ja selittää.

 

Pitää erottaa kaksi tilannetta. Kun vessa on sellainen, missä ei voi käydä kuin vain yksi ihminen kerrallaan, niin sukupuolittaminen on turhaa. Kuten nyt vaikkapa kahviloissa, junissa, pitserioissa, jne.

Sitten taas jos puhutaan vessoista vaikkapa jäähalleilla, stadioneilla, huoltoasemilla, kouluissa, jne, joissa on monta vessaa samassa tilassa, niin sukupuolittaminen on ainut järkevä vaihtoehto kaikille.

Lisäksi kun puhutaan alaikäisistä, pitäisi olla erityisen tarkka ja huolellinen näissä asioissa. Unisex-vessat kuuluvat kouluihin ihan yhtä paljon kuin unisex-pukuhuoneet koulujen liikuntasaleihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olisihan tämä pitänyt tietää jo kokeilemattakin - pelkällä elämänkokemuksella arvioiden.

Mutta tämä sukupuolineutraali-vouhotus saa arvostelukyvyttömät pitämään niitä jonkinlaisina tasa-arvon merkkeinä. Todellisuudessa ne merkitsevät varsinkin naisten/tyttäjen kannalta kiusallisia tilanteita. Mikään tasa-arvoaate ei voi poistaa sukupuolten välisiä biologisia eroja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Todellisuudessa ne merkitsevät varsinkin naisten/tyttäjen kannalta kiusallisia tilanteita."

Ei, nykyään on olemassa vain henkilöitä!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Siis kiusallisia tilanteita naishenkilöille. Joita tilanteita tasa-arvohenkilöt eivät ymmärrä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Unisex vessoissa on hyvät ja huonot puolensa. Naiset eivät kokemusten perusteella opi käyttämään vedettömiä pisuaareja, joten niitä voi yleisiin vessoihin asentaa vain miehiä varten. Naisten vessoihin on usein sietämätön jono, koska niissä tehdään paljon muutakin kuin tarpeet. Naisten vessat ovat myös poikkeuksetta epäsiistimmät kuin miesten vessat. Kysykää vaikka siivoojilta. Miehillä ei pitäisi olla mitään syytä haluta unisex vessoja. Siitä huolimatta on kerrassaan typerää erotella paskahuussia sukupuolen perusteella. Tulee aivan turhia rakennelmia ja yleisön satunnaisesta sukupuolijakaumasta riippuvia ruuhkatilanteita.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Koulu ja lapset taitavat olla yksi erikoistapaus, jota ei ehkä kannata yleistää. Ehkä tuolla yhdessä koulussa oli kehittynyt oma vessakulttuurinsa. Meilläkin oli jo 30+ vuotta sitten unisexvessat koulussa, ehkä huomannut mitään epäsiisteysongelmaa. Muualla kuin koulussa aikuiset ehkä pissivät vähemmän seinille.

Sitä voi pohtia vaikkapa, jos on 100 hengen työpaikka, jossa on 99 insinörttimiestä, 1 nainen ja 2 vessaa, onko kapasiteetin tasapainotus merkittävämpi asia kuin se, että nainen joutuu kaikkien isolla tarpeella käyvien miesten tavoin välillä astumaan pytyn eteen jääneeseen pissalammikkoon.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Unisex-vessoja on haluttu joka paikkaan, vaikka lähes kaikki tietävät niiden ongelman ja sen, että ne eivät toimi isossa kuvassa."

Junissa tuntuvat toimivan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juttuhan ei todistanut sitä vaan vessoissa kävijöistä jotain.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

Käsittääkseni nimenomaan naiset eivät halua miehiä samaan vessaan sotkemaan pönttöä

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ja kaiken lisäksi miehet jättävät vessanpytyn renkaan ylös.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

#8

Lähes kaikilla on syitä, miksi eivät halua unisex-vessoihin. Se mikä mielestäni tässä(kin) aiheessa on surullisen koomista, on se että samat ihmiset, jotka kovaan ääneen puolustavat sukupuolikokemusten merkitystä ja omien mielipiteiden tärkeyttä yms, ovat kovaan ääneen teilaamassa samat asiat toiseen suuntaan.

Kun joku nainen kokee olevansa mies ja haluaa siksi unisex-vessaan koska sukupuolitetut vessat ovat epämiellyttäviä, on se mitä merkityksellisin kokemus ja pitää ehdottomasti ottaa kaikessa huomioon. Mutta kun joku nainen ei halua unisex-vessaan vaan naisten vessaan, onkin hän juntti jonka mielipidettä tai kokemusta unisex-vessojen epämiellyttävyydestä ei tarvitse huomioida. Yllättävän moni itseään edistyksellisenä ja avarakatseisena pitävä ei ymmärrä tuota oman epäloogisuutensa suuruutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Discoaikana 70-luvulla oli Helsingissä yleistä, että tytöt kävivät poikien vessassa, koska niihin pääsi suoraan, kun taas tyttöjen vessoissa oli monen metrin jonot. Pojilla ei kuitenkaan tuntunut olevan sanottavammin mitään moista vastaan ...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tapahtuu edelleen. Miestenvessan äkillinen muuntautuminen unisexiksi saa aikaan lähinnä hyväntahtoista huulenheittoa. Mies naistenvessassa altistuu huutamiselle, solvaukselle, mahdollisesti pahoinpitelylle ja todennäköisesti poistetaan tilasta turvallisuushenkilön toimesta tultuaan ensin haukutuksi pervertikoksi niin miesten kuin naistenkin suulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Matkustin aikoinaan saksalaisten kolleegojen kanssa Silja-Laivalla Helsingistä Tukholmaan ja olimme siellä seuraamassa show-esitystä, jossa joku eksoottinen banaanivyötäröinen napatanssijatar esiintyi.

Yhtäkkiä hän lähti yleisön joukkoon saalistamaan itselleen sopivaa "uhria" lavalle ja kuinka ollakaan hän kaikista katsojista sattui tarttumaan minua olkapäästä ja suorastaan pakotti tulemaan mukaan. Kolleegoillani oli tosi hauskaa taputtaessaan käsiään ...

No, en oikein muista enkä välitä kertoa millainen osuuteni oli kyseisessä showssa, mutta joka tapauksessa lopuksi sain tanssijattarelta kaksi suudelmaa molemmille poskilleni. Kun saavuin takaisin pöytään, seurueeni nauroi katketakseen. Sitten ymmärsin, että minulla oli ilmeisesti poskissani todella mahtavat punaiset pusujäljet.

Pakenin välittömästi show-salista ulos käytävään etsimään WC:tä, jotta voisin pesytyä. Se löytyikin tuota pikaa ja minulla oli sen verran tarve sinne muutoinkin, että menin ensin koppiin ja suljin oven istuen pöntölle. Poskeni päätin pestä vasta sitten myöhemmn käsien pesun yhteydessä.

Yhtäkkiä kuulin oven takaa tyttöjen kikatusta ja kotvan aikaa kuunneltuani ymmärsin, että koko WC oli täyttynyt naisista sillä aikaa, kun istuin pöntöllä. Olin tohkeissani mennyt väärään paikkaan. Yritin olla mahdollisimman hiljaa ja odotin sopivaa hetkeä poistua.

Muutaman minuutin kuluttua huone oli hiljentynyt ja rohkenin astua ulos. Peilistä näin välittömästi kuinka paksut pusujäljet kasvoillani oli. Ennen kuin ehdin alkaa pestä niitä pois, ovi avautui taas ja kaksi nuorta naista saapui parhaaseen aikaan nähdäkseen, kuinka hinkkasin pusuja pois poskiltani. Jostain syystä tilanne ei tuntunut lainkaan niin huvittavalta kuin sitä tässä on kertoa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Unisex-vessat sopivat mainiosti uimahallien sauna-ja suihkutiloihin.

Siellä ne saattaisivat lisätä tarpeellista itsensä pesemistä ja suihkuttamista ennen saunaan tai altaaseen menoa.

Wc-vuoroa kun voisi rauhassa odotella suihkun alla tilanteessa, jossa unisex-vessassa näyttäisi olevan ruuhka päällä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Just. Meillä on siis koko Suomi täynnä unisex-tiloja ongelmia täynnä: Ihmisten kodeissa ei ole erikseen tyttöjen ja poikien vessat. Kauheaa!

Tässä oli kyse vessatilojen laiminlyönnistä. Osa joutuivat pidättelemään rakkoaan, kun eivät halunneet rikkinäisten lukkojen takia tulla yllätetyiksi ja automaattinen käsipyyhelaite lakkasi aina toimimasta ja sinne laitettiin paperirullia. Eikä ole ollut raikastimia.

Pojat tästä rutisivat tyttöjen omista vessoista ja siten pojat saivat omansa.

YLE:n otsikko on siis harhaanjohtava ja sietää tulla korjatuksi.

Kuitenkin on 3 unisex-vessaa vielä jätetty ennalleen. Siksi sinne piti järjestää erikseen tytöille ja pojille, jotta tämä vessatilojen laiminlyönti saataisiin selvitetyksi.

Busseissa ja lentokoneissa ei saa seistä pytyn edessä vaan niihin istutaan. Pojille se pitäisi opettaa ja jos tilassa löytyy pisuaari, niin sitten seistään.

Onko se niin vaikeaa ymmärtää? Tästä on ihan turha nostaa haloota.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

"Kuitenkin on 3 unisex-vessaa vielä jätetty ennalleen."

Blogitekstissäni mainittu Helsingin Jätkäsaaren homekerrostalokin jäänee pystyyn, kunhan sitä on ensin yritetty korjata ja saada paremmaksi. Virhe se silti oli.

Eikä se tarkoita, etteikö mitään puurakennusta voisi pystyttää ilman sadesuojaa. Kuten vaikkapa leikkimökkiä. Pienessä mittakaavassa monet asiat onnistuvat, isossa kuvassa niistä lähes kaikki on tuomittu epäonnistumaan jo ennakkoon. Silti moni ei sitä usko vaan haluaa väkisin ensin kokeilla sitä, minkä kaikki muut näkivät menevän pieleen jo ennen kuin kokeilu oli valmis tai edes alkanut.

Jokainen saa kotonaan järjestää vessa-asiat juuri niin kuin haluaa, siihen ei ole kukaan ollut puuttumassa missään välissä. Samoin se on ihan sama, jos ne yksittäisvessat muutetaan unisex-mallisiksi, kuten vaikkapa invavessat tai junanvessat ovat jo nyt. Mutta jokaisen luulisi tajuavan, että asia ei toimi isojen monipaikkaisten vessojen osalta.

"Busseissa ja lentokoneissa ei saa seistä pytyn edessä vaan niihin istutaan."

Mikäs sen estää? Suotavaa se toki on, että myös miehet istuvat noissa vessoissa, mutta jos tykkäävät mieluummin seistä, niin sitten seisovat.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Onhan kansanedustajissakin näitä, jotka saavat orkkuja, pohtiessaan suihku- ja WC-tiloja. Esimerkiksi Veli-Matti, eikun siis suihkutila-Saarakkalalle tämä teema näkyy sopivan kuin nenä päähän! Eikä maksa paljoa pitää näitä tyyppejä valtion elätteinä.....

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Sinä olet yllättävän aggressiivinen ja henkilöönkäyvä siihen nähden, että paasaat muille ihmisten kunnioittamisesta, loukkaamattomuudesta, suvaitsevaisuudesta, hyvästä kohtelusta, kaikkien mielipiteiden tärkeydestä ja samanarvoisuudesta, tasa-arvosta, jne.

Harvemmin myöskään kommentoit itse asiasta mitään mutta sitäkin useammin asian vierestä. Miksi?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Meillä on siis koko Suomi täynnä unisex-tiloja ongelmia täynnä: Ihmisten kodeissa ei ole erikseen tyttöjen ja poikien vessat. Kauheaa!"

Väitän että on ja monessa perheessä joissa on teini-ikäisiä tyttöjä ja poikia ja kaksi vessaa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Kyllähän asia näin on. Yksipaikkaiset vessat sopivat kaikille, mutta monipaikkaiset on syytä sukupuolittaa. Tasa-arvo on ehdottoman tärkeä asia, mutta unisex-vessat eivät sitä kyllä edistä.

Vastustan unisex-vessoja myös siksi, että naisten läsnäollessa en kehtaisi niissä… piereskellä. :) Toisaalta ymmärrän senkin, että erityisesti kapakassa naisten vessoihin on joskus pitkä jono, jolloin naiset saavat puolestani mielihyvin käyttää miesten vessaa.

Transihmiset voinevat hyvin käydä siinä vessassa, joka tuntuu luontevimmalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitenkä on nykyään intissä? Omana aikanani siellä ei ollut naispuolisia "varusmiehiä", joten asiasta ei sukeutunut ongelmaa. Mutta on vaikea kuvitella, että naiset ja miehet siellä nykyään ainakaan samanlaisissa avosalivessoissa istuisivat vieri vieressä pöntöillään ilman väliseiniä kuin meillä Upinniemessä oli asian laita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Muistaakseni Elisabeth Rehn puolustusministerinä poistatti nuo avovessat.

Tuskinpa armeijassa varusmiehet ja -naiset käyvät yhtä aikaa suihkussa tai saunassakaan joten oletan kasarmeissa olevan käytössä jonkinlaista sukupuoleen perustuvaa erottelua" fasiliteettien suhteen.

Mukulana partion metsäleireillä muuten tytöille ja pojille tehtiin eri riukulat.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #22

Metsäleireillä on kyllä ainakin eri riu'ut. :)

Tai no, ainakin 2007 oli. Saattaahan tuo olla, että nykyään kaikki varushenkilöt käyvät vieri vieressä tarpeillaan. Epäilen kyllä vahvasti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #23

Voiskohan nykyinen puolustusministeri ryhtyä vaatimaan armeijan metsäleireille unisex-riukuja noin tasa-arvon merkeissä?

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #24

Syytä olisi, Sillä onhan se nyt aivan selvää, että sen jälkeen naiset ryntäisivät vapaaehtoiseen asepalvelukseen runsain joukoin, kun tämä räikeä tasa-arvon epäkohta olisi korjattu ja jota "ihan kaikki" haluavat.

Meillä oli muuten joskus metsäleirejä alueella, jossa niitä järjestettiin ihan koko ajan. Siellä oli siksi puuceet. Miehille omat ja naisille omat. Sitten leirin jälkeen ne piti tietysti tyhjentää ja mentiin riviin, miehet ja naiset samaan riviin, josta arvottiin muutama työnsuorittaja. Jos arpa osui naiseen, niin arvottiin uudestaan. Siinä sitä tasa-arvoa. Vuosi oli tosiaan 2007.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei kait varushenkilötkään saa nykyään enää metsiin paskoa kun paskalaki. Tiedä vaikka olis "bajamaja" komppania jo olemassa joka kuskaa huusit hyökkäysjoukkojen tarpeisiin.
Riittäiskö tollaiselle eri sukuhenkilöistä koostuvalle "hyökkäys"joukolle unisex vai pitääkö raahata tuplamäärä?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kerrotko millaisia ongelmia sinulla on unisex vessassa käydessä? Eikö pissa irtoa jos samassa tilassa on naisia. Vaivaa kuulemma monia miehiä ihan siinä pisuaarillakin, jos on toinen mies vieressä seisomassa.

Nämä ujosteluongelmat vessassa ovat tosiaan jonkinlainen mielenterveyden häiriö, jota itseni on vaikea ymmärtää. Käymme rouvan kanssa usein sekasaunoissa, eikä niissäkään ole ongelmaa vaikka kaikensukupuoliset ovat alasti keskenään. Saati sitten jossain vessassa, jossa asioidaan yleensä vaatteet päällä. Paitsi kun lasketaan housut kinttuihin eriössä lukitun oven takana.

Oikein kun aletaan mennä ameriikan meininkiin, niin ei uskalleta olla alasti edes oman perheen jäsenten kesken. Sekös se vasta ihannemaailma olisi? Luonnollisuuden katoaminen johtaa kummallisiin ongelmiin. Viikolla piti nuoren kanadalaismiehen naisvihassaan ajaa hengiltä kymmenkunta torontolaista. Kun oikein saadaan ihmisen pää sekaisin luonnottomalla sukupuolikäyttäytymisellä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Kah, henkilökohtaisuus jälleen.

Kuten olen monessakin eri blogitekstissäni sanonut, minulla ei ole mitään ongelmaa käydä unisex-vessassa. En tiedä, mistä olet moisen päähänpinttymän itsellesi saanut.

Kyse ei ole minusta millään tavoin, tälläkään kertaa. En minä ole rakentamassa puukerrostaloakaan ilman sääsuojaa tai ostamassa asuntoa moisesta rakennuksesta, eikä sen kokeilun epäonnistuminen minua henkilökohtaisesti liikuta yhtään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Aihe näyttää henkilökohtaisesti kiinnostavan. Unisex vessojen keksittyä ongelmaa ei kannata todistella jonkun koulun tyttöporukan esittämillä vaatimuksilla tyttöjen vessasta. Opettajat tuossa toimivat typerästi kun suostuivat moiseen pelleilyyn. Kuskoon vaippoihin jos ei yleiseen vessaan meneminen onnistu psyyken ongelmien vuoksi.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #30

Miten ihmeessä sinun kommenttisi menevät aina niin äkkijyrkästi asiattomuuksiin? Ensimmäinen viestisi tässä ketjussa kun kuitenkin on ihan asiallinen.

Tuostakin ylläolevasta viestistäsi #30 kun ottaa asiattomuudet pois, niin ei viestistä jää mitään jäljelle.

Esittelytekstissäsi sanot olevasi suvakki. Et siis suvaitsevainen, vaan suvakki. Asteikolla 1-10, kuinka suvakki? 10 on maksimi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #31

Mitkä ihmeen asiattomuudet? Jos oppilailla on vessa käytössä, eikä joku sitä halua käyttää, niin onhan se psyykkinen ongelma. Ongelmat pitää tietysti ratkaista, muttei haittaamalla muiden oppilaiden WC-käyntejä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #30

Nii...

Muutaman tytön porukan vaatimukset on turhia ja keksittyjä ongelmia.

Mutta kun ne muutama onkin transsukupuolisia, niin silloin ne vaatimukset ei olekaan enää turhia eikä ongelmat keksittyjä.

Jos päätöksissä aletaan valita fiiliksellä ne ryhmät kenen etuja ajetaan, niin kalastellaan aika syvillä vesillä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #33

Ei transsukupuoliset ole mikään ongelma kun käytetään unisex vessoja. Silloin ei tarvitse pohtia kummassa vessassa tänään kävisi.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #34

Börje Uimonen #32:

"Jos oppilailla on vessa käytössä, eikä joku sitä halua käyttää, niin onhan se psyykkinen ongelma."

Koskee myös siis niitä transseksuaalejakin ja muita, jotka eivät halua käyttää sukupuolitettuja vessoja? Mikä niissä sukupuolitetuissa vessoissa sitten on se ongelma?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset