Antti Rautio Tavallisuus riittää onnellisuuteen.

Ay-liitot eivät ole duunarin asialla

Ay-liitot ovat tuulahdus menneestä. Aikanaan niillä on ollut tärkeä rooli duunarin olojen parantamisessa niin palkkauksen, työajan kuin työolojenkin suhteen. Sitä ei kukaan voi kieltää. Mutta mikä niiden rooli on nykypäivänä?

 

Ay-liittojen pitäisi puolustaa omia jäseniään. Niin työllisiä kuin työttömiä. Valitettavasti yksikään ay-liitto ei tee yhtään mitään omien työttömien jäsentensä työllistymisen eteen. Ei ole tehnyt ainakaan tämän vuosituhannen puolella. Jos joku on eri mieltä, niin mielelläni kuulen selostuksen moisista toimista.

 

Omien työllistensä eteen liitot eivät myöskään tee juuri mitään. Palkasta jaksavat aina silloin tällöin pitää meteliä ja välillä saavatkin sitä nostettua prosentin tai pari. Mutta entäpä ne työolot? Työajat, työvälineet, työvuorojärjestelyt? Liian vähäinen työvoima työmäärään nähden, älytön kiire, liian vähän työtunteja tai älyttömästi ylitöitä? Mitä noiden asioiden parantamiseksi ovat ay-liitot tehneet tämän vuosituhannen puolella? Onko niiden eteen lakkoiltu, onko niiden eteen kovisteltu edes puheissa? Jälleen kuulisin mielelläni selostuksen moisista toimista, jos niitä on.

 

Ay-liitot tekevät rahaa itselleen. Se on niiden päämäärä. Ettekö usko? Suurin ja kiistaton esimerkki tästä on Kojamo eli entinen VVO. Ay-liitot omistavat sen n. 60 % osuudella. Kojamo tekee käsittämätöntä tulosta joka vuosi. Vuonna 2017 Kojamon liikevaihto oli 337 miljoonaa ja tulos ennen veroja 266 miljoonaa.

 

Kenen selkänahasta tulos otetaan? No duunarien ja työttömien, jotka heidän asunnoissaan useimmiten asuvat. Sekä tietysti valtion, joka maksaa asumistuet, joita ilman ei Kojamon asunnoissa tavallinen ihminen useimmiten pysty asumaan. Kojamo on yksi suurimmista syyllisistä siihen, että vuokrat ovat nousseet pilviin. Ei heidän olisi niitä pakko joka vuosi maksimimääriä korottaa. Ei heidän olisi pakko korottaa niitä ollenkaan. Mutta kun pitää tehdä tulosta ja maksaa osinkoja omistajille.

 

Ay-liittojen pomot tienaavat isoja summia. Siinähän ei sinänsä ole mitään kummallista, sillä pomot nyt yleensä tienaavat paljon. Mutta heidän palkkansa nousevat ”hieman” eri tahtiin kuin edustamiensa duunarien. Kun viime vuonna teollisuusliitto sai n. 3 % palkankorotuksen, sai teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto siitä hyvästä n. 65 % palkankorotuksen. Eivät he hyvää hyvyyttään työtään tee. He tekevät tiliä itselleen.

 

Riku Aalto on muuten Kojamon hallituksen puheenjohtaja. Viime aikoina otsikoissa ollut Minna Helle hyppäsi sujuvasti ay-liittojen johtopaikoilta valkunnansovittelijan pallin kautta teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi työnantajapuolen leipiin. Eikä tunnu missään, kun palkka saadaan kohdilleen. 

 

Minä en itse asiassa kritisoi kumpaakaan ylläolevaa tekemistään valinnoista. Raha määrää tässä maailmassa, niin se vain on. Ihmettelen sitä, että ne, ketkä tämän kaiken maksavat ja mahdollistavat, eivät näe tilannetta. Tätä yhtälöä jopa jotkut vielä puolustelevat?

 

Suomesta puuttuu oikea duunarien puolue ja Suomesta puuttuu oikea duunarien etujärjestö. Molemmille olisi iso tilaus. Mistähän sellaiset saataisiin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

"Suomesta puuttuu oikea duunarien puolue ja Suomesta puuttuu oikea duunarien etujärjestö. Molemmille olisi iso tilaus. Mistähän sellaiset saataisiin?"

Ei varmaan mistään. taidamme olla hieman huonossa huudossa nykyään, kun kaikki ehdotettu ei kelpaa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Minä luulen, että ongelma on ihminen itsessään. Minä olen duunarin puolella loppuun asti, minut tuntevat tietävät sen. Mutta en ay-liittojen kautta.

Siitä huolimatta. Ajatellaanpa, että ay-liitto nyt päättäisi, että ne maksavat minulle 4000 €/kk siitä, että alan puolustaa duunaria heidän nimiinsä. Ok, ei siinä mitään. Sitten tulee joku taho, joka sanoo että he maksavat minulle 12 000 €/kk, jos olen siitä eteenpäin puolustavinani duunaria. Pystyisikö siitä kieltäytymään? Kukaan? En usko. Ja se on se ongelma yhdessä sen kanssa, että ihmiset eivät tunnu tajuavan tätä dilemmaa.

Joka kerta, kun ihmiset maksavat jäsenmaksunsa ay-liittoon, he toki pienessä määrin edistävät omaa asiaansa. Mutta samalla he mitä suurimmassa määrin edesauttavat itse ongelmaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Itse asiassa kepu on tuulahdus menneestä ja duunarin -työssä käyvän kuten työttömänkin- pahin vihollinen. Ja veronkiertäjäpääministeri on ahneuden symboli. Sähän voisit esitellä Nuorisosäätiön toimintaa!

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Vastaan mielelläni syytöksiin, jos kerrot mistä keskustaa syytät. Nyt on paha saada kiinni, mistä syytät. Siis kun puhutaan ekasta lauseestasi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos ajatellaan tämän hallituksen aikaisia toimia työssä olevan duunarin kannalta, niin työajan pidennys on selkeä heikennys. Lisäksi hoitoalan työntekijöiltä ryöstettiin iso osa lomarahoista. Sitä ennen olivat massiiviset uhkailut pakkolaeista. Tällaista on kepuvetoisen hallituksen toiminta ollut viimevuodet.

Työttömän duunarin kannalta päällimmäisenä on tietysti häpäiseminen. Turhaa ilmoittautumista ja leimaamista, minkä lisäksi leikataan "aktiivimallin" turvin työttömyysturvasta täysin mahdottomissakin tapauksissa. Tämä hallitus on täysin kolkytlukulainen.

Nuoren työttömän kannalta Sipilän hallitus on kaikkein kyykyttävin. Voidaan irtisanoa "pärstäkerroin-metodilla" ja ottaa töihin vain kiireajoiksi, kuten harjoittelijoita nykyäänkin käytetään. Työnantajat nauravat makeasti, kun saavat täysin vapaat kädet romuttaa irtisanomisturvaa. Pahinta tietenkin, jos on työssä alle kahdenkymmenen hengen yrityksessä, mikä antaa vapaat kädet työnantajalle kaikenikäisiin työntekijöihin. Siellä ei siis olisi ikäsyrjintää.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #10

Olen kritisoinut suurinta osaa mainitsemistasi asioista aiemmissa blogeissani.

Minulla on sinulle vastakysymys. Miksi vasemmisto ei tehnyt mitään asioiden parantamiseksi edellisessä hallituksessa? Siellä oli sdp, vasemmistoliitto ja vihreät. Käytännössä vasemmistolaisin mahdollinen hallitus, vaikkakin pääministeri oli kokoomuksesta. Keskusta ei ollut siinä hallituksessa. Silti, duunarin tilannetta ei parannettu. Miksi?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12

Noh, tässä nykyisen hallituksen ajassa on kait kysymys siitä, että työntekijöiden asemaa pyritään aktiivisesti heikentämään. Edellisen hallituksen aikana se ei ollut mahdollista, koska demarit, vasurit ja vihreät. Kokoomuksen kädet olivat sidotut.

Eli duunarin asemaa ei heikennetty.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #14

Ei ne edellisessä hallituksessa varmaan duunarin asemaa heikentäneet, mutta eivät kyllä parantaneetkaan.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #12

Kysymyksesi on naivi. Hallituksen ratkaisut ovat tietysti sen hallituskoalition ratkaisuja. Voisitko kuvitella, että edellisessä Kokoomuksen johtamassa hallituksessa olisi ollut mahdollisuuksia tehdä työntekijöiden asioita edistäviä asioita?

Nyt sen sijaan Kepun johtamassa hallituksessa voidaan tehdä työntekijöiden oloja kurjistavia päätöksiä yhdessä sen saman Kokoomuksen kanssa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #15

#15

Ymmärrän keskustan kritisoinnin. Mutta sitä en voi millään ymmärtää, että vasemmiston tekemiset ovat ikäänkuin riippumattomia heistä itsestään. Mitä ihmettä he tekivät siellä hallituksessa, jos he eivät voineet vaikuttaa mihinkään? Miksi mennä koko hallitukseen?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #17

No, ei ne ainakaan heikentäneet työntekijöiden asemaa, kuten te teette koko ajan. Miten te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte.

Edellisessä hallituksessa hoidettiin niitä asioita, joita hallitukset ovat aina hoitaneet.

Nykyinen Sipilän hallitus ei hoida maan asioita, vaan sen tarkoitus on romuttaa hyvinvointivaltio ja kyykyttää työntekijöitä.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio Vastaus kommenttiin #10

Niin ja aktiivimallissa ei ole mitään järkeä, kun ihmisille ei anneta mitään mahdollisuutta toteuttaa sitä. Jos ei ole koulutusta eikä töitä tarjolla, ei sinne koulutukseen tai töihin voi mennä. Jos annettaisiin mahdollisuus ja välineet, silloin voisi myös vaatia.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #10

Se on sitten erittäin hyvä, että on olemassa nuo työvoimaa vuokraavat vuokrafirmat, joista voi työntekijän ottaa töihin vaikka vain tunniksi.

Ennen viime vaaleja oli täysin selvää että jotain pitää tehdä ettei Suomi menisi sellaiseen valkavankeuteen jossa ulkopuoliset toimijat tulevat sanomaan mistä leikataan.

Aina voi toki miettiä supistetaanko julkisenpuolen menoja lomarahoista vaiko sosaaliturvan varassa olevilta toisin sanoen otetaanko niiltä joilla on vai niiltä joilla ei ole.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"työolot? Työajat, työvälineet, työvuorojärjestelyt? Liian vähäinen työvoima työmäärään nähden, älytön kiire, liian vähän työtunteja tai älyttömästi ylitöitä"

Useimmat noista kuuluu direktio-oikeuden piiriin, eli työnantaja yksipuolisesti päättää, toki lait määrittävät minimit ja maksimit, ei tessit. Ylitöissä työnantaja päättää teetetäänkö niitä ja työntekijä saa päättää tuleeko tekemään niitä.

Mutta muuten olen samoilla linojoilla ettei AY-liitot ole enään samalla asialla kuin niitä on aikoinaan perustettu, tuntuu hassulta että jäsenmaksuista liikenee rahaa sijoitustoimintaan, hyvin tuottavaan sellaiseen koska verovapaus.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Ei työnantaja minun mielestäni päätä yksipuolisesti yhtään mistään, jos ay-liitto ei anna sen päättää. Lait määrää osan, kuten vaikkapa kuljetusalalla lepoajat. Mutta kyllä liitto voi niitä yrittää paremmaksikin saada, jos heillä halua siihen olisi.

Ylitöistäkin on paha kieltäytyä niistä, jos on määräaikaisella sopimuksella tai koeajalla. Voit olla melko varma, että työsopimus ei jatku, jos et halua ylitöitä tehdä. Vaikka ns. mikään pakko ei olisikaan. Toisaalta se työsopimus ei välttämättä jatku, vaikka ylityöt tekisikin.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Työvälineet on ihan työnantajan päätettävissä, niitä ei mikään muu taho voi määrätä.

Sekin onko ylitöitä tarjolla ja kenelle, tähänkään liitto ei voi vaikuttaa, eipä voi tietää työtilannetta.

Työolot, ei voi ketään sanoa pitääkö olla ilmastointi vai ei. Itse olen työskennellyt yrityksessä jossa oli joka kesä 32-34 astetta lämmintä sisällä, ei paljoa hetkauttanut työnantajaa vaikka työntekijät tästä asiasta huomautti useita kertoja joka vuosi, eikä juuri kukaan ollut niin hullu että olisi ylitöitä tullut tekemään tuohon tilaan kesällä.

Työnantaja päättää kenelle tarjoaa palveluitaan, mitä myy tai mitä tuottaa, kenet palkkaa, eli päättää kaikesta yksipuolisesti mitä työehtosopimuksissa ei voida minkään firman puolesta sopia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kannattaa muistaa muutama tärkeä juttu, vaikka blogistin esittämissä asioissa on perääkin. Nimittäin ay-liike on vastavoima mahdollista työnantajan mielivaltaa vastaan ja aikojen saatossa on ay-liikkeiden kautta saatu aikaan myös niitä tuloksia, mistä työntekijät edelleenkin hyötyvät ja eivät nämä tämänkään päivän neuvottelut yhtä tyhjästä ole. Ei tämä niin mustavalkoinen asia ole. Se on vain harmi, että osa ay-liikkeistä on vahvempia kuin toiset ja pystyvät paremmin pitämään jäsenistönsä puolta.

Suomi on edelleen neuvottelu- ja sopimusyhteiskunta ja siitä kannattaa pitää kiinni. Minä en nimittäin yhtään tykkää pakoista ja sanktioista tavalliselle työntekijälle, joka ei ole mikään lusmu ja roisto. Nämä jutut kuuluu jättää mieluummin viime kädessä tuomioistuinten tehtäviksi ja kohdistaa niille, joille se oikeasti kuuluu ja ovat sen ansainneet.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Olen itse asiassa Vesan kanssa ihan samaa mieltä. Mutta näkökantamme on silti eri.

Kysyisinkin Vesalta, että mitä kaikkea hyvää ay-liikkeet tai yksittäinen ay-liike on saanut aikaan tällä vuosituhannella pl. vuosittaiset prosentin-parin palkankorotukset? Mielelläni kuulisin niistä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tuolta ihan wikipediasta poimittuja 2000-luvun osalta, vuosi 1998 mukaan lukien, mitkä näkyivät siellä:

1998 Työttömyysvakuutusrahaston perustaminen.
2000 Sopimus ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasokorotuksesta vuonna 2002.
2001 Uusi työsopimuslaki. Neuvottelutulos työeläke- ja työttömyysturvajärjestelmien uudistamisesta. Aikuiskoulutustuki
2002 Työturvallisuuslaki uudistetaan. Kuntoutusajan palkkaus. Valtion henkilöstöä koskeva palkkaohjelma Valpas I. Uusi työterveyshuoltolaki: Sopimus helatorstaista voimaan (helatorstai lyhentää työaikaa ansioita alentamatta).
2003 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Valtion palkkaohjelman jatko Valpas II. Työttömyysturvalain uudistus. Uusi työturvallisuuslaki. Tapaturma- ja ammattitautilain uudistus. Perhevapaa-järjestelmän uudistus.
2004 Työeläkeuudistus, Ammatillisen koulutuksen uudistus.
2005 Tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Vuosilomalain kokonaisuudistus – virkamiehet vuosilomalain piiriin. Työaikapankkijärjestelmä/ etätyöohjeet. Työllistymisen ja muutosturvan toimintamalli
2006 Sairausvakuutus-järjestelmän rakenne- ja rahoitusuudistus. Muutoksia työttömyysturvalakiin. Koulutuspäivärahan määräyksiin muutoksia. Perhevapauksiin parannuksia.
2007 Liittosopimukset. Laaja sosiaalipaketti (sosiaalitupo) eläke- ja työttömyysturvan uudistamisesta .
2008 Oppisopimuskoulutuksen etuihin muutoksia.
2009 Aikuiskoulutustuen uudistus. Muutosturvan laajennus koskemaan myös määräaikaisia.
2010 Vuorotteluvapaa vakinaistetaan. Työttömyysturvan uudistus: mm. työssäoloehdon lyheneminen 34 viikkoon, korotettujen etuuksien laajentaminen, sovitellut päivärahan enimmäiskesto poistuu, koulutusetuisuuksien uudistus.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Minä olen varhaisessa nuoruudessani ollut muutaman vuoden Metalliliiton jäsen. Silloin pääsin kokemaan, mitä on olla pitkässä lakossa. Ei se tietysti nuoresta miehestä mukavalta tuntunut. Etenkään taloudellisesti, mutta sen lakon seurauksena tuli lomaltapaluuraha, joka vuosien saatossa maksoi takaisin sen vaivan, mitä lakosta olin kokenut. No, tietysti kaikki muutkin saivat lomaltapaluurahan sitten myöhemmin.

Viime aikoina maailmaa kulkiessani olen havainnut, että niissä maissa, jossa on ollut, tai on, vaikutusvaltainen ammattiyhdistysliike, on myös korkea elintaso ja demokratia. Jotenkin kummasti ne kulkevat käsi kädessä. Tässä tapauksessa ei voi sanoa, että ammattiyhdistyksestä huolimatta on korkea elintaso, koska se näyttää olevan sääntö eikä poikkeus. Poikkeuksetta niissä on myös korkeampi koulutustaso.

Tuon nuoruuden kokemuksen jälkeen en ole ollut tekemisissä ammattiyhdistysliikeen kanssa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Silti en menisi tuomitsemaan ammattiyhdistysliikettä ja sen tarpeellisuutta.

Toisaalta ammattiyhdistysliikkeen on ansaittava olemassa olonsa itse.

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä

Ei taida tämä b-luokan poliitikko juuri ymmärtää työelästä, eikä taloudesta.
Ay-liikkeen saavutuksiin viimeaikoina voidaa laskea vaikka koulutusoikeus (vaikea ymmärttä valehteleville keskustalaisille) sekä myötävaikuttamisen yhdenvertaisuus- sekä työtapaturma- ja ammattitautilakeihin.
Ilman ay-liikekeen neuvottelemia ostovoiman parannuksia Suomen BKT olisi vain murto-osa nykyisestä ja nekin rahat olisi jaettu Sipilän serkuille ja rikollisille Kookoomus-nulikoille.
Vaikea ymmärtää miten monta "hyödyllistä" idioottia tänne Uuteen Suomeen on eksynyt ay-liikettä parjaamaan

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Niin, omaan kyllä keskustan jäsenkirjan. Mutta olen ainoastaan Imatran tarkastuslautakunnan varajäsen. En enempää. Omasta mielestäni en ole edes c-luokan poliitikko, mutta kiitos sinulle arvostuksesta.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Nyt kun uusliberaalius (monetarismi) on vyörynyt läpi koko talouskeskustelun, on entistäkin tärkeämpää ay-liikkeen terävöittää aatettaan. Ay-liikkeen sisälle solutetut monetaristit on sieltä savustettava ulos.

Ay-liikkeen tuhoaminen on ollut talouseliitin tavoitelistan kärjessä jo pitkään. Monetaristisen ideologian soluttamiseen, niin politiikkaan kuin taloustieteeseen, on käytetty runsaasti resursseja vaalirahoituksen ja tutkimusrahoituksen kautta.

Ay-liike on merkittävä vastavoima eduskuntavaaleissa, kun talouseliitti pyrkii vaalirahoituksellaan varmistamaan heille sopivien politikkojen valinnan. Tämä on varsinainen syy ay-liikkeen kivittämiselle mediassa.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Ay-liikkeen pitäisi nimenomaan terävöittää toimintaansa. Tehdä eikä uhitella tekevänsä. Puolustaa sitä duunaria eikä tehdä itsekin tiliä duunarin selkänahasta kuten nyt.

Viime vuosina ay-liikkeeltä on kuultu kovia puheita. Mutta kun tarpeeksi kauan puhuu muttei toteuta niitä puheita, ei niihin enää moni usko.

Rakunnusliitto jyrähteli Minna Helteen tapauksesta koko alkuviikon. Kuinka se loikka oli paha juttu ja vaikeutti heidän sovun saamista. Se oli niin "vaikeaa", että sopu löytyi käytännössä heti. Puheilta tippui välittömästi pohja pois, eikä niitä kukaan enää muistakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset