Kaikki blogit puheenaiheesta Eurovaalit 2019

Cameronista ja Hindenburgista

Mikä oli mielestänne merkittävin tulos Britannian parlamenttivaaleissa vuonna 2017? Ehkä se, että Konservatiivit menettivät niukasti enemmistönsä.

Minusta merkittävintä oli, että Konservatiivit ja Työväenpuolue saivat yhteensä 82,4% äänistä. Edellisissä vaaleissa ne olivat saaneet 67,3%; sitä edellisissä vain 65,1%.

Vain kaksi vuotta sitten äänestäjät olivat järkyttävän vakuuttuneita siitä, että perinteisellä politiikalla ratkaistaan brexitinkin ongelmat.

EU:n koalitiot muutoksessa: ilmasto ja sosiaalinen Eurooppa

”EU:n puolustajat voittivat.” Maanantai-aamun otsikko oli osuva. EU-vaalien tulos pitää sisällään uusien koalitioiden mahdollisuuden. Suomen ja Hollannin vaalitulokset ja poliittinen kulttuuri voivat näyttää esimerkkiä.

EU-vaalien tuloksen analysoinnissa ei kannata kiinnittää huomiota vain kahden perinteisesti suurimman ryhmittymän, kristillisdemokraattien (EPP) ja sosialidemokraattien (S&D) asemaan. Eurooppalaiseen yhteistyöhön ovat tähänkin saakka osallistuneet kahden suurimman ryhmän lisäksi erityisesti lainsäädännössä myös liberaalit (ALDE) ja vihreät (Greens).

Halla-aho veikkasi väärää hevosta ja hävisi

Se yllättää minua itse asiassa jonkin verran, että suomalainen puolue näyttää liittoutuvan italialaisten ja ranskalaisten Venäjän-ystävien kanssa. Sitä on vaikea ymmärtää. Olen pettynyt.” (HS 9.5.2019).

Noin lausui Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkerson Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän oli sangen pettynyt Perussuomalaisten toimintaan eurovaalien alla. Todella pettynyt.

Mikä on eurovaalin olennaisin tulos?

Vaikka oikeistopopulistit lisäsivät jonkin verran kannatustaan edellisiin eurovaaleihin verrattuna, mistään maanvyörystä ei voida puhua. Pikemmin oikeistopopulismin varsinaisen etenemisvaiheen voidaan tulkita menneen jo ohitse, ja ihmiset alkavat pikku hiljaa jo väsyä heidän retoriikaansa. Selkeämmin näkyy ihmisten huoli tulevaisuudesta ja heidän halunsa tukea selvästi toisenlaista politiikkaa, mikä näkyy etenkin vihreiden kannatuksen kasvuna.

Ennustaminen on helppoa

Toisin kuin yleisesti väitetään, ennustaminen on helppoa. Oikein ennustaminen on taas liki mahdotonta. Silti se on monen ihmisen hupi - myös minun - ja huomattavan monen työ.  Taloustieteissä ennustelaitoksia piisaa ja ennusteiden osumistarkkuus on usein pienten muutosten osalta hyvä, mutta suurten osalta huono. Taloustieteilijöiden konsensus ei ole koko tieteen historian aikana onnistunut ennustamaan oikein ainuttakaan talouden suurta kriisiä.

Ja pienemmissäkin ennusteissa on joskus käynyt niin kuin edesmennyt presidentti Koivisto totesi: Edes etumerkki ei mennyt oikein.

Kuka muistaa voiton hetkellä

Onnea uusille ja uudelleen valituille mepeille. Onnea Suomen kansa jääkiekon MM on jälleen voitettu. Voittajien on helppoa hymyillä, mutta kuka muistaa ketä olivat esimerkiksi Sinisen tulevaisuuden takana.

Sinisen tulevaisuuden saldo koko Suomessa noin 6000 ääntä. Lyötyä ei pidä lyödä, mutta poliittisen historiamme ehkä nopeimmin sulanut joukkue.

Kun EU-vaalituloksia katselee laajemmin kuin pelkkien valittujen osalta näkee heti kuinka keskittäminen on hurjaa. Jopa varalle jäänyt eil hyvin lähellä onnistumista ollut on valovuosien päässä puolueensa kärjestä.

Mietteitä EU-vaalien jälkeen

EU-vaalit, joita tituleerataan mm. eurovaaleiksi, vaikka mukana on maita, joilla ei ole euron euroa, on nyt vuodelta 2019 pidetty ja tuloksetkin ovat selvillä. Ajattelin vähän kirjoitella asiasta ihan omasta näkökulmastani.

 

Perussuomalaiset

Perussuomalaisille ei tullut tsunamimaista äänivyöryä, mutta verrattuna edellisiin EU-vaaleihin, äänimäärämme lisääntyi  n. 30 000 äänellä. Tämä lisäys oli suurempi kuin edusluntavaalien äänipottimme kasvu. Voinee sanoa, ettemme ole häviämässä mihinkään, vaan kasvussa.

Antti Rinne joutui tukalaan paikkaan – Eurovaalien superyllättäjä sekoitti pelin

Nyt on sdp:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä entistä hankalampi paikka, kun hän pohtii Suomen valintaa tulevaan Euroopan komissioon.

Rinne näytti olevan kallistumassa naisen, eli Miapetra Kumpula-Natrin tai Jutta Urpilaisen, valitsemisen kannalle, mutta Eero Heinäluoma sekoitti komissaaripelin huomattavan vankalla eurovaalituloksellaan sunnuntai-iltana.

Eurovaalien kuva-arvoitus

Pientä aivojumppaa eurovaalien tulosten odottelun lomaan: Mikä puolue puuttuu kuvasta? Vihje: kyseessä on eduskuntapuolue, jolla on useita kansanedustajia.

Minulta on viety kaikki, yritys, omaisuus, koti, kotiseutu ja kotimaa

Siitä huolimatta en äänestänyt Perussuomalaisia vaikka elämäni on tuhottu. En voinut äänestää puoluetta, joka haluaa hajottaa, metelöidä ja luoda kaaoksen Suomeen ja Eurooppaan. Puolue joka haluaa tuoda Länsi-Eurooppaan Venäjän korruptoituneen ja suvaitsemattoman arvomaailman, josta ei ole enää paluuta rauhaan ilman sotaa. Puoluetta joka pyrkii keräämään ääniä heikommassa asemassa olevilta kansalaisilta, mutta ei ole esittänyt yhtään ainoata ehdotusta tai ratkaisua, että kuinka heidän elämäänsä parantaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä